2. Saksbehandlingsregler for primær- og klagenemnd
Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Forskriftstekst
§ 5. Saksforberedelsen i primær- og klagenemnd
Saken skal behandles hurtigst mulig.Nemnda skal sørge for at saken er så godt opplyst som mulig før vedtak treffes. Dersom det er av betydning for avgjørelsen, kan det innhentes rapport om kvinnens livsforhold. Opplysninger om kvinnens helse-, sosial- og trygdeforhold vil i regelen være underlagt taushetsplikt, og kan bare innhentes dersom kvinnen samtykker til det, jf. abortloven § 11 første ledd. Kvinnen må i tilfelle gjøres kjent med sin rett til å nekte innhenting av opplysninger.Kvinnen skal gis anledning til å uttale seg til nemnda skriftlig eller muntlig. Hun har rett til å møte i nemnda med fullmektig eller annen person.Mener nemnda at kvinnens uttalelse er nødvendig for å få saken tilstrekkelig opplyst, skal saken som regel utsettes dersom de foreliggende opplysninger tilsier at begjæringen må avslås. Tilsier de foreliggende opplysninger at begjæringen vil bli innvilget, må nemnda ved sin vurdering veie hensynet til en rask avgjørelse mot hensynet til at avgjørelsen blir truffet på et mest mulig fullstendig grunnlag.Er kvinnen under 16 år eller psykisk utviklingshemmet, skal den eller de som har foreldreansvar eller vergen gis anledning til å uttale seg med mindre særlige grunner taler mot det.
Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften), kapittel 2, § 5
Kilde: lovdata.no
Kommentarer
Siste ledd regulerer tilfeller der kvinnen er under 16 år eller psykisk utviklingshemmet. Når det gjelder informasjon til foreldre, er det viktig å merke seg at dersom særlige grunner taler mot det, skal informasjon ikke gis til foreldrene eller andre som har foreldreansvaret. Dette fremgår også av abortloven § 4 første ledd.
Pasient- og brukerrettighetsloven § 4-4 gir foreldre rett til å samtykke til helsehjelp for pasienter under 16 år. Denne bestemmelsen må leses i sammenheng med pasient- og brukerrettighetsloven § 3-4 om informasjon når pasienten er mindreårig. Unntak fra informasjon til foreldre kan forekomme når pasienter mellom 12 og 16 år, «av grunner som bør respekteres», ikke ønsker at foreldrene skal informeres.
Adgangen til å unnlate å informere foreldre etter pasient- og brukerrettighetsloven er videre enn etter abortloven. Fordi abortloven er en spesiallov så er det denne lovens regler som skal legges til grunn ved vurderingen av om informasjon skal gis til foreldre.
Det er den lege som eventuelt skal utføre avbruddet, eller nemnda, som skal vurdere om foreldre eller verge skal gis anledning til å uttale seg. Dersom kvinnen motsetter seg at foreldre eller verge blir orientert om begjæringen om svangerskapsavbrudd, må legen/nemnda vurdere forholdet til taushetspliktsreglene i helsepersonelloven/forvaltningsloven, og om det foreligger særlige grunner i henhold til abortloven.
Legen må foreta en konkret helhetsvurdering, der relevante hensyn blant annet vil være kvinnens alder og modenhet, hennes forhold til foreldrene, om hun bor utenfor hjemmet og om hun forsørger seg selv. Dersom kvinnen aktivt motsetter seg at foreldrene skal få uttale seg, hun har nådd en viss grad av modenhet og det er gode grunner for hennes ønske, bør hennes ønske respekteres. Et eksempel på dette kan være at informasjon til foreldrene vil kunne skape alvorlige konflikter mellom kvinnen og foreldrene.
Reiseutgifter
Gravide som reiser for å delta ved behandling av begjæring om svangerskapsavbrudd i primærnemnd eller den sentrale klagenemnda, har rett til å få dekket nødvendige reiseutgifter, jf. pasient- og brukerrettighetsloven § 2-6 og er unntatt fra kravet om å betale egenandel, jf. pasientreiseforskriften § 24 andre ledd bokstav j.
