§ 1. Fremsettelse av begjæring om svangerskapsavbrudd
Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Forskriftstekst
§ 1. Fremsettelse av begjæring om svangerskapsavbrudd
Begjæring om svangerskapsavbrudd fremsettes overfor lege, sykehus eller institusjon som er godkjent for å utføre svangerskapsavbrudd.Den skriftlige utformingen av begjæringen skal foretas av lege i samråd med kvinnen, dersom dette ikke er gjort av kvinnen selv.Dersom kvinnen er alvorlig sinnslidende eller psykisk utviklingshemmet i betydelig grad, kan begjæring fremsettes av verge.Ved begjæring om svangerskapsavbrudd der inngrepet ikke kan utføres før etter utgangen av 12. svangerskapsuke, plikter legen i samråd med kvinnen å utforme en skriftlig redegjørelse for hennes grunner til avbrytelse, dersom dette ikke er gjort av kvinnen selv. I redegjørelsen skal det også gis opplysninger om de observasjoner som legen har gjort, herunder kvinnens helsetilstand og livssituasjon for øvrig. Bestemmelsene i § 4 første ledd gjelder så langt de passer.Denne bestemmelsen gjelder tilsvarende for primærnemnd dersom kvinnen har fremsatt begjæring direkte overfor en slik nemnd.
Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften), kapittel 1, § 1
Første ledd presiserer at kvinnen kan fremsette begjæring om svangerskapsavbrudd direkte overfor et sykehus eller nemnd uten henvisning fra primærlege. Dersom kvinnen fremsetter begjæring direkte overfor et sykehus, skal sykehuset sørge for at en av legene på sykehuset oppfyller pliktene etter andre og tredje ledd. I henhold til pasient- og brukerrettighetsloven § 2-4 om rett til valg av behandlingssted, kan kvinnen selv bestemme ved hvilket sykehus begjæringen skal behandles og inngrepet eventuelt skal foretas. Kvinners rett til å velge hvilket sykehus eller institusjon godkjent for svangerskapsavbrudd som hun ønsker at skal foreta avbruddet, omfatter kun virksomheter som eies av eller har avtale med et regionalt helseforetak.
Det fremgår av abortloven § 5 at hovedregelen er at en begjæring om svangerskapsavbrudd skal fremsettes overfor en lege. Begjæringen kan etter utgangen av tolvte svangerskapsuke også fremsettes overfor en primærnemnd.
§ 1 tredje ledd må ses i sammenheng med abortlovens § 4 andre ledd, hvor det fremgår at vergen kan fremsette begjæringen når kvinnen er alvorlig sinnslidende eller psykisk utviklingshemmet i betydelig grad. Se vilkår for vergemål i vergemålsloven § 20.
Begrepet «psykisk utviklingshemmet i betydelig grad» forutsettes i forarbeidene til abortloven å omfatte personer med IQ under 55. Det er imidlertid viktig å presisere at resultatet av en IQ-test ikke er avgjørende i seg selv, men må suppleres med en bedømmelse av hele personligheten og situasjonen for øvrig. Diagnosen «psykisk utviklingshemming» er nærmere definert i det medisinske kodeverket International classification of diseases (ICD-10). Se også ytterligere veiledning om begrepet i Helsedirektoratets rundskriv til steriliseringsloven kapittel 5 om psykisk utviklingshemming.
Dersom svangerskapets varighet bedømmes med ultralyd, vil følgende mål være veiledende for å bestemme når fosteret er 12 fullgåtte uker:
BPD (biparietal diameter) ytre/ytre 26 mm
BPD ytre/indre 23 mm
CRL (crown-rump length) 66 mm
FL (femurlengde) 12 mm
Dette er veiledende ultralydmål for 12 ukers gestasjonsalder. Ettersom fostre kan variere i størrelse, og for å sikre at alle kvinner som er inntil 11 uker + 6 dager får selvbestemt abort, blir ultralydmålene oppgitt i yttergrensen av prediksjonsintervallet for 11 uker + 6 dager.
Det er utarbeidet et skjema for begjæring om svangerskapsavbrudd. Det er ingen nedre aldersgrense for å begjære abort. Det er kvinnen selv som skal begjære svangerskapsavbrudd uansett alder, jf abortloven § 4. Er hun under 16 år, skal den eller de som har foreldreansvaret eller vergen gis anledning til å uttale seg, med mindre særlige grunner taler mot det. Er kvinnen psykisk utviklingshemmet, skal hennes verge på tilsvarende måte gis anledning til å uttale seg.
