Kjørevurderinger utføres av Statens vegvesen. Kjørevurdering gjelder i hovedsak personer som har eller har hatt førerett. En vurdering av trafikkskole vil ikke erstatte kjørevurdering. Ved førstegangserverv må man bestå vanlig førerprøve (normalt teori og praktisk prøve) for å erverve førerett. Ved behov for kjøretøytilpasning (førertilpasset kjøretøy) ved førstegangserverv, vil kjørevurdering blir gjennomført sammen med praktisk førerprøve. I noen tilfeller er kjørevurdering et obligatorisk krav i forskriften, mens andre ganger kan kjørevurdering foretas etter anmodning fra lege.
Kjørevurdering etter anmodning fra lege via statsforvalteren
En anmodning fra lege må sendes til statsforvalteren, som vurderer om Statens vegvesen skal bes om å foreta en kjørevurdering. Det gjelder for eksempel i saker der legen er i tvil om søker om førerett eller førerkortinnehaver oppfyller helsekravene ved kognitiv svikt, en psykisk lidelse, etc.
Ved tvil om helsekravet er oppfylt skal det som hovedregel gis «muntlig kjøreforbud» frem til resultatet av kjørevurderingen foreligger og legen har gjort sin endelige vurdering. Der søker/førerkortinnehaver motsetter seg slik kjørevurdering eller unnlater å møte opp, kan det anses som manglende medvirkning og meldeplikten må da vurderes. Det skal gjøres en individuell vurdering, men pasienten bør informeres om at manglende medvirkning vil kunne trekke i retning av at helsekravet vurderes som ikke oppfylt.
Fremgangsmåte og saksgang: Legen sender en anmodning om kjørevurdering til statsforvalteren (DOC). Dersom statsforvalteren anser at kjørevurdering vil være et tjenlig virkemiddel for å avklare om helsekravene til førerett er oppfylt, sendes anmodningen videre til Statens vegvesen. Legen skal i anmodningen opplyse om hva som spesielt ønskes vurdert under kjørevurderingen, særlig når det er noe konkret som bør testes eller at kjøreruten må tilpasses. For eksempel:
- Sykdomskategori (syn, førlighet, kognitiv svikt, nevrologiske sykdommer, etc.).
- Hva som spesielt bør vurderes, f.eks.:
- Synsfeltutfall; f.eks. sjekke om kandidaten får med seg hendelser på sidene.
- Reaksjoner – dvs. har søker normal reaksjonstid?
- Vurdering av kjøring i mørket
- Om det er behov for mer enn normal tid til kjørevurderingen. (I Statens vegvesens retningslinjer er standard tid 90 minutter for kjørevurderinger om helsespørsmål generelt og 75 minutter når det gjelder syn. Det inkluderer en før- og ettersamtale mellom sensor og søker. Kjøretiden beregnes til 45 minutter, men sensor kan sette opp til 60 minutter dersom henviser ønsker det eller sakens innhold krever det. Unntaksvis, dersom det er noe konkret som skal vurderes og som antas å trenge lenger tid, kan det settes av mer tid enn 60 minutter til kjøring.)
Når kjørevurderingen er gjennomført, sender trafikkstasjonen resultatet tilbake til legen, slik at legen kan bruke det i sin videre vurdering av om helsekravene er oppfylt.
Ved enkelte synssvekkelser er kjørevurdering obligatorisk.
Ved førlighetssvekkelser er kjørevurdering omtalt her.