Tilsynsmyndighetene har adgang til å begrense retten til yrkesutøvelse. Klager på helsepersonell blir meldt til Fylkesmannen. Statens helsetilsyn forvalter helsepersonellovens reaksjonssystem og kan, som ledd i tilsynssak fatte vedtak som endrer helsepersonellet godkjenningsstatus. Godkjenningen kan tilbakekalles, begrenses eller suspenderes. Helsetilsynet kan også frata eller begrense forskrivningsrett av legemidler.
Er det grunn til å tro at vilkårene for tilbakekall er tilstede og helsepersonellet anses å være til fare for sikkerheten i helse- og omsorgstjenesten, kan Helsetilsynet suspendere helsepersonellets godkjenning eller rekvireringsrett inntil det er tatt endelig beslutning i saken.
En begrensning i autorisasjon eller spesialistgodkjenning innebærer at det kan knyttes vilkår til utøvelsen av visse typer helsehjelp, til arbeidssted og stillingstype. Det kan også stilles vilkår om veiledning og supervisjon. Helsetilsynet kan gi administrative reaksjoner i form av advarsel til helsepersonell med og uten en offentlig godkjenning. Dette innebærer ikke yrkesforbud.
Helsepersonellovens kapittel 11 gir en nærmere beskrivelse av advarsel, begrensning og tilbakekalling. Eventuelle endringer i godkjenningsstatus vil fremgå i HPR.
Godkjenningens varighet
Autorisasjon, lisens eller spesialistgodkjenning faller bort når vedkommende fyller 80 år. Yrkestittelen kan likevel benyttes. Helsepersonell som har nådd aldersgrensen, kan gis lisens og spesialistgodkjenning på visse vilkår etter søknad.
Godkjenningene kan falle bort på et tidligere tidspunkt ved at helsepersonellet frivillig gir avkall.