Tildeling av tilskudd avgjøres ved en skjønnsmessig vurdering med utgangspunkt i forventet måloppnåelse.
Det gis tilskudd til:
Tiltak som vil bidra til måloppnåelse for ordningen (se regelverkets punkt 1), for eksempel gjennom:
- Tidlig identifisering av pårørende
- Informasjonstiltak og veiledning om rettigheter, muligheter og hjelpetilbud
- Kompetanseheving og kunnskapsdeling på tjeneste- og systemnivå
- Utvikling av veilednings- og avlastningstjenester
- Utvikle lokale planer og etablering av kommunale system for strategisk pårørendearbeid
- Tiltak i kommunene må etableres ut fra lokale forhold.
Måloppnåelse vil bli vurdert opp mot kriteriene (indikatorene) beskrevet i regelverkets punkt 2.
Tillegg og presiseringer:
Systematisk bruker- og pårørendemedvirkning på individ-, tjeneste- og systemnivå skal være en integrert del av tjenesteutvikling og kvalitetsforbedring i kommuner som mottar tilskudd.
Tiltakene bør forankres i ledelsen eller i kommunens planverk.
Tiltaket kan også inkludere helse- og omsorgstjenestenes samarbeid med frivillige/ideelle organisasjoner, barnehage/skole, andre kommunale tjenester samt spesialisthelsetjenesten.
Dersom kommunen mottar midler fra Helsedirektoratet over andre tilskuddsordninger hvor det er lagt inn en forutsetning om egenfinansiering, skal ikke midler fra denne ordningen benyttes til å dekke slik egenfinansiering.
Tilskuddet skal ikke dekke utgifter til investeringer eller til innkjøp av utstyr ut over det som ansees å være nødvendig for å gjennomføre tiltaket.
Tilskuddsberegning:
Helsedirektoratet fatter vedtak om innvilgelse av tilskudd etter en helhetlig, skjønnsmessig vurdering sett opp mot tilskuddsordningens mål og prioriteringer. Søknadene vurderes ut fra tiltakets bidrag basert på tildelingskriteriene beskrevet i tabellen under.
Følgende tiltak vil bli prioritert:
- Tiltak for pårørende til personer med psykiske helse – og/eller rusmiddelproblemer samt pårørende som opplever overdosedødsfall.
- Tiltak som ivaretar barn som pårørende
- Tiltak som bidrar til støtte til pårørende med svært tyngende omsorgsoppgaver og som står i fare for selv å bli syke.
Vektingen av de enkelte kriteriene i tabellen under er veiledende.
Tiltak (60 prosent)
- Sammenheng mellom tiltakets mål og mål for tilskuddsordningen: I hvilken grad vil tiltaket bidra til måloppnåelse for ordningen?
- Tiltaket er kunnskaps- og erfaringsbasert: I hvilken grad viser søknaden tilstrekkelig erfaring/kompetanse hos søkeren?
- Pårørendemedvirkning: I hvilken grad er pårørende involvert og får innflytelse i planlegging, gjennomføring og evaluering av tiltaket?
- Tilgjengelighet og fleksibilitet: I hvilken grad er tiltaket et lavterskeltiltak med lett tilgjengelighet og stor fleksibilitet for pårørende?
- Overføringsverdi: I hvilken grad har tiltaket læringsverdi for andre, for eksempel andre pårørende, andre tjenester i kommunen eller for andre kommuner?
- Plan for videreføring: I hvilken grad er det beskrevet hvordan tiltaket og resultatene kan nyttiggjøres og opprettholdes over tid (implementeres i vanlig drift)?
Søknad (20 prosent)
- Forankring: I hvilken grad viser søknaden til tilstrekkelig forankring? F.eks. beslutningsvedtak eller planverk i kommunen
- Samarbeid: I hvilken grad viser søknaden til et samarbeid mellom kommunale tjenester, bruker- og pårørende-organisasjoner, andre frivillige/ideelle aktører og/eller offentlige tjenester?
- Tidsplan: I hvilken grad viser søknaden en spesifikk og realistisk tidsplan med relevante aktiviteter og milepæler?
Budsjett (20 prosent)
- Klart og presist budsjett: I hvilken grad gir søknaden en klar og presis oversikt over de ulike planlagte utgiftene og inntektene?
- Sammenheng mellom søknadens omfang og ordningens budsjettramme: I hvilken grad kan søknadsbeløpet anses som rimelig ift. omfanget av arbeidet og tilskuddsordningens totale budsjett?
- Egenfinansiering: I hvilken grad har søkeren selv fått på plass delfinansiering av tiltaket?