Når det gjelder dekning av reiseutgifter til ledsager, se Pasientreiser.
Klagemuligheter ved klanderverdige forhold
Hvis det under saksbehandlingen fremkommer at den abortsøkende har vært utsatt for klanderverdige forhold eller oppførsel hos helsetjenesten/legen hun primært henvendte seg til, kan kvinnen klage til fylkesmannen.
Med utgangspunkt i Helsedirektoratets veileder om saksbehandling i abortnemndene kan fylkesmannen gi råd og veiledning i saken. Fylkesmannen kan videre ta initiativ til å bytte ut nemndsmedlemmer dersom noen viser seg å være åpenbart uegnet.
Om abortnemndenes rolleforståelse
Med abortnemndenes rolleforståelse menes at man som nemndsmedlem er klar over skillet mellom nemndas rolle som forvaltningsorgan og den enkeltes rolle som fagperson. Det er viktig at nemndsmedlemmene er bevisst sine roller og har god kunnskap om rammene for arbeidet.
Eksempel på forberedelse og kontaktetablering i nemndsmøtet
I møtet med kvinnen bør nemnda orientere om rammene for nemndsmøtet. Presenter nemndsmedlemmene med navn og yrkestittel. Informer kort om formålet med møtet, møtets forløp, saksgangen og regelverket. Fortell hva nemnda vet om kvinnen og spesifiser hva det er ønskelig at hun sier noe om.
Hvis kvinnen møter sammen med en annen person, må dennes rolle avklares, og det må også avklares om det er kvinnens ønske at vedkommende er tilstede. Nemnda har et spesielt ansvar for å tilrettelegge for at kvinnens egne vurderinger fremkommer så godt som mulig. Samtidig skal nemnda ivareta kvinnens rett til å holde tilbake informasjon.
Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften). Forskrift av 15. juni 2001 nr.635 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-06-15-635.
Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven). Lov av 2. juli 1999 nr.63 om pasient- og brukerrettigheter. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63.
Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova). Lov av 19. mai 2006 nr.16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2006-05-19-16.
Forskrift om fastlegeordning i kommunene. Forskrift av 29. august 2012 nr.842 om fastlegeordning i kommunene. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2012-08-29-842.
Lov om vergemål (vergemålsloven). Lov av 26. mars 2010 nr.9 om vergemål. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2010-03-26-9.
Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Forskriftstekst
§ 6. Vedtak og begrunnelse i primær- og klagenemnd
Vedtak skal treffes snarest mulig etter at saken er ferdig forberedt.For at primærnemnd skal kunne treffe vedtak om å innvilge svangerskapsavbrudd, må det foreligge enstemmighet.Vedtak i klagenemnd treffes med enkelt flertall.Vedtak skal være skriftlig og begrunnes samtidig med at det treffes.Ved innvilgelse av svangerskapsavbrudd skal begrunnelsen gis ved henvisning til abortloven § 2 tredje ledd bokstav a), b), c), d) og/eller e).Ved avslag skal begrunnelsen kort gjengi de faktiske forhold som har vært bestemmende for vedtaket. I den utstrekning det er nødvendig for å sette kvinnen i stand til å forstå vedtaket, skal begrunnelsen gjengi innholdet av de lovregler og den problemstilling vedtaket bygger på. Det skal opplyses om vedtaket var enstemmig. I tilfelle av dissens skal dissenterende begrunnelse gjengis.
Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften), kapittel 2, § 6
Kilde: lovdata.no
Kommentarer
Det faktiske grunnlaget for nemndas vedtak må fremstilles slik at det er mulig for kvinnen og eventuelt den sentrale klagenemnda å ta stilling til om lovens vilkår er oppfylt eller ikke. Kravene til begrunnelse skjerpes ved avslag. Avslag på en begjæring om svangerskapsavbrudd er et inngripende vedtak.
