Målet med veilederen er å styrke ernæringshensyn i offentlige anskaffelser av mat- og drikkeprodukter og/eller måltidstjenester, i offentlige virksomheter som ikke driver heldøgns forpleining. Veilederen gir forslag til hvordan offentlige oppdragsgivere kan ivareta at mat- og drikkeprodukter og/eller måltidstjenester som de anskaffer, har anbefalt ernæringsmessig kvalitet.
Veilederen er forankret i Helsedirektoratets råd, retningslinjer og anbefalinger om kosthold og ernæring og i Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen 2017–2021. Handlingsplanen har mål om 20 % økt forbruk av hhv frukt, grønnsaker og bær, fisk og sjømat samt grove kornvarer. Den har også mål for redusert innhold i kosten av mettet fett (til 12 energiprosent), salt (med 22 prosent) og tilsatt sukker (til 11 energi-prosent). Handlingsplanen er forlenget ut 2023.
Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold støtter arbeidet for å nå målene via innsatsområdene i avtalen.
Bred dialog med relevante fagmiljøer og ulike brukergrupper har gitt verdifulle bidrag i utvikling av veilederen. Et utkast til veileder har vært på høring og gitt mange nyttige innspill. Digitaliseringsdirektoratet (Digidir), avdeling for offentlige anskaffelser, har bidratt på det anskaffelsesfaglige i utviklingsarbeidet.