Det generelle helsekravet omfatter to ulike definisjoner av "diagnostisert epilepsi":
- Epilepsi er i EUs førerkortdirektiv definert som en tilstand der en person har hatt to eller flere epileptiske anfall innenfor en periode på fem år.
- Norske fagmiljøer bruker ILEA-definisjonen, som er mer nyansert og tilpasset klinisk bruk.
International League Against Epilepsy (ILAE) har følgende definisjon av epilepsi:
- Minst to uprovoserte eller reflektoriske anfall som opptrer minst 24 timer fra hverandre i tid.
- Ett uprovosert eller reflektorisk anfall med sannsynlighet for ytterligere anfall i løpet av de neste 10 år tilsvarende den generelle risiko (minst 60 %) som etter to uprovoserte anfall.
- Diagnostisert epileptisk syndrom.
Selv om det generelle helsekravet ved diagnostisert epilepsi ikke er oppfylt, kan det gis helseattest for førerkortgruppe 1 etter ett års anfallsfrihet, dersom nevrolog vurderer at det er det er lav årlig anfallsrisiko. Helseattest kan gis for inntil ett år av gangen frem til fører har vært anfallsfri i fem år. Også ved to eller flere anfall kan det etter vurdering av nevrolog og lav anfallsrisiko gis helseattest etter ett år for førerkortgruppe 1.
Ved epileptiske og epilepsilignende anfall gjelder de spesifikke helsekravene i § 20. I tillegg gjelder det generelle helsekravet (§ 18) og kravet om uttalelse fra spesialist (§ 19), så langt det ikke er i motstrid med de spesielle helsekravene (§ 20). Det generelle helsekravet ved epilepsi skiller seg her fra det generelle helsekravet i andre sykdomskapitler i forskriften.
Legen bør vurdere om pasienten har hatt et epileptisk eller epilepsiliknende anfall og om eventuelt underliggende tilstander kan utgjøre en trafikksikkerhetsrisiko. Det er egne helsekrav ved bevissthetstap/forstyrrelse av annen årsak enn epilepsi, hjerte/karsykdom og diabetes.
Ved bruk av anfallsforebyggende legemidler må det i hvert enkelt tilfelle vurderes om legemiddelbruken utgjør en trafikksikkerhetsrisiko. Dette gjelder spesielt ved oppstart med nytt legemiddel, doseendring og ved kombinasjon av flere legemidler. Legen må vurdere om det er nødvendig med kjørekarens inntil virkningen av legemiddelet er avklart.
Ved nedtrapping eller egenseponering av anfallsforebyggende legemidler gjelder egne helsekrav:
Helsekravene er ikke oppfylt ved bruk av andre benzodiazepiner enn de som tillates etter førerkortforskriften vedlegg 1. Det kan helt unntaksvis søkes dispensasjon fra fylkesmannen ved bruk av klonazepam og klobazam. Ved samtidig bruk av flere legemidler av typen antiepileptika, antipsykotika eller antidepressiva, se veiledning om legemidler som kan påvirke kjøreevnen
Benign barneepilepsi eller Rolandisk epilepsi gir ingen begrensninger i førerett. Der det unntaksvis blir gitt legemidler mot epilepsi ut over barnealderen, er helsekrav for førerkortgruppe 2 og 3 ikke oppfylt hvis det har vært anfall innenfor de siste ti år eller bruk av legemidler mot epilepsi i samme periode.