Kvinnen skal kunne forstå hva nemnda har lagt vekt på og hvorfor. Ved skjønnsmessige vurderinger er det særlig viktig at det fremgår klart hva nemnda har lagt vekt på.
Kravet til begrunnelse framgår også av abortloven § 8. Det fremgår her at kvinnen skal underrettes om grunnen for vedtaket.
For at en primærnemnd skal kunne treffe et vedtak om å innvilge svangerskapsavbrudd, må det foreligge enstemmighet. Vedtak i klagenemnda treffes med et enkelt flertall.
I begrunnelsen for vedtaket kan eventuelle tvilsspørsmål som ble avklart under samtalen med kvinnen beskrives. Møteforberedende arbeid, som innhenting av nødvendig bakgrunnsinformasjon, skal redusere grunnlaget for tvil. Uenighet og tvil knyttet til fortolkning og vekting av de ulike hensynene nemnda skal vurdere, kan likevel oppstå.
Håndtering av uenighet og tvil i nemnda
Uenighet og tvil er legitime deler av kompliserte beslutningsprosesser. Det er viktig å finne ut hva uenigheten og usikkerheten består i. Uenighet og tvil kan skyldes skinnuenighet, faktisk uenighet eller mangelfull drøfting i nemnda. For lettere å få oversikt over hva uenigheten skyldes, kan det være hensiktsmessig å skille mellom uenighet knyttet til lovfortolkning, helse- og sosialfaglige vurderinger og verdisyn.
Dersom uenigheten skyldes nemndsmedlemmenes egne normer og verdier, må det avklares i hvilken grad dette skal vektlegges på generelt grunnlag eller om et medlem lar egne verdier få for stor plass i beslutningstakingen. Et eksempel kan være uenighet om hva slags belastninger kvinnen forventes å mestre.
Like saker skal behandles likt
Det er mange skjønnsmessige bestemmelser i lov og forskrift, og dette kan føre til ulik praksis. Målet er at like saker skal behandles likt. Nemndene bør arbeide for å sikre at dette målet oppfylles, både i den enkelte nemnd og på tvers.
Dokumentasjon av nemndenes praksis kan sikre at vedtakene er etterprøvbare og gi tillit til at det ikke er forskjellsbehandling. Vedtakene (i anonymisert form) kan også være veiledende norm for behandling av liknende saker i fremtiden.
Både primærnemndene og klagenemnda bør ha et system for å sikre lik praksis. Selv om hver sak er forskjellig, vil det ofte være likhetspunkter som tilsier at sakene bør behandles på samme måte.
Forskrift om fastlegeordning i kommunene. Forskrift av 29. august 2012 nr.842 om fastlegeordning i kommunene. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2012-08-29-842.
Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften). Forskrift av 15. juni 2001 nr.635 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-06-15-635.
Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven). Lov av 2. juli 1999 nr.63 om pasient- og brukerrettigheter. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63.
Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova). Lov av 19. mai 2006 nr.16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2006-05-19-16.
Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
Lov om vergemål (vergemålsloven). Lov av 26. mars 2010 nr.9 om vergemål. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2010-03-26-9.
Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Forskriftstekst
§ 7. Underretning om vedtaket
Nemnda skal straks gi kvinnen eller den som handler på hennes vegne skriftlig underretning om vedtaket og begrunnelsen for vedtaket.Hvis begjæringen avslås i primærnemnda, kan underretningen i særlige tilfeller gis muntlig, jf. abortloven § 8 første ledd. Kvinnen skal da gis etterfølgende skriftlig underretning.Ved avslag i primærnemnd skal underretningen også opplyse om reglene om automatisk klage etter abortloven § 8, jf. forskriften § 8.I underretningen skal det videre opplyses om retten til å se sakens dokumenter etter forvaltningsloven § 18 til § 20, og at kvinnen kan gi ytterligere opplysninger om hun ønsker det.Ved innvilgelse av svangerskapsavbrudd skal underretningen opplyse om innleggelsessted og dato.
Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften), kapittel 2, § 7
Kilde: lovdata.no
Kommentarer
Utgangspunktet er at underretning om vedtaket med begrunnelse skal gis skriftlig og raskt. Vedtaket kan i særlige tilfeller gis muntlig først, for eksempel hvis det er behov for å spare tid eller kvinnen ber om det.
Inngrepet bør utføres så raskt som mulig etter innvilgelse i nemnd.
Informere kvinnen om vedtaket
Dersom kvinnen orienteres om vedtaket muntlig, bør dette gjøres av en samlet nemnd. Nemnda bør være åpen for eventuelle spørsmål og det er naturlig med noen avsluttende kommentarer.
Vedavslag i primærnemnd skal det informeres om den automatiske klageordningen. Ved avslag i klagenemnd bør det informeres om adgangen til fornyet behandling på spesielle vilkår.
Ved innvilgelse bør det informeres om de praktiske forberedelsene til abort. Hvilken praktisk informasjon som også gis skriftlig vurderes i det enkelte tilfellet.
Oppfølging av kvinner som har fått avslag
Klagenemnda har ikke ansvar for videre oppfølging av kvinner som har fått avslag, men bør medvirke til at kvinner som ønsker og har behov for det får videre oppfølging fra helsetjenesten.
Videreformidling av taushetsbelagte opplysninger om kvinnen, for eksempel til en sosionom ved sykehuset, skal kun skje i samråd med kvinnen.
Forskrift om fastlegeordning i kommunene. Forskrift av 29. august 2012 nr.842 om fastlegeordning i kommunene. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2012-08-29-842.
Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften). Forskrift av 15. juni 2001 nr.635 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-06-15-635.
Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven). Lov av 2. juli 1999 nr.63 om pasient- og brukerrettigheter. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63.
Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova). Lov av 19. mai 2006 nr.16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2006-05-19-16.
Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
Lov om vergemål (vergemålsloven). Lov av 26. mars 2010 nr.9 om vergemål. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2010-03-26-9.
Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Forskriftstekst
§ 8. Automatisk klageordning
Dersom primærnemnda avslår søknaden om svangerskapsavbrudd, skal nemnda straks sende vedtaket og sakens dokumenter til en sentral klagenemnd, jf. abortloven § 8 andre ledd. Hvis kvinnen ikke har trukket begjæringen tilbake, skal klagenemnda behandle saken snarest.
Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften), kapittel 2, § 8
Kilde: lovdata.no
Kommentarer
Reglene om automatisk klage følger av abortloven. Som det fremgår av forskriften § 3 fjerde ledd skal klager på avslag i primærnemnd behandles i den sentrale klagenemnda. Det skal normalt ikke gå mer enn syv virkedager fra den sentrale abortklagenemnda mottar søknaden til et eventuelt abortinngrep utføres.
Kvinnen har anledning til å supplere behandlingen i klagenemnd med ytterligere opplysninger, og kan på ethvert tidspunkt trekke søknaden tilbake.
Rutiner for oversendelse av sakspapirer til den sentrale abortklagenemnda
1. Dersom kvinnen får avslag i primærnemnd, skal saken umiddelbart sendes til klagebehandling i den sentrale abortklagenemnda. En klagesak skal behandles og et eventuelt abortinngrep utføres senest innen syv virkedager etter at saken er mottatt. Det kan innkalles til ekstra møter når svangerskapets varighet krever det.
2. Sykehuset hvor kvinnen har fått avslag i primærnemnd, tar kontakt med sekretær/møteforbereder ved Sentral klagenemnd for abortsaker, Oslo universitetssykehus, for behandling i klagenemnd. Saken redegjøres kort for på telefon.
