Helsepersonell skal gjennomføre begrensning av livsforlengende behandling på en måte som er tilpasset pasienten
Ekstern høring:
Når det er besluttet å trappe ned eller avslutte livsforlengende behandling, skal lindrende behandling og omsorg, inkludert eksistensiell omsorg videreføres eller startes opp. Kommunens helse- og omsorgstjeneste og spesialisthelsetjenesten skal legge til rette for at behandlingsbegrensning gjennomføres på en faglig og etisk forsvarlig måte.
Hvis det er gjort beslutninger om delvis behandlingsbegrensning eller om begrensning av behandlingsnivå, bør helsepersonellet fortsette prosessen med forhåndssamtaler om hva som er viktig for pasienten fremover, og oppdatere pasientens plan for det videre forløpet.
Hos pasienter i livets sluttfase bør legen med behandlingsansvar drøfte hva som er en faglig og etisk forsvarlig gjennomføring med samarbeidende helsepersonell. Det bør lages en tiltaksplan i samråd med pasienten og nærmeste pårørende i god tid før den aktive behandlingen trappes ned eller avsluttes. Dette gjelder også når døden forventes å inntreffe samme døgn.
Tiltaksplanen bør inneholde plan for nedtrapping og lindrende behandling og omsorg. Helsepersonellet bør legge til rette for en verdig avslutning på livet, tilpasset pasientens ønsker og behov og kulturelle bakgrunn så langt det er mulig.
Når det er forsvarlig og ikke i strid med pasientens ønsker kan det være aktuelt å utsette gjennomføringen av avslutning av livsforlengende behandling i timer eller dager slik at pårørende får vært til stede. Dersom man er i tvil om tempoet eller fremgangsmåte for behandlingsbegrensningen, skal hensynet til pasientens beste veie tyngst
Nedtrapping av livsforlengende behandling tilpasses den enkelte pasient og sykdomsfase. Pasient og eventuelt nærmeste pårørende får informasjon om hvordan nedtrappingen skal skje og om forventet forløp. Følgende tiltak vil kunne være aktuelle i løpet av pasientforløpet og i livets sluttfase.
Begrense utredning
Beslutning om å begrense livsforlengende behandling kan innebære at utredning og diagnostikk ikke gjennomføres. Dette kan gjelde alle typer diagnostiske metoder som ikke er nødvendige for å lindre plager.
Begrense behandlingsnivå hos sykehjemspasienter
Gjør forhåndsvurderinger/avklaringer av hva som skal gjøres i en situasjon med akutt sykdom/skade hos sykehjemspasienten. Avklar eventuelle grunner for sykehusinnleggelse.
Legg ikke sykehjemspasienten inn i sykehus med mindre det er åpenbart og godt begrunnet at innleggelse vil gi pasienten økt livskvalitet.
Unngå forflytting fra sykehjem til sykehus i livets sluttfase. Sørg for god lindrende behandling og livsavslutning i sykehjemmet.
Begrense behandlingsnivå innad i spesialisthelsetjenesten
Avstå fra intensivbehandling når det ikke er forventet nytte for pasienten. Gjør en forhåndsvurdering av forventet nytte av intensivbehandling når dette er mulig.
Vurder om pasienten har mer nytte av opphold på et lokalt sykehus fremfor overføring til et sykehus lenger unna med mer spesialisert kompetanse.
Vurder tidspunktet for å avslutte teknisk organstøtte.
Vurder for en periode å videreføre ventilasjonsstøtte, for å lindre plagsom åndenød som ikke i tilstrekkelig grad kan lindres på andre måter.
Oksygenbehandling
Vurder lindrende effekt opp mot en eventuell forlengelse av en ubehagelig dødsprosess.
Hvis oksygenbehandling har god lindrende effekt, tilby dette så lenge pasienten er bevisst.
Ved begrensning av oksygenbehandling, vurder opioider og sederende legemidler.
Det kan være utfordrende å gjennomføre begrensning av livsforlengende behandling i praksis. Det kan være vanskelig å vite hvilken behandling som skal avsluttes når og hvordan.
Hensikten med anbefalingen er å bidra til faglig og etisk forsvarlig gjennomføring av behandlingsbegrensning i praksis. Rådene er ment som praktisk støtte for helsepersonell i gjennomføringen, og for å skape trygghet og forutsigbarhet for pasienter og pårørende.
Helsedirektoratet (2024). Helsepersonell skal gjennomføre begrensning av livsforlengende behandling på en måte som er tilpasset pasienten [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 12. februar 2024, lest 21. november 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/begrensning-av-livsforlengende-behandling-horingsutkast/oppfolging-i-praksis/helsepersonell-skal-gjennomfore-begrensning-av-livsforlengende-behandling-pa-en-mate-som-er-tilpasset-pasienten