Hovedmålgruppe er offentlige oppdragsgivere i fylker og kommuner med ansvar for mat/måltider og ernæring i anskaffelse, planlegging og drift for virksomheter som barnehager, SFO/skoler, kantiner, kafeer, kiosker, dagsentra mv. Helsedirektoratet ønsker på sikt å utvikle egne krav og kriterier for anskaffelser til heldøgns institusjoner, hjemmeboende eldre og andre med spesielle behov. Kosthåndboken, veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten, er frem til det retningsgivende. Det er en fordel om mat- og/eller ernæringsfaglig personell deltar i anskaffelsesprosessen og i kontraktsoppfølgingen (anskaffelser.no). Veilederen egner seg også for innkjøp i privat og frivillig sektor.
Veilederen omtaler ikke generell næringsmiddellovgivning (mattilsynet.no), økologi (statsforvalteren.no) og bransjespesifikke kvalitetsstandarder. For kosthensyn knyttet til matvareallergi/-intoleranse, religion, kultur, livssyn eller sykdom, vises til Kosthåndboken.
En miljøvennlig praksis med lite matsvinn bør tilstrebes (se anbefalinger for barneskolen). Rapporten «Bærekraftig kosthold – vurdering av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv», konkluderer med at Helsedirektoratets kostråd i stor grad samsvarer med et bærekraftig kosthold. Rapporten gir ikke en fullstendig analyse, men er starten på et viktig og omfattende arbeid for å belyse kostrådene fra et bærekraftperspektiv. De nye nordiske ernæringsanbefalingene (NNR) vil foreligge i 2023, og sammenhengen mellom kosthold og bærekraft vil inkluderes i sterkere grad enn tidligere.