Forskriftstekst
§ 19. Journal og nemndsprotokoll
Sykehus eller institusjoner hvor svangerskapsavbrudd foretas, skal føre særskilt nemndsprotokoll over svangerskapsavbrudd i tillegg til pasientjournal. Nemndsprotokollen føres på elektronisk skjema utarbeidet av Folkehelseinstituttet og skal inneholde nærmere angitte data om kvinnen, svangerskapet, tidligere svangerskap og fødsler, begjæringen om svangerskapsavbrudd, inngrepet og prevensjon.
Ved nemndbehandling skal vedtaket med begrunnelse innføres i nemndsprotokollen med datoangivelse og nemndsmedlemmenes underskrift.
Kopi av journalopplysningene skal sendes den lege som har videreformidlet kvinnens begjæring om svangerskapsavbrudd til sykehuset eller annen institusjon.
Nemndsprotokollen og dokumentene i saken skal oppbevares nedlåst i vedkommende sykehus/institusjon i minst 10 år.
Kommentarer
Nemndsprotokollen og alle sakens dokumenter i forbindelse med behandlingen av begjæringen om svangerskapsavbrudd (inkludert vedtaket) er ikke del av kvinnens pasientjournal, og skal oppbevares helt atskilt fra pasientjournalen.
Nemndsprotokollen og sakens dokumenter skal oppbevares på sykehuset separat fra kvinnens pasientjournal i 10 år. Sykehuset må ha et system som sikrer at nemndsprotokollen og øvrige saksdokumenter oppbevares etter reglene i arkivloven med tilhørende forskrifter. Arkivverket har mer informasjon om dette regelverket.
Det er kun opplysninger som er relevante og nødvendige for å yte helsehjelp til kvinnen som skal dokumenteres i journalen, se forskrift om pasientjournal (pasientjournalforskriften) §§ 4 til 8. Hva som anses som "relevant og nødvendig" vil være en konkret vurdering.
Når abortbegjæringen og resultatet fra nemndsbehandlingen er relevant og nødvendig for å yte helsehjelp til kvinnen, må dette dokumenteres i journalen i tillegg til i nemndsprotokollen. Da må abortbegjæringen og resultatet fra nemndsbehandlingen stå både i journalen og i nemndsprotokollen. Begrunnelsen i vedtaket vil normalt ikke være relevant og nødvendig for å yte helsehjelp til kvinnen, og skal ikke stå i journalen.
Bestemmelsens første ledd omhandler rapportering til Abortregisteret. Alle sykehus som utfører svangerskapsavbrudd, skal elektronisk melde inn opplysninger om svangerskapsavbrudd til Abortregisteret ved Folkehelseinstituttet, avdeling for helseregister. I forskriftens første ledd omtales denne rapporteringen som nemndsprotokoll.
Bestemmelsens andre ledd omhandler nemndenes dokumentasjonsplikt. Fjerde ledd omhandler nemndenes oppbevaring av saksdokumentene og nemndsprotokollen.
Nemndsbehandling av søknader om svangerskapsavbrudd er en forvaltningsoppgave som sykehusene utfører for å ivareta abortlovens bestemmelser. Når helsepersonell deltar både i saksbehandling og som helsepersonell, er det viktig å være bevisst hvilken rolle man har.
Oppsummering
Dokumentasjonen fra nemndas behandling av saken skal omfatte:
- Begjæringen om svangerskapsavbrudd
- Vedtaket, inkludert begrunnelsen
- Nemndsprotokoll
- Sakens øvrige dokumenter i forbindelse med behandlingen av begjæringen om svangerskapsavbrudd
Journalen skal inneholde:
- Begjæringen om svangerskapsavbrudd
- Dersom relevant og nødvendig for helsehjelpen skal vedtaket, men ikke begrunnelsen, også inn i journalen