Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Forskriftstekst
§ 19. Journal og nemndsprotokoll
Sykehus eller institusjoner hvor svangerskapsavbrudd foretas, skal føre særskilt nemndsprotokoll over svangerskapsavbrudd i tillegg til pasientjournal. Nemndsprotokollen føres på elektronisk skjema utarbeidet av Folkehelseinstituttet og skal inneholde nærmere angitte data om kvinnen, svangerskapet, tidligere svangerskap og fødsler, begjæringen om svangerskapsavbrudd, inngrepet og prevensjon.Ved nemndbehandling skal vedtaket med begrunnelse innføres i nemndsprotokollen med datoangivelse og nemndsmedlemmenes underskrift.Kopi av journalopplysningene skal sendes den lege som har videreformidlet kvinnens begjæring om svangerskapsavbrudd til sykehuset eller annen institusjon.Nemndsprotokollen og dokumentene i saken skal oppbevares nedlåst i vedkommende sykehus/institusjon i minst 10 år.
Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften), kapittel 5, § 19
Kilde: lovdata.no
Kommentarer
Nemndsprotokollen og alle sakens dokumenter i forbindelse med behandlingen av begjæringen om svangerskapsavbrudd (inkludert vedtaket) er ikke del av kvinnens pasientjournal, og skal oppbevares helt atskilt fra pasientjournalen.
Nemndsprotokollen og sakens dokumenter skal oppbevares på sykehuset separat fra kvinnens pasientjournal i 10 år. Sykehuset må ha et system som sikrer at nemndsprotokollen og øvrige saksdokumenter oppbevares etter reglene i arkivloven med tilhørende forskrifter. Arkivverket har mer informasjon om dette regelverket.
Det er kun opplysninger som er relevante og nødvendige for å yte helsehjelp til kvinnen som skal dokumenteres i journalen, se forskrift om pasientjournal (pasientjournalforskriften) §§ 4 til 8. Hva som anses som "relevant og nødvendig" vil være en konkret vurdering.
Når abortbegjæringen og resultatet fra nemndsbehandlingen er relevant og nødvendig for å yte helsehjelp til kvinnen, må dette dokumenteres i journalen i tillegg til i nemndsprotokollen. Da må abortbegjæringen og resultatet fra nemndsbehandlingen stå både i journalen og i nemndsprotokollen. Begrunnelsen i vedtaket vil normalt ikke være relevant og nødvendig for å yte helsehjelp til kvinnen, og skal ikke stå i journalen.
Bestemmelsens første ledd omhandler rapportering til Abortregisteret. Alle sykehus som utfører svangerskapsavbrudd, skal elektronisk melde inn opplysninger om svangerskapsavbrudd til Abortregisteret ved Folkehelseinstituttet, avdeling for helseregister. I forskriftens første ledd omtales denne rapporteringen som nemndsprotokoll.
Bestemmelsens andre ledd omhandler nemndenes dokumentasjonsplikt. Fjerde ledd omhandler nemndenes oppbevaring av saksdokumentene og nemndsprotokollen.
Nemndsbehandling av søknader om svangerskapsavbrudd er en forvaltningsoppgave som sykehusene utfører for å ivareta abortlovens bestemmelser. Når helsepersonell deltar både i saksbehandling og som helsepersonell, er det viktig å være bevisst hvilken rolle man har.
Oppsummering
Dokumentasjonen fra nemndas behandling av saken skal omfatte:
Begjæringen om svangerskapsavbrudd
Vedtaket, inkludert begrunnelsen
Nemndsprotokoll
Sakens øvrige dokumenter i forbindelse med behandlingen av begjæringen om svangerskapsavbrudd
Journalen skal inneholde:
Begjæringen om svangerskapsavbrudd
Dersom relevant og nødvendig for helsehjelpen skal vedtaket, men ikke begrunnelsen, også inn i journalen
Begreper
Nemndsprotokoll/protokoll: En nedtegnelse (protokollføring) over opplysninger om behandling av krav om svangerskapsavbrudd.
Vedtak: Innvilgelse eller avslag av kvinnens begjæring om svangerskapsavbrudd etter 12. svangerskapsuke. Vedtaket skal angis i nemndsprotokollen (jf. abortforskriften § 19, andre ledd).
Begrunnelse: Primær- og klagenemndas begrunnelse ved behandling av kvinnens begjæring om svangerskapsavbrudd etter 12. svangerskapsuke. Begrunnelsen skal beskrive de regler og/eller faktiske forhold vedtaket bygger på.
Slik meldes behandling av krav om svangerskapsavbrudd og utførte svangerskapsavbrudd til abortregisteret
Meldingene om behandling av krav om svangerskapsavbrudd skal sendes inn elektronisk via helseinstitusjonens egne nettsider. Meldingen sendes fortløpende, og senest en uke etter at behandlingen er foretatt. Det skal sendes en melding per sak.
Innsyn i nemndsprotokoll og saksdokumenter fra primær- og klagenemnd
Utlevering av opplysninger fra abortregisteret kan bare skje innenfor formålet med forskriften, jf. abortregisterforskriften § 1-3.
Spørsmål om innsyn fra allmenheten i saksdokumenter fra primær- og klagenemnd reguleres av reglene i offentleglova.
I offentleglova § 13 første ledd fremkommer det at "Opplysningar som er underlagde teieplikt i lov eller medhald av lov, er unntekne frå innsyn." Det innebærer en plikt til å nekte innsyn i opplysninger som er underlagt taushetsplikt. Det er ikke adgang til å vurdere merinnsyn i slike opplysninger.
Allmennheten kan kun få innsyn i opplysninger uten navn, fødselsnummer, adresse og andre opplysninger som kan identifisere den enkelte. Anonymiserte opplysninger kan kun utleveres i de tilfeller der det ikke er noen fare for at opplysningene kan knyttes til identifiserbare personer. Det er nemnda som har behandlet saken som må vurdere en eventuell innsynsanmodning.
Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften). Forskrift av 15. juni 2001 nr.635 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-06-15-635.
Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven). Lov av 2. juli 1999 nr.63 om pasient- og brukerrettigheter. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63.
Forskrift om innsamling og behandling av helseopplysninger i register over svangerskapsavbrudd (abortregisterforskriften). Forskrift av 14. desember 2007 nr. 1418. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2007-12-14-1418
Forskrift om innsamling og behandling av helseopplysninger i Medisinsk fødselsregister (Medisinsk fødselsregisterforskriften). Forskrift av 21. desember 2001 nr. 1483. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-12-21-1483
Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova). Lov av 19. mai 2006 nr.16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2006-05-19-16.
Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
Forskrift om fastlegeordning i kommunene. Forskrift av 29. august 2012 nr.842 om fastlegeordning i kommunene. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2012-08-29-842.