Skjønnsmessig vurdering med grunnlag i forventet måloppnåelse.
Det kan innvilges tilskudd til
Det gis støtte til utprøving og innføring av pasientens legemiddelliste, pasientens journaldokumenter, pasientens prøvesvar, pasientens kritiske informasjon og pasientens måledata. Ordningen støtter både nødvendig tjenesteutvikling i helsevirksomhetene og teknologisk utvikling som kan gi en raskere realisering av nytte.
Det vil ikke bli innvilget tilskudd som overlapper med tidligere tilskuddsinnvilgelser eller til leverandøraktiviteter som allerede er finansiert gjennom en offentlig anskaffelse.
Midlene kan brukes i kommunenes arbeid med teknisk utvikling, herunder utvikling av samhandlingsfunksjonalitet i journalløsninger og integrasjon. Midlene kan også gå til å anskaffe utvikling i journalløsninger som er i bruk hos tjenesteområder i den kommunale helse- og omsorgstjenesten, herunder også fastlegers journalløsninger. Midlene kan gå til sentrale prosjektressurser.
Særskilt for pasientens legemiddelliste (PLL):
Midlene kan brukes til å dekke utgifter til sentrale prosjektressurser i forbindelse med utprøving og innføring av PLL, som kan bidra til en raskere innføring av PLL i helsefellesskapsområdene/opptaksområdene rundt helseforetakene:
- Utgifter til en eller flere prosjektressurser som skal koordinere utprøving og innføring på tvers av kommuner innenfor et helsefelleskapsområde/opptaksområde
- Utgifter til frikjøp av en eller flere fastleger som skal være opplæringsressurser og ambassadører for pasientens legemiddelliste på tvers av legekontor i et helsefellesskapsområde/ opptaksområde.
- Dersom elektronisk multidose (eMD) innføres som del av prosjektet for utprøving og innføring av PLL, kan ressursene det gis midler til, også inneha oppgaver og ansvar knyttet til innføringen av eMD.
Inngangsvilkår:
Tiltaket må være i tråd med overordnet nasjonal plan for samhandlingstjenesten det søkes om. Søknaden må se hen til de regionale digitaliseringsnettverkene.
For PLL må tiltaket beskrive et samarbeid mellom kommuner og helseforetak.
Tillegg og presiseringer:
Tilskuddsmidlene avgrenses til deler av tilskuddsmottakers egne kostnader. Følgende kostnadselementer kan dekkes:
Kostnadselementer
- Prosjektleder og/eller prosjektressurser: tilskudd og egenfinansiering
- Opplæring av helse- og omsorgspersonell: egenfinansiering
- Kjøp av programvare, utstyr, lisenskostnader og lignende: egenfinansiering
- Anskaffelser av ny samhandlingsfunksjonalitet i pasientjournalsystemer: tilskudd og egenfinansiering
- Møter/samlinger: tilskudd og egenfinansiering
- Reisekostnader: egenfinansiering
Tilskuddsmidlene kan etter nærmere avtale med Helsedirektoratet brukes til å dekke deler av kostnader til samlinger med formål om erfaringsdeling eller oppstart utprøving.
Det forventes at tilskuddsmottakere deltar og bidrar i relevante nettverk og arenaer som for eksempel de regionale digitaliseringsnettverkene for erfaringsdeling, og bidrar til å utarbeide og/eller videreutvikle veiledere og opplæringsmateriale som kan gjenbrukes av andre aktører.
Det skal rapporteres årlig innen 1. april, også for flerårige tiltak. Det er en forutsetning for videreføring av flerårige tiltak at måloppnåelsen er tilfredsstillende og at vilkårene for tilskuddet ellers er oppfylt.
Vurderingskriterier og utmåling av tilskuddets størrelse:
Tilskudd innvilges innenfor de budsjettrammer Stortinget har vedtatt, til de tiltak som oppfyller målene for ordningen, og som etter en skjønnsmessig vurdering antas å best kunne bidra til måloppnåelse for ordningen som helhet. Kriteriene som er beskrevet i regelverket, sammen med et eventuelt intervju, vil benyttes til utvelgelse av tilskuddsmottakere.
Følgende søknader vil bli prioritert:
- Tiltak som kan vise til at aktuelle journalleverandører enten er klare med funksjonalitet for bruk av PLL eller har konkrete planer om å tilby slik funksjonalitet i nær fremtid.
- Tiltak som kan vise til planer for å bidra med erfaringsdeling til andre kommuner/ aktører herunder planer for å utarbeide veiledere og opplæringsmateriale.
- Tiltak som tilrettelegger for rask utbredelse av PLL hos kommuner utover de som er med i søknaden, når tjenesten er godkjent for nasjonal innføring.
Kategori (vekting)
Prosjekt (80 %)
- Prosjektbeskrivelse: I hvilken grad er prosjektbeskrivelsen i tråd med tilskuddsregelverkets punkt 4 over, herunder tillegg og presiseringer?
- Målbeskrivelse og omtale av gevinster: Er bakgrunn for og formål med prosjektet tydelig beskrevet? I hvilken grad er analyser av forventede effekter/gevinster (for brukere og tjenesten) utført?
- Forankring og prosjektorganisering: Foreligger det signert samarbeidsavtale mellom deltakende aktører? Hvilke og hvor mange kommuner er med i samarbeidet? Er ulike roller og ansvar beskrevet?
Hvis søknaden gjelder PLL; I hvor stor grad er aktuelle leverandører klare for PLL? - Prosjektleveranser og fremdrift: Er tidsplan beskrevet? Er det beskrevet når prosjektet forventer oppstart og ferdigstillelse?
- Plan for å bidra med erfaringsdeling til andre: Er planer for å bidra med erfaringsdeling til andre kommuner / aktører i eller utenfor helsefellesskapet/opptaksområdet beskrevet?
Budsjett (20 %)
- Realistisk budsjett: I hvilken grad er budsjettet realistisk i forhold til planen for tiltaket?
Særskilt for pasientens legemiddelliste (PLL):
Følgende søknader kan bli prioritert:
- Tiltak som fikk innvilget tilskudd til PLL foregående tilskuddsår og som søkes videreført, vil prioriteres. Det er en forutsetning for videre innvilgelse at god fremdrift kan dokumenteres, at det foreligger en klar plan for det videre arbeidet og at vilkårene for tilskuddet ellers er oppfylt
- For søknader relatert til PLL er det krav om samarbeid i helsefellesskapet
- Kun én søknad per helsefellesskap/samarbeid vil bli innvilget. Søknaden kan omfatte kommuner i et større område enn et helsefellesskap/opptaksområde, for eksempel i et fylke. Dette krever i så fall samarbeid med flere helsefellesskap.