3. Sakensdokumenter, uten personidentifiserbare opplysninger (direkte og indirekte), oversendes på e-post til møteforbereder/sekretær ved Oslo universitetssykehus.
4. Sakspapirer som sendes per e-post skal ikke inneholde personidentifiserbare opplysninger. All informasjon som kan knyttes opp mot kvinnen (både direkte eller indirekte), som personnummer, navn, adresse, telefonnummer med videre, skal tas bort.
Papirer som skal oversendes er:
begjæring om svangerskapsavbrudd
nemndas behandling av begjæring om svangerskapsavbrudd
journalpapirer
øvrige dokumenter som belyser saken
5. De originale papirene sendes i posten til sekretær/møteforbereder ved den sentrale abortklagenemnda:
Navn på sekretær/møteforbereder, Oslo universitetssykehus HF Ullevål sykehus, Gynekologisk poliklinikk, Gynekologisk avdeling, ostboks 4956 Nydalen 0427 Oslo
6. Møteforbereder ved Oslo universitetssykehus tar kontakt med kvinnen når dato og klokkeslett er satt for den sentrale klagenemnda.
7. Kvinnens reiseutgifter skal dekkes av det helseforetaket hvor kvinnen er hjemmehørende. Ledsager og nærmeste pårørendes rett til dekning av reiseutgifter reguleres av pasientreiseforskriften, kapittel 2.
Forskrift om fastlegeordning i kommunene. Forskrift av 29. august 2012 nr.842 om fastlegeordning i kommunene. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2012-08-29-842.
Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften). Forskrift av 15. juni 2001 nr.635 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-06-15-635.
Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven). Lov av 2. juli 1999 nr.63 om pasient- og brukerrettigheter. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63.
Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova). Lov av 19. mai 2006 nr.16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2006-05-19-16.
Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
Lov om vergemål (vergemålsloven). Lov av 26. mars 2010 nr.9 om vergemål. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2010-03-26-9.
Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Forskriftstekst
§ 10. Fornyet behandling etter avslag i klagenemnd
Dersom kvinnen har fått avslag i klagenemnd, kan statsforvalteren etter anmodning fra kvinnen bestemme at saken skal behandles på nytt i primærnemnd dersom det foreligger nye opplysninger.
Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften), kapittel 2, § 10
Kilde: lovdata.no
Kommentarer
Klagenemnda må ved underretning om sitt vedtak informere kvinnen om denne adgangen til fornyet behandling på spesielle vilkår.
Opplysninger som tilsier fornyet behandling
Opplysninger som kan tilsi fornyet behandling i primærnemnd kan være at kvinnen først har fått avslag på sosialt grunnlag, men at fosterdiagnostisk undersøkelse senere viser at fosteret lider av en tilstand som kan gi grunnlag for abort. Søknaden skal da vurderes etter en annen indikasjon i abortloven § 2 tredje ledd.
Da vil kvinnen kunne sette fram en ny søknad, og hun har rett til å få denne behandlet.
Også en helt endret sosial situasjon som samlivsbrudd, oppsigelse fra arbeidsforhold eller lignende kan være «nye» opplysninger i henhold til abortforskriften.
Da skal det foretas en ny vurdering av om vilkåret for abort i abortloven nå er oppfylt, selv om det ikke var det ved første gangs behandling. Se kommentarene til abortloven § 2 tredje ledd i kapittel 7.
Forskrift om fastlegeordning i kommunene. Forskrift av 29. august 2012 nr.842 om fastlegeordning i kommunene. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2012-08-29-842.
Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften). Forskrift av 15. juni 2001 nr.635 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-06-15-635.
Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven). Lov av 2. juli 1999 nr.63 om pasient- og brukerrettigheter. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63.
Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova). Lov av 19. mai 2006 nr.16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2006-05-19-16.
Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
Lov om vergemål (vergemålsloven). Lov av 26. mars 2010 nr.9 om vergemål. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2010-03-26-9.