Kommuner og helseforetak bør gjøre en risiko- og sårbarhetsanalyse av den akuttmedisinske kjede, for å identifisere samtidighetskonflikter og ressursbehov
Det bør gjennomføres en felles ROS-analyse av den akuttmedisinske kjede med formål om å identifisere mulige samtidighetskonflikter. Dette bør omhandle organisering av legevakt og ambulanse der det til tider kan være færre ressurser tilgjengelig.
Ved gjennomføring av en ROS analyse knyttet til håndtering av akuttmedisinske tilstander kan man vurdere analyse etter «Bow-Tie»-modellen, der man i større grad er opptatt av risikoreduserende og avbøtende tiltak og konsekvenser (for pasienten) enn sannsynlighet for at hendelsen oppstår.
Faktorer som bør inngå i ROS-analyser
Hendelser som bør ROS-vurderes med tanke på tidskritiske situasjoner:
Hjertestans
Bevisstløshet/nedsatt bevissthet
Stor ytre blødning
Fare for generell nedkjøling (hypotermi)
Tilgjengelighet til og responstider for ulike ressurser i analysert dekningsområde fordelt på ulike tider av døgnet:
Legevakt
Ambulanse - vaktressurs og eventuelt reserveressurs
Øvrige ressurser som fastlege og kommunal helse- og omsorgstjeneste
ROS-analysen bør vurdere:
Sårbarhet knyttet til tilgjengeligheten til ordinære vaktressurser ved samtidighetskonflikt og vurdering av sårbarheten i tidsrom der vaktressurs er ute av primærdekningsområdet.
Forekomst av tidskritiske akuttmedisinske hendelser hvor det er aktuelt å varsle akutthjelper jf. indikasjon for bruk av akutthjelper.
Tilgjengelighet til akutthjelperutstyr som f.eks. halvautomatisk hjertestarter (AED) lokalt.
Dersom ROS-analysen viser behov for risikoreduserende og avbøtende tiltak bør det vurderes om det er nødvendig å utvide kapasiteten til vaktressurser for at tilbudet skal være forsvarlig. Hvis det vurderes som tilstrekkelig risiokoreduserende, kan det være aktuelt å vurdere andre ressurser som kan yte livreddende førstehjelp i påvente av akuttmedisinske ressurser:
Brann- og redningstjenesten
Industrivernet
Beredskapsambulanse
Frivillige rednings- og beredskapsorganisasjoner
Andre ulike varianter av frivillige førstehjelpsenheter:
Hjertestartergrupper, førstehjelpsgrupper, first-responder grupper organisert av kommuner, bygdelag og privatpersoner.
Kompetansehevende tiltak i befolkningen (kurs), på skoler, i bedrifter m.m. for å heve generell kompetanse i området.
Helsedirektoratet (2023). Kommuner og helseforetak bør gjøre en risiko- og sårbarhetsanalyse av den akuttmedisinske kjede, for å identifisere samtidighetskonflikter og ressursbehov [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 01. desember 2023, lest 04. desember 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/akutthjelperordningen/etablering-av-akutthjelperordningen/kommuner-og-helseforetak-bor-gjore-en-risiko-og-sarbarhetsanalyse-av-den-akuttmedisinske-kjede-for-a-identifisere-samtidighetskonflikter-og-ressursbehov