Skjønnsmessig vurdering med grunnlag i forventet måloppnåelse
Det kan innvilges tilskudd til:
Midlene skal brukes til tiltak som bidrar til måloppnåelse for tilskuddsordningen. Målene er beskrevet i regelverkets punkt 1.
Eksempler på tiltak som kan støttes (listen er ikke uttømmende):
- Utprøving og implementering av forebyggende tiltak og modeller
- Utprøving av tidlig intervensjon og behandling til brukere og deres familier basert på målgruppens behov og vansker
- Tiltak for å styrke kompetanse om tidlig oppdagelse av strev med mat, spiseproblemer, og spiseforstyrrelser
- Tiltak for å styrke og videreutvikle samhandling mellom kommunehelsetjenester og spesialisthelsetjenesten
- Utprøving eller videreutvikling av digitale løsninger knyttet til forebygging, tidlig oppdagelse, behandling eller samarbeid
Inngangsvilkår:
Det er en forutsetning for å kunne motta tilskudd at det er etablert en plan for samarbeid mellom ulike helsetjenester i kommunen, mellom kommuner eller mellom kommuner og spesialisthelsetjeneste om tiltaket.
For å kunne motta tilskudd til forprosjekt er det en forutsetning at søker har en egen stillingsressurs som kan bidra inn i prosjektet eller at det tilsettes en prosjektleder.
Tillegg og presiseringer:
Det er ikke et krav at digitalisering skal være del av arbeidet det søkes tilskudd til. Det er likevel ønskelig at søknaden inneholder beskrivelse av hvordan dette er planlagt – der dette er en del av tiltaket.
Med forbehold om årlige bevilgninger over statsbudsjettet, kan det innvilges tilskudd til et tiltak i opptil tre år. Tilskuddet vil bli utbetalt for ett år av gangen, også for tiltak som innvilges tilskudd over flere år. Det skal søkes og rapporteres årlig også for flerårige tiltak. Det er en forutsetning for videre innvilgelse at måloppnåelsen er tilfredsstillende og vilkårene for tilskuddet ellers er oppfylt.
Tiltak som har fått innvilget tilskudd for tre år vil bli prioritert innenfor perioden.
Dersom tilskuddsordningens bevilgning reduseres, kan alle tiltak som har fått innvilget tilskudd for tre år bli redusert tilsvarende.
Vurderingskriterier og utmåling av tilskuddets størrelse:
Tilskudd innvilges de tiltak tilskuddsforvalter har størst forventninger til innenfor de budsjettrammer Stortinget har vedtatt.
Målgruppen omfatter alle aldersgrupper og alle former for spiseforstyrrelser, men tiltak rettet mot barn, unge og familier vil blir prioritert.
Ved høyt antall søknader prioriteres tiltak rettet mot barn, unge og familier, og som er forankret i helse og omsorgstjenesten i kommunen. I tillegg vektlegges en spredning av tiltak som sikrer samarbeid mellom tjenester i kommunen, på tvers av kommuner og sykehus og mellom aktører i helsefelleskap.
Tiltak med plan for brukermedvirkning og involvering av målgruppen gjennom prosjektperioden vil bli prioritert.
Tiltak hvor det er lagt vekt på innovasjon, effektivisering og utvikling av digitale løsninger for bedre samhandling i tjenesten vil bli prioritert.
Tiltak hvor det er planlagt følgeforskning i arbeidet eller systematisk evaluering av tiltaket vil bli prioritert.
Kategori (vekting)
Tiltak (50 %)
Avgrensning av målgruppen: Er en eventuell avgrensning av målgruppen begrunnet og hensiktsmessig?
Økt bevissthet og kompetanse: I hvilken grad kan tiltaket bidra til økt bevissthet og kompetanse om forebygging, tidlig oppdagelse, tidlig intervensjon og behandling for målgruppen i tjenesten i kommunen eller helseforetak?
Styrke kommunenes psykiske helsetilbud: I hvilken grad vil tiltaket bidra til å styrke tilbudet, med særlig vekt på tjenester til barn, unge og familier?
Ivaretakelse av målgruppens behov: I hvilken grad er tiltaket basert på relevant innsikt om målgruppens behov og kunnskap fra brukere og pårørende?
Kunnskapsbasert metode og relevant kompetanse og erfaring: I hvilken grad benytter tiltaket relevante metoder for målgruppen?
Kunnskapsutvikling og overføringsverdi: I hvilken grad kan tiltaket bidra til kunnskap som styrker tilbudet til målgruppen og har overføringsverdi til andre kommuner og tjenestenivå?
Digitalisering eller følgeforskning: I hvilken grad har tiltaket digitalisert deler av arbeidet eller evaluerer eller har følgeforskning?
Søknad (35 %)
Tiltaket er forankret i kommunen og understøtter kommunens psykiske helsetilbud: I hvilken grad er tiltaket forankret i kommunehelsetjenesten, inkl. psykiske helsetjenester?
Brukermedvirkning og representasjon: I hvilken grad er brukermedvirkning og involvering av målgruppen og pårørende ivaretatt gjennom ulike faser?
Tiltaket styrker samarbeid mellom relevante tjenester: I hvilken grad bidrar tiltaket til å etablere eller styrke eksisterende samarbeid mellom kommunale tjenester, kommune og spesialisthelsetjeneste, eller aktører i helsefelleskap?
Budsjett (15 %)
Sammenheng mellom søknadsbeløp og aktiviteter: I hvilken grad er søknadsbeløpet rimelig i forhold til forventet utbredelse og det planlagte aktivitetsnivået?
Sammenheng mellom søknadens omfang og ordningens budsjettramme: I hvilken grad er søknadsbeløpet rimelig i forhold til tilskuddsordningens totale budsjett?