Hvis en pasient over 18 år ikke har samtykkekompetanse, skal legen med behandlingsansvar ta beslutninger om oppstart, videreføring eller avslutning av livsforlengende behandling i samråd med annet kvalifisert helsepersonell. Legen med behandlingsansvar må vurdere hva slags helsehjelp som kan antas å være i pasientens interesse. Som en del av vurderingen skal legen der det er mulig innhente informasjon fra nærmeste pårørende om hva pasienten ville ha ønsket.
Nærmeste pårørende har rett til å medvirke sammen med pasienten ved valg mellom tilgjengelig og forsvarlig behandling. Både nærmeste pårørende og pasienten har rett til informasjon.
Hvis en døende pasient er over 18 år, er ute av stand til å formidle et behandlingsønske, skal pasientens nærmeste pårørende på samme måte få tilkjennegi hva de tror er pasientens ønsker, jf. pasient- og brukerrettighetsloven § 4-9 (lovdata.no). Helsepersonellet skal gjøre en selvstendig vurdering av om det er pasientens ønske å motsette seg behandling. Helsepersonellet skal vurdere om ønsket åpenbart bør respekteres.
Dialog med andre pårørende enn nærmeste pårørende avhenger av samtykke til å dele taushetsbelagt informasjon. Nærmeste pårørende har rett til å samtykke til deling av taushetsbelagt informasjon når pasienten mangler samtykkekompetanse.
I situasjoner der flere nærmeste pårørende er uenige om hva pasienten ville ha ønsket, bør helsepersonellet sette rammene for dialogen, opptre nøytralt og lyttende. Det må være tydelig for de pårørende at helsepersonellet tar beslutninger om begrensning av behandling.