Talegrupper i nødnett
Samvirketalegrupper uten politi (SAMVUP xx) i Nødnett er tiltenkt blant annet akutthjelperoppdrag. Dette for at akutthjelper på utrykning skal få tilstrekkelig informasjon til å finne frem til hendelsen. Involverte enheter og personell kan kommunisere med hverandre, melde fra om ankomst på hendelsesstedet, gi statusrapport til annet involvert helsepersonell, og akutthjelper kan innhente råd fra annet kvalifisert helsepersonell.
Oppdragsinformasjon som navn, adresse, medisinsk problemstilling m.m. må alltid kommuniseres i sikker kommunikasjonsløsning. Kommunikasjon av person- og helseopplysninger kan også gjøres via det ordinære mobilnettet når dette er avtalt.
Rettslig grunnlag 113-sentral
Helsegevinsten ved bruk av akutthjelpere er knyttet til tidsbruken til første ordinære akuttmedisinske ressurs som kan være fremme hos pasienten.
De regionale helseforetakene har ansvar for etablering og drift av AMK-sentraler (akuttmedisinforskriften §§ 14 og 15) (lovdata.no). AMK-sentralenes hovedoppgave er å motta og håndtere medisinske nødmeldinger via medisinsk nødnummer 113. Ved mottak av medisinsk nødmelding skal AMK-sentralene vurdere alvorlighet,
hastegrad og behov for akuttmedisinsk behandling, utalarmere relevante helseressurser (for eksempel ambulanse, legevaktlege, luftambulanse,), og behovet for andre ressurser (f.eks. politi eller brannvesen), samt gi medisinsk faglige råd/veiledning (f.eks. veiledning i livreddende førstehjelpstiltak).
AMK-sentralene skal også styre og koordinere ambulanseressursene innen eget ansvarsområde.
Rettslig grunnlag 110-sentralene
Det er kommunene innenfor en fastsatt region som er ansvarlig for å etablere og drifte nødsentral for mottak av meldinger om brann og andre ulykker jamfør brann og eksplosjonsvernloven § 16 (lovdata.no) (110-sentral). 110-sentralens hovedoppgave er å kunne ta imot meldinger om brann- og andre ulykker og iverksette nødvendige tiltak. 110-sentralen skal til enhver tid sørge for at melding blir forsvarlig mottatt, registrert og fulgt opp, inkludert utalarmering av brannpersonell, gi faglig råd og støtte til nødstilte og brann- og redningspersonell i innsats.
Tjenesten skal være samordnet med øvrige nødetaters nødalarmeringssentraler (112-sentral og AMK-sentral).
Ved at 110-sentralene er ansvarlig for alarmering og utkalling av tilstrekkelig innsatsstyrke og ledelse fra brann- og redningsvesenet innenfor eget ansvarsområdet, så er det avgjørende at all alarmering og utkalling av ressurser gjøres gjennom 110-sentralen. Annet skal ikke avtales ettersom utalarmering fra egen nødmeldesentral gir nødvendige oversikt, kommando og kontroll over ressursene, og følger av fagkyndighetsprinsippet som ligger til grunn for den tredelte nødmeldetjenesten i Norge.
Det forutsettes at ved behov for akutthjelper fra brann- og redning, blir disse varslet omgående.