Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Forskriftstekst
§ 7. Underretning om vedtaket
Nemnda skal straks gi kvinnen eller den som handler på hennes vegne skriftlig underretning om vedtaket og begrunnelsen for vedtaket.Hvis begjæringen avslås i primærnemnda, kan underretningen i særlige tilfeller gis muntlig, jf. abortloven § 8 første ledd. Kvinnen skal da gis etterfølgende skriftlig underretning.Ved avslag i primærnemnd skal underretningen også opplyse om reglene om automatisk klage etter abortloven § 8, jf. forskriften § 8.I underretningen skal det videre opplyses om retten til å se sakens dokumenter etter forvaltningsloven § 18 til § 20, og at kvinnen kan gi ytterligere opplysninger om hun ønsker det.Ved innvilgelse av svangerskapsavbrudd skal underretningen opplyse om innleggelsessted og dato.
Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften), kapittel 2, § 7
Kilde: lovdata.no
Kommentarer
Utgangspunktet er at underretning om vedtaket med begrunnelse skal gis skriftlig og raskt. Vedtaket kan i særlige tilfeller gis muntlig først, for eksempel hvis det er behov for å spare tid eller kvinnen ber om det.
Inngrepet bør utføres så raskt som mulig etter innvilgelse i nemnd.
Informere kvinnen om vedtaket
Dersom kvinnen orienteres om vedtaket muntlig, bør dette gjøres av en samlet nemnd. Nemnda bør være åpen for eventuelle spørsmål og det er naturlig med noen avsluttende kommentarer.
Vedavslag i primærnemnd skal det informeres om den automatiske klageordningen. Ved avslag i klagenemnd bør det informeres om adgangen til fornyet behandling på spesielle vilkår.
Ved innvilgelse bør det informeres om de praktiske forberedelsene til abort. Hvilken praktisk informasjon som også gis skriftlig vurderes i det enkelte tilfellet.
Oppfølging av kvinner som har fått avslag
Klagenemnda har ikke ansvar for videre oppfølging av kvinner som har fått avslag, men bør medvirke til at kvinner som ønsker og har behov for det får videre oppfølging fra helsetjenesten.
Videreformidling av taushetsbelagte opplysninger om kvinnen, for eksempel til en sosionom ved sykehuset, skal kun skje i samråd med kvinnen.
Forskrift om fastlegeordning i kommunene. Forskrift av 29. august 2012 nr.842 om fastlegeordning i kommunene. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2012-08-29-842.
Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften). Forskrift av 15. juni 2001 nr.635 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-06-15-635.
Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven). Lov av 2. juli 1999 nr.63 om pasient- og brukerrettigheter. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63.
Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova). Lov av 19. mai 2006 nr.16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2006-05-19-16.
Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
Lov om vergemål (vergemålsloven). Lov av 26. mars 2010 nr.9 om vergemål. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2010-03-26-9.