Med utgangspunkt i Meld. St. 26 (2014 – 2015) Fremtidens primærhelsetjeneste har Helse- og omsorgsdepartementet gitt Helsedirektoratet ansvar for å gjennomføre et pilotprosjekt (pilot) med primærhelseteam. Målet er å finne ut om en ny organisering med primærhelseteam og alternative finansieringsordninger i forhold til dagens ordning, gir et bedre tilbud til pasientene/innbyggerne. Les mer om dette i rapporten Primærhelseteam - kvalitet, ledelse og finansiering.
Les mer om pilotprosjektet.
Første del av piloten startet opp 01.04.2018 i 9 kommuner, med totalt 13 fastlegepraksiser og en opprinnelig varighet til 31.mars 2021. Det er besluttet å utvide antall deltakere og forlenge pilotperioden med 2 år, til 31. mars 2023.
I primærhelsemeldingen er primærhelseteam definert som en flerfaglig gruppe med helse- og sosialpersonell, som arbeider sammen for å levere lokalt tilgjengelige helse- og omsorgstjenester til en definert størrelse uavhengig av alder, kjønn og diagnoser. I piloten avgrenses primærhelseteam til fastleger, sykepleier og helsesekretær i fastlegepraksiser, og teamet ledes av en lege.
Målet med teamorganiseringen er å bedre tilgjengeligheten til tjenesten, skape større bredde i tilbudet, bedre opplæringen og oppfølgingen av brukere med kronisk sykdom og de med store og sammensatte behov og å skape mer sammenhengende og koordinerte tjenester.
I piloten skal det også prøves ut to ulike finansieringsmodeller: honorarmodellen og driftstilskuddsmodellen.
Rammene for piloten er nærmere beskrevet i rapporten «Primærhelseteam - Kvalitet, ledelse og finansiering».