Det er ikke krav om at skjemaet for begjæring av svangerskapsavbrudd benyttes, men kvinnens begjæring om abort må være skriftlig. Legen trenger ikke å underskrive begjæringen, jf. forskrift om fastlegeordning i kommunene § 24 siste ledd.
Kvinnens underskrift på skjemaet er en bekreftelse på at hun har fått informasjon om inngrepets art og medisinske virkninger. Den er også en bekreftelse på at hun har blitt spurt om hun ønsker informasjon og veiledning om den bistand samfunnet kan tilby henne dersom svangerskapet fører til alvorlige vansker for henne.
Bedømmelse av svangerskapets varighet
Utgangspunktet for bestemmelse av svangerskapets varighet i abortloven og lovens forskrift er siste menstruasjons første dag. Ultralydmål skal vektlegges dersom kvinnen har usikker/uregelmessig siste menstruasjon, eller hvis fosterstørrelsen ikke stemmer med oppgitt svangerskapslengde.
Det er grundig dokumentert at ultralydmålinger på befolkningsnivå gir mer korrekt termin- og aldersfastsettelse av fosteret enn menstruasjonsdata. Mange kvinner har forlenget follikelfase og dermed en menstruasjonssyklus på mer enn 28 dager. Disse vil ha en kortere reell svangerskapslengde og et mindre foster enn amenoréperioden tilsier.
Svangerskapets tidfesting i uker og dager
Svangerskapets varighet angis i uker og dager fra siste menstruasjons første dag, ofte omtalt "last menstrual period" og forkortet LMP. Første uke varer til utgangen av dag 6. Dag 7 er det samme som 1 fullgått uke, og fra dag 8 begynner svangerskapets 2. uke.
Tilsvarende blir "utgangen av 12. svangerskapsuke" det samme som 11 uker og 6 dager (11+6), eller 83 dager, og 12 fullgåtte uker er 84 dager. Av dette følger at en ny fullgått uke alltid vil falle på samme ukedag som ukedagen for LMP.
Betydningen av presise anførsler av uker og dager melder seg utover i svangerskapet. I henhold til abortloven §§ 2 og 4 er det kvinnen selv som tar den endelige avgjørelsen om svangerskapsavbrudd, såfremt dette kan utføres før utgangen av 12. uke. Det vil si til og med dag 83/uke 11+6. Hvis denne grensen overskrides, må det skrives søknad for nemndbehandling.
Abortloven setter også en grense ved utgangen av 18. uke, som er til og med dag 125, eller 17+6 uker. Etter denne tid kan ikke et svangerskap avbrytes med mindre det er særlig tungtveiende grunner for det, jf. abortloven § 2 sjette ledd. Levedyktighetsbegrepet knyttes til utgangen av 22. svangerskapsuke, som er til og med dag 153/uke 21+6.
Forskrift om fastlegeordning i kommunene. Forskrift av 29. august 2012 nr.842 om fastlegeordning i kommunene. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2012-08-29-842.
Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven). Lov av 2. juli 1999 nr.63 om pasient- og brukerrettigheter. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63.
Lov om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd (offentleglova). Lov av 19. mai 2006 nr.16 om rett til innsyn i dokument i offentleg verksemd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2006-05-19-16.
Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven). Lov av 13. juni 1975 nr.50 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1975-06-13-50.
Forskrift om svangerskapsavbrudd (abortforskriften). Forskrift av 15. juni 2001 nr.635 om svangerskapsavbrudd. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2001-06-15-635.
Lov om vergemål (vergemålsloven). Lov av 26. mars 2010 nr.9 om vergemål. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2010-03-26-9.
Helsedirektoratet (2019). § 1. Fremsettelse av begjæring om svangerskapsavbrudd [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 17. februar 2023, lest 22. januar 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/abort-svangerskapsavbrudd-veileder-til-forskrift/om-fremsettelse-og-behandling-av-begjaering-om-svangerskapsavbrudd/-1.fremsettelse-av-begjaering-om-svangerskapsavbrudd