Forskrift om bruk av personlig verneutstyr under kjøring med motorvogn § 1 pålegger enhver å bruke bilbelte der det er montert. Samme bestemmelse sier likevel at dette påbudet ikke gjelder «når vedkommende har med legeerklæring som fritar fra å bruke bilbelte». Dette er i tråd med gjeldende EU-direktiv for bruk av personlig verneutstyr i motorvogn. Forskriften sier videre at legeerklæringer kan gis gyldighetstid på inntil to år.
Bruk av bilbelte er ett av de viktigste tiltakene for å redusere skader og død ved trafikkulykker. Undersøkelser har vist at dersom baksetepassasjerer ikke bruker belte, er det økt risiko for skade på passasjerer foran.
Manglende bruk av bilbelte i biler med kollisjonspute vil kunne medføre personskade selv ved kollisjoner som ellers ikke ville gitt alvorlig personskade. Det skyldes at det ikke blir nødvendig sikkerhetsavstand mellom kropp og kollisjonspute som blir utløst.
Helsedirektoratet kan ikke se at det er noen helsemessige grunner som generelt kan åpne for å gi fritak for bruk av bilbelte.
Graviditet er ikke fritaksgrunn. Gravide bør isteden få instruksjon om hvorledes beltet skal brukes under graviditeten.
Dersom fysisk funksjonshemming fører til betydelige vanskeligheter med å få festet beltet, eller bruken av beltet vil medføre vesentlige vanskeligheter med manøvreringen av kjøretøyet, må dette først forsøkes løst ved kjøretøytilpasning. Det samme gjelder dersom bruken av bilbeltet kan representere en vesentlig hindring for den funksjonshemmede når det gjelder å kunne frigjøre seg fra kjøretøyet i en nødsituasjon. Tilpasning av kjøretøyet for å kunne benytte bilbelte vurderes ved at pasienten søker stønad til tilpasning av utstyr hos NAV. Søknaden må vedlegges uttalelse fra lege med opplysninger om hvorfor det er fysiske utfordringer med bruk av bilbelte, slik at NAV bilsenter kan vurdere saken. Der det også er behov for andre førertilpasninger av kjøretøyet, vil dette være tilleggsinformasjon.
Er det ikke mulig å finne en tilpasset løsning, fatter NAV vedtak om å avslå stønad til tilpasning av bilbelte. Legen må deretter foreta en individuell vurdering av om det ved varig nedsatt funksjonsevne er grunnlag for å gi legeerklæring om fritak. På grunn av økt risiko for alvorlig personskade og død må utstedelse av legeattest som fritar for bruk av bilbelte, vurderes opp mot helsepersonellovens krav til forsvarlighet.
Før det utstedes legeerklæring om fritak, må legen dokumentere i eget journalnotat, jf. journalforskriften § 8 bokstav e), at:
- nødvendig utredning og behandling av tilstanden som gir grunnlag for fritak, er gjennomført
- fritak for bruk av bilbelte er vurdert opp mot økt risiko for alvorlig personskade og død, både hos den det gjelder og hos medpassasjerer
- NAV har avslått å gi stønad for tilpasning av bilbelte fordi slik tilpasning av kjøretøyet ikke er mulig eller hensiktsmessig.(Gjelder saker der ønsket om fritak skyldes varig nedsatt fysisk funksjonsevne)
- helsekrav til førerkort er vurdert dersom personen er innehaver av førerkort.
Ved utstedelse av legeerklæring skal legeerklæring på følgende lenke benyttes: https://www.regjeringen.no/globalassets/upload/sd/vedlegg/veg-og-vegtrafikk/legeerklaering_bruk_av_bilbete.pdf
Legeerklæringen kan gis maksimum to års varighet. Erklæringen skal ikke gi opplysning om diagnose. Den skal være datert, undertegnet og stemplet av legen. I de tilfeller hvor legen er i tvil om avgjørelsen, kan legen rådføre seg med fylkeslegen, for så vidt angår den medisinske side av bedømmelsen.