Dispensasjon (§ 7)
Bestemmelsen i § 7 om dispensasjon er utformet som en skjønnsmessig vurdering ved bruk av skjønnstemaet «åpenbart urimelig». Dette er et lovbundet skjønn, der domstolene kan overprøve skjønnsutøvelsen fullt ut. Dispensasjon skal bare gis helt unntaksvis. Dette ligger i det rettslige skjønnstemaet «åpenbart urimelig».
Denne dispensasjonsbestemmelsen skal ikke benyttes til å flytte grenser fastsatt i det nye regelverket. Mener man at praksis viser at grensen er satt feil, må det tas opp som en sak om endring av regelverket.
Når bestemmelsen skal anvendes, må de grunnene som taler for å dispensere finnes og vektes under skjønnsutøvelsen. Det rettslige skjønnstemaet er at det kan innvilges søknad om dispensasjon «når det etter en samlet vurdering av helsetilstand og trafikksikkerhet vil være åpenbart urimelig å avslå søknaden om dispensasjon». Det er ikke anledning til å legge vekt på søkers behov for førerett. Fylkesmannen må i denne forbindelse samle inn alle relevante faktaopplysninger om:
- søkes helsetilstand
- momenter relatert til søker når det gjelder å føre motorvogn på trafikksikker måte.
Deretter må disse relevante momentene vektes mot hverandre og avveies i en samlet vurdering. Dersom man etter denne vektingen og samlede vurderingen finner at det vil være urimelig å nekte førerett, må det foretas en vurdering av om urimeligheten har en slik styrke at den kan karakteriseres som åpenbart urimelig.
Dispensasjon for førerett med geografisk begrensning
Etter førerkortforskriften § 4-3 er det en åpning for å søke om dispensasjon for et geografisk begrenset område, men det gis svært sjelden førerett med geografisk begrensning. For å kunne få førerett med en slik begrensning, må fylkesmannen først ha fattet vedtak om at det kan gis dispensasjon fra helsekravene for et omsøkt område. Vedtaket om å gi førerett for et avgrenset område fattes av Statens vegvesen.
Dispensasjonsadgangen etter vedlegg 1 § 7 er svært restriktiv. Førerett med geografisk begrensing bør bare vurderes der det aktuelle tilfellet ligger nær opp til at det kunne vært gitt dispensasjon etter § 7, uten en slik begrensning. Fylkesmannens dispensasjon må da kunne gis med et innskrenkende vilkår om at føreretten kun benyttes innenfor et definert område og eventuelt kun gjelder en bestemt klasse. Det kan f.eks. være for å kjøre traktoren et par hundre meter på en offentlig vei for å komme frem til et jorde. Ved vurderingen av om det kan gis førerett med vilkår om geografisk begrensning, må det legges vekt på at kjøringen innenfor det avgrensede området ikke vil utgjøre en trafikksikkerhetsrisiko.
Fremgangsmåte og saksgang: Lege utsteder helseattest der det fremgår at helsekravene ikke er oppfylt, og en eventuell vurdering om hvorfor det i det konkrete tilfellet kan vurderes dispensasjon for førerett med geografisk begrensning. Førerkortsøker søker fylkesmannen om dispensasjon (DOC) fra helsekravene for et bestemt geografisk område. Søknaden vedlegges dokumentasjon av helsetilstanden. Fylkesmannen vurderer om det er grunnlag for å anmode trafikkstasjonen om en kjørevurdering i søkers nærområde. Resultatet av kjørevurdering sendes fylkesmannen, før fylkesmannen tar stilling til dispensasjonssøknaden. Fylkesmannens vedtak om dispensasjon sendes til Statens vegvesen, som avgjør om det kan gis førerett med geografisk begrensning. Samferdselsdepartementet er klageorgan.
Utdrag fra Vegdirektoratets førerkorthåndbok: "Ordningen er etablert for personer – uansett alder – som ikke tilfredsstiller de ordinære helsekravene, men hvor et forholdsvis enkelt trafikkbilde samt søkers lokalkunnskap, kompenserer for helsesvekkelsen slik at kjøringen kan foregå på en trygg måte. Den geografiske begrensningen kan ikke omfatte en kommune eller et større område, men skal normalt angis med bestemte veger med utgangspunkt i søkers bopel. Det er snakk om veger med forholdsvis lav ÅDT (årsdøgntrafikk). Dispensasjon gis ikke for kjøring i tettbygd nærområde. Ordningen gjelder ikke for helsesvekkelse som skyldes vanlig aldring, visussvekkelse, anfallslidelser og medikamentmisbruk."
Helsedirektoratet (2020). Dispensasjon (§ 7) [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (lest 21. desember 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/forerkortveileder/helseundersokelse-helseattest-sokers-informasjonsplikt-og-dispensasjon-4-8/dispensasjon--7