Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Forskriftstekst
§ 11. Oppnevning og sammensetning av primærnemnd
I hver helseregion skal det ved minst ett sykehus der nemndbehandlede svangerskapsavbrudd foretas, være primærnemnd.Nemnda skal bestå av to leger. Det ene faste medlemmet skal være lege ved den avdeling hvor svangerskapsavbrudd foretas. Det andre faste medlemmet oppnevnes av statsforvalteren og må ikke være tilsatt ved den avdeling hvor svangerskapsavbrudd foretas. Det skal oppnevnes minst to varamedlemmer med tilsvarende kvalifikasjoner. Statsforvalteren oppnevner et av varamedlemmene.Hvis det ikke er mulig å oppnevne medlem eller varamedlem med de kvalifikasjoner som nevnt i andre ledd, skal statsforvalteren for et tidsrom av inntil ett år om gangen oppnevne annen lege.Leger som av samvittighetsgrunner er fritatt fra å utføre eller assistere ved svangerskapsavbrudd etter § 15, kan ikke sitte i nemnda.
Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften), kapittel 3, § 11
Kilde: lovdata.no
Kommentarer
De regionale helseforetakene kan bestemme at noen av sykehusene som utfører nemndbehandlede svangerskapsavbrudd, ikke skal ha primærnemnd. Det skal imidlertid være minst én primærnemnd i hver helseregion.
Forutsetningen for å redusere antall primærnemnder er at de regionale helseforetakene forsikrer seg om at kvinner som får lengre reisevei, kan få tilbud om å delta i nemndsmøtet gjennom tilstrekkelig sikret og tilrettelagt videokonferanse.
Primærnemnda skal bestå av to leger. I henhold til likestillingsloven § 28 skal nemnda bestå av en kvinne og en mann. Fylkesmannen oppnevner det medlem som ikke skal arbeide ved den avdeling hvor svangerskapsavbrudd utføres.
Leger som av samvittighetsgrunner har benyttet seg av retten til å reservere seg mot å utføre eller assistere ved abortinngrep jf. abortloven § 14 og forskriften § 15, kan ikke sitte i nemnda.
Om krav til sammensetning av primærnemnd
For å sikre kvalitet, kontinuitet og ensartet etterlevelse av regelverket presiseres det at:
Minst ett av medlemmene i primærnemnd bør være en kvinne.
Antall varamedlemmer bør begrenses. Det bør kun oppnevnes ett personlig varemedlem for hvert av nemndas medlemmer. Varamedlemmene skal ha tilsvarende kvalifikasjoner som de faste nemndsmedlemmene. På sykehus der det utføres mange svangerskapsavbrudd etter 12. uke, kan det eventuelt være to varamedlemmer.
Nye medlemmer i nemndene bør ha fått tilstrekkelig innføring i nemndsarbeidet.
Det ene faste medlemmet, som er lege ved sykehusavdelingen, oppnevnes av helseforetaket. Det andre faste medlemmet oppnevnes av fylkesmannen og kan ikke være tilsatt ved avdelingen. En har vanligvis sett det hensiktsmessig at denne legen kommer fra primærhelsetjenesten. Det skal oppnevnes varamedlemmer med tilsvarende kvalifikasjoner.
Varamedlemmer
Antallet varamedlemmer bør begrenses for å sikre mest mulig kontinuitet i nemndsarbeidet.
Hvis verken medlemmet eller varamedlemmet som fylkesmannen har oppnevnt ikke kan møte, må fylkesmannen oppnevne et settemedlem for det aktuelle møtet. For sykehusets medlem/varamedlem er det ledelsen som utpeker settemedlem blant legene på avdelingen. Dette vil som regel være delegert til avdelingsoverlegen.
Oversikt over primærnemndenes sammensetning
Helseforetakene skal melde fra til fylkesmannen ved oppnevning av nye nemndsmedlemmer og varamedlemmer ved sykehuset. Fylkesmannen har ansvar for å ha en ajourført liste over medlemmer og varamedlemmer i primærnemndene i fylket, og må forsikre seg om at oppnevningene skjer i tråd med gjeldende regelverk. Fylkesmannen skal holde Helsedirektoratet orientert ved endringer i nemndenes sammensetning.
Forskrift om fastlegeordning i kommunene. Forskrift av 29. august 2012 nr.842 om fastlegeordning i kommunene. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2012-08-29-842.
Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften). Forskrift av 15. juni 2001 nr.635 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-06-15-635.
Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven). Lov av 2. juli 1999 nr.63 om pasient- og brukerrettigheter. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63.
Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova). Lov av 19. mai 2006 nr.16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2006-05-19-16.
Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
Lov om vergemål (vergemålsloven). Lov av 26. mars 2010 nr.9 om vergemål. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2010-03-26-9.
Helsedirektoratet (2019). § 11. Oppnevning og sammensetning av primærnemnd [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 20. desember 2019, lest 24. november 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/abort-svangerskapsavbrudd-veileder-til-forskrift/oppnevning-av-primaer-og-klagenemnd-m.m/-11.oppnevning-og-sammensetning-av-primaernemnd