Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Forskriftstekst
§ 5. Saksforberedelsen i primær- og klagenemnd
Saken skal behandles hurtigst mulig.Nemnda skal sørge for at saken er så godt opplyst som mulig før vedtak treffes. Dersom det er av betydning for avgjørelsen, kan det innhentes rapport om kvinnens livsforhold. Opplysninger om kvinnens helse-, sosial- og trygdeforhold vil i regelen være underlagt taushetsplikt, og kan bare innhentes dersom kvinnen samtykker til det, jf. abortloven § 11 første ledd. Kvinnen må i tilfelle gjøres kjent med sin rett til å nekte innhenting av opplysninger.Kvinnen skal gis anledning til å uttale seg til nemnda skriftlig eller muntlig. Hun har rett til å møte i nemnda med fullmektig eller annen person.Mener nemnda at kvinnens uttalelse er nødvendig for å få saken tilstrekkelig opplyst, skal saken som regel utsettes dersom de foreliggende opplysninger tilsier at begjæringen må avslås. Tilsier de foreliggende opplysninger at begjæringen vil bli innvilget, må nemnda ved sin vurdering veie hensynet til en rask avgjørelse mot hensynet til at avgjørelsen blir truffet på et mest mulig fullstendig grunnlag.Er kvinnen under 16 år eller psykisk utviklingshemmet, skal den eller de som har foreldreansvar eller vergen gis anledning til å uttale seg med mindre særlige grunner taler mot det.
Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften), kapittel 2, § 5
Kilde: lovdata.no
Kommentarer
Siste ledd regulerer tilfeller der kvinnen er under 16 år eller psykisk utviklingshemmet. Når det gjelder informasjon til foreldre, er det viktig å merke seg at dersom særlige grunner taler mot det, skal informasjon ikke gis til foreldrene eller andre som har foreldreansvaret. Dette fremgår også av abortloven § 4 første ledd.
Pasient- og brukerrettighetsloven § 4-4 gir foreldre rett til å samtykke til helsehjelp for pasienter under 16 år. Denne bestemmelsen må leses i sammenheng med pasient- og brukerrettighetsloven § 3-4 om informasjon når pasienten er mindreårig. Unntak fra informasjon til foreldre kan forekomme når pasienter mellom 12 og 16 år, «av grunner som bør respekteres», ikke ønsker at foreldrene skal informeres.
Adgangen til å unnlate å informere foreldre etter pasient- og brukerrettighetsloven er videre enn etter abortloven. Fordi abortloven er en spesiallov så er det denne lovens regler som skal legges til grunn ved vurderingen av om informasjon skal gis til foreldre.
Det er den lege som eventuelt skal utføre avbruddet, eller nemnda, som skal vurdere om foreldre eller verge skal gis anledning til å uttale seg. Dersom kvinnen motsetter seg at foreldre eller verge blir orientert om begjæringen om svangerskapsavbrudd, må legen/nemnda vurdere forholdet til taushetspliktsreglene i helsepersonelloven/forvaltningsloven, og om det foreligger særlige grunner i henhold til abortloven.
Legen må foreta en konkret helhetsvurdering, der relevante hensyn blant annet vil være kvinnens alder og modenhet, hennes forhold til foreldrene, om hun bor utenfor hjemmet og om hun forsørger seg selv. Dersom kvinnen aktivt motsetter seg at foreldrene skal få uttale seg, hun har nådd en viss grad av modenhet og det er gode grunner for hennes ønske, bør hennes ønske respekteres. Et eksempel på dette kan være at informasjon til foreldrene vil kunne skape alvorlige konflikter mellom kvinnen og foreldrene.
Reiseutgifter
Gravide som reiser for å delta ved behandling av begjæring om svangerskapsavbrudd i primærnemnd eller den sentrale klagenemnda, har rett til å få dekket nødvendige reiseutgifter, jf. pasient- og brukerrettighetsloven § 2-6 og er unntatt fra kravet om å betale egenandel, jf. pasientreiseforskriften § 24 andre ledd bokstav j.
Når det gjelder dekning av reiseutgifter til ledsager, se Pasientreiser.
Klagemuligheter ved klanderverdige forhold
Hvis det under saksbehandlingen fremkommer at den abortsøkende har vært utsatt for klanderverdige forhold eller oppførsel hos helsetjenesten/legen hun primært henvendte seg til, kan kvinnen klage til fylkesmannen.
Med utgangspunkt i Helsedirektoratets veileder om saksbehandling i abortnemndene kan fylkesmannen gi råd og veiledning i saken. Fylkesmannen kan videre ta initiativ til å bytte ut nemndsmedlemmer dersom noen viser seg å være åpenbart uegnet.
Om abortnemndenes rolleforståelse
Med abortnemndenes rolleforståelse menes at man som nemndsmedlem er klar over skillet mellom nemndas rolle som forvaltningsorgan og den enkeltes rolle som fagperson. Det er viktig at nemndsmedlemmene er bevisst sine roller og har god kunnskap om rammene for arbeidet.
Eksempel på forberedelse og kontaktetablering i nemndsmøtet
I møtet med kvinnen bør nemnda orientere om rammene for nemndsmøtet. Presenter nemndsmedlemmene med navn og yrkestittel. Informer kort om formålet med møtet, møtets forløp, saksgangen og regelverket. Fortell hva nemnda vet om kvinnen og spesifiser hva det er ønskelig at hun sier noe om.
Hvis kvinnen møter sammen med en annen person, må dennes rolle avklares, og det må også avklares om det er kvinnens ønske at vedkommende er tilstede. Nemnda har et spesielt ansvar for å tilrettelegge for at kvinnens egne vurderinger fremkommer så godt som mulig. Samtidig skal nemnda ivareta kvinnens rett til å holde tilbake informasjon.
Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften). Forskrift av 15. juni 2001 nr.635 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-06-15-635.
Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven). Lov av 2. juli 1999 nr.63 om pasient- og brukerrettigheter. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63.
Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova). Lov av 19. mai 2006 nr.16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2006-05-19-16.
Forskrift om fastlegeordning i kommunene. Forskrift av 29. august 2012 nr.842 om fastlegeordning i kommunene. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2012-08-29-842.
Lov om vergemål (vergemålsloven). Lov av 26. mars 2010 nr.9 om vergemål. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2010-03-26-9.
Helsedirektoratet (2019). § 5. Saksforberedelsen i primær- og klagenemnd [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 20. desember 2019, lest 22. november 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/abort-svangerskapsavbrudd-veileder-til-forskrift/saksbehandlingsregler-for-primaer-og-klagenemnd/-5.saksforberedelsen-i-primaer-og-klagenemnd