- Skjønnsmessig vurdering med utgangspunkt i forventet måloppnåelse
Hva det gis tilskudd til
Tilskuddsmidlene skal benyttes til utvikling av modell for klinisk ernæringsfysiolog som ressurs, herunder prosjektledelse, administrasjon og lønn til klinisk ernæringsfysiolog.
Ulike modeller for hvordan klinisk ernæringsfysiolog kan benyttes som ressurs for omsorgstjenestene i det systematiske ernæringsarbeidet kan utvikles.
Eksempel på hva modellutviklingen for klinisk ernæringsfysiolog som ressurs for omsorgstjenesten skal bidra til / sikre er:
- Implementering av målrettet og systematisk ernæringsarbeid.
- At brukere med mat- og ernæringsutfordringer blir fanget opp, kartlagt og får tilpasset helsehjelp.
- Økt kunnskap hos personalet om ernæring og ernæringsarbeid.
- At klinisk ernæringsfysiolog inngår i (evt. er tilgjengelig for) tverrfaglig samarbeid om brukere og pasienter.
- At det legges til rette for samhandling og tverrfaglighet innen ernæringsarbeidet, både mellom helsepersonell i tjenestene og mellom helsepersonell og kjøkkenpersonell, i og mellom de ulike tjenestene når bruker flytter mellom ulike tjenester i kommunen og mellom tjenestenivåer.
- At brukere deltar i utforming av sine tjenester og involvering av pårørende styrkes.
Kommuner som får innvilget tilskudd må også avgi data til en eventuell evaluator av tilskuddsordningen, bl.a. delta i spørreundersøkelser og intervjuer.
Oppstart er høsten 2021 og modellutviklingen er et treårig løp.
Tillegg og presiseringer
Flere normerende produkter herunder nasjonale, faglige retningslinjer og veiledere beskriver anbefalinger for systematisk ernæringsarbeid, fordeling av ansvar og oppgaver og når klinisk ernæringsfysiolog bør inngå i behandlingen.
Tilskuddsberegning
Den samlede tilskuddsrammen tenkes fordelt på minst 3-5 ulike modeller. Kriteriene i tabellen under danner basis for å kunne velge ut deltagende prosjekt.
- Kommuner som samarbeider med andre kommuner, fylkeskommuner, USHT eller helseforetak vil bli prioritert.
- Kommuner som bidrar med egenfinansiering inn i prosjektet vil bli prioritert.
- En hensiktsmessig modellulikhet samt geografisk og demografisk spredning i fordelingen av midlene vil kunne vektlegges.
Vekting av kriterier
Prosjekt (60 %)
- Formål med tiltaket lokalt
- Kommunens egne mål med modellutviklingen.
- Kunnskapsbasert metode og fag-/kvalitetsutvikling i modellutviklingen
- I hvilken grad bidrar klinisk ernæringsfysiolog til systematisk fag- og kvalitetsutvikling (herunder kvalitetssikring av ernæringsoppfølgingen, strategi- og planarbeid, kompetansehevende tiltak, faglig bistand i læringsnettverk, tverrfaglige team mv.)?
- Brukermedvirkning
- I hvilken grad brukere vil kunne medvirke i modellutvikling og gjennomføring (evt. medvirkning fra bruker- og pårørendeorganisasjoner)
- Overføringsverdi
- Beskrivelse av hvordan modellen kan overføres til andre deler av den kommunale helse- og omsorgstjenesten eller til andre kommuner.
Søknad (20 %)
- Forankring og ledelse i kommunen
- På hvilken måte og hvilket nivå modellen er forankret
- Hvordan modellen skal ledes i kommunen
- Samarbeid utenfor kommunen
- Samarbeid med andre kommuner, fylkeskommuner, USHT eller helseforetak
- Tverrfaglig samarbeid i modellutviklingen
- I hvilken grad klinisk ernæringsfysiolog inngår i tverrfaglig samarbeid, herunder bidrar til samarbeid mellom ansatte i kjøkken og i tjenestene
Budsjett (20 %)
- Realistisk budsjett
- I hvilken grad budsjettet er i tråd med mål, tiltak og aktiviteter
- Egenfinansiering
- Evne og vilje til satsing og gjennomføring
- Plan for viderefinansiering
- Mulighet for å opprettholde modellen over tid