Målet er et likeverdig tverrfaglig spesialisert behandlingstilbud til pasienter i målgruppen uavhengig av hvor i landet de befinner seg, inkludert et tilbud om nødvendig tannhelsehjelp.
Delmål:
- Tilrettelagt, gratis og godt tilgjengelig tannhelsetilbud med tverrfaglig behandlerteam1 og tannbehandlerteam2 organisert i fylkeskommuner eller regionale odontologiske kompetansentre.
- Overholde maksimale grenser for ventetid
- Systematisk innsamling av kunnskap om målgruppen
- Samarbeid med relevante fagmiljøer
- Videreutvikling av nasjonalt faglig nettverk
- Tverrfaglig samhandling mellom tjenestetilbudet og øvrig helsetjeneste for å sikre gode pasientforløp
Målgruppen er voksne som har tannbehandlingsangst. Dette gjelder pasienter som har vært utsatt for tortur eller overgrep eller som har odontofobi, jf. definisjoner i Helsedirektoratets rapport (IS-1855):
- Torturutsatte (punkt 1.9.1).
- Overgrepsutsatte (punkt 2.8.1 og 2.13.1).
- Odontofobi (punkt 3.9.1).
Hver av tilstandene er selvstendige vilkår, og i tillegg forutsettes det at pasienten
- har vesentlige vansker med å motta tannbehandling på grunn av angst i tannbehandlingssituasjonen
- har et eget ønske om psykologisk behandling for sin manglende mestring eller angst i forbindelse med tannbehandlingssituasjonen
- har evne til å nyttiggjøre seg behandlingsmetodikken og/eller den tilrettelagte tannbehandlingen
Psykolog har det faglige ansvaret for å avgjøre hvem som faller inn i målgruppene, se dokumentasjonskrav i rapport IS-1855. Dette er en oppgave som kan overlates til annet personell hvis det er forsvarlige ut fra oppgavens art, personellets kvalifikasjoner og den oppfølgning som gis, jf. helsepersonelloven § 5 Bruk av medhjelpere.
TOO-tilbudet avsluttes når pasienten har gjennomført et forløp hos tverrfaglig behandlerteam (inkludert eventuelle oppfriskningstimer) og mottatt nødvendig tannhelsehjelp, jf. Helsedirektoratets veileder God klinisk praksis i tannhelsetjenesten.
TOO-tilbudet avsluttes for pasienter som ikke nyttiggjør seg behandlingsmetodikken og/eller den tilrettelagte tannbehandlingen. Pasienten må informeres om muligheten til å søke seg tilbake til tilbudet når eller hvis det blir aktuelt.
Nivået for nødvendig tannhelsehjelp skal tilsvare den standard fylkeskommunen legger til grunn for pasienter med rettigheter etter tannhelsetjenesteloven. Omfanget av tannhelsehjelpen baserer seg på en vurdering av den enkeltes behov idet det gjøres bruk av faglig skjønn, jf. God klinisk praksis i tannhelsetjenesten. I noen tilfeller vil tannbehandlingen måtte gjennomføres i narkose. I utformingen av behandlingsplan for den enkelte pasient må tannhelsepersonell bruke sin faglighet, sin erfaring og sitt skjønn, og se hen til hvordan dette omtales i nevnte veileder.
Pasientene i målgruppen har ikke rett til stønad fra folketrygden og betaler ikke vederlag/egenandel3 så lenge behandling i tilbudet pågår.
Pasienter med rettigheter etter tannhelsetjenesteloven er ikke i målgruppen for tilskuddsordningen. Det forutsettes likevel at et lignende tilbud også gis til disse. Kostnadene for dette skal dekkes av fylkeskommunen. For unge voksne mellom 19 og 24 år dekker tilskuddsmidlene pasientenes egenbetaling på 25 prosent.
For aldersgruppen 25 år til 28 år (i henhold til Rundskriv I-2/2025 om utvidet fylkeskommunal tannhelsetilbud i 2025) dekker tilskuddsmidlene pasientenes egenbetaling på 25 prosent, jf. rundskriv I-3/2024 Styrket fylkeskommunalt tannhelsetilbud til unge voksne i 2024 (regjeringen.no).
Flyktninger og asylsøkere som ikke er utplassert i en kommune omfattes ikke av tilbudet, jf. nasjonal veileder Helsetjenester til asylsøkere, flyktninger og familiegjenforente (IS-1022).
Kriterier for måloppnåelse for ordningen som helhet
Med utgangspunkt i overordnet mål for tilskuddsordningen skal Helsedirektoratet rapportere tilbake til Helse- og omsorgsdepartementet (HOD), som igjen skal rapportere til Stortinget om resultater og oppnådd effekt.
De tiltakene det innvilges tilskudd til skal bidra til å nå målet for ordningen. Helsedirektoratets vurdering av resultater og effekt baseres på en skjønnsmessig vurdering av tilskuddsmottakernes rapportering (se regelverkets punkt 6) og eventuelle andre kilder.
Resultater og effekt vurderes etter følgende kriterier, disse fungerer som indikatorer for ordningens samlede måloppnåelse:
- Antall pasienter behandlet per fylke
Antall tverrfaglig behandlerteam og tannbehandlerteam per fylke - Status sett opp mot maksimal ventetid:
- 8 uker fra henvendelse til vurderingssamtale
- 4 uker fra vurderingssamtale til behandling i tverrfaglig behandlerteam
- 4 uker fra behandling i tverrfaglig behandlerteam til behandling i tannbehandlerteam
- Kunnskap om målgruppene og mottatt tannhelsehjelp, gjennom systematisk og enhetlig bruk av EPJ4
- Samhandling innad i tannhelsetjenesten og utad mot helsetjenesten (f.eks. Regionale ressurssentre om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS), sentre mot incest, odontologiske læresteder og andre kompetansemiljø)
- Videreutvikling av nasjonalt faglig nettverk
- Tverrfaglig samhandling mellom tjenestetilbud og øvrig helsetjeneste