Aktører som ønsker å bidra til at mat og måltider som tilbys i skolen er i tråd med nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i skole og SFO kan bruke Helsedirektoratets filmer, presentasjoner til hjelp. Det finnes også undervisningsmateriell om Nøkkelhullet.
Kampanjefilmer
Helsedirektoratet har laget to filmer i en mini dokumentar om skolemåltidet der fire tiendeklassinger tester sine skolematvaner på en førsteklasse, og observerer hvordan maten påvirker elevene og klassen. Skolemateksperimentet er reelt, og barnas reaksjoner er ekte. Dette er underholdende, men samtidig danner det grunnlag for refleksjon rundt hva et sunt skolemåltid kan bestå av, og hvorfor det er viktig.
Episode 1: Kebab vs. matpakke – Skolemateksperimentet 1#2 (youtube.com)
Episode 2: Vaffel vs. middagsrester – Skolemateksperimentet 2#2 (youtube.com)
Skolematfilmene egner seg godt til bruk i undervisning, i foredrag eller som utgangspunkt for diskusjon på foreldremøter.
Viktig med nok tid
Det hjelper ikke at matpakken har riktig innhold hvis ikke barna får tid og ro nok til å spise den. 36% av barna på barneskolen får mindre enn 20 minutter til å spise. Vi dro til en 2. klasse for å se hva som skjedde hvis vi kortet ned spisetiden deres fra 30 til 15 minutter.
Presentasjon om skolemåltidet
Det er også utviklet støttemateriell med diskusjonspunkter som kan brukes:
- Powerpointpresentasjon: Skolemåltidet – en ressurs for læringsmiljøet. Skolemateksperimentet – filmer og støttemateriell, sep 2018 (.pptx)
Materiell om matpakke og kostråd
Råd og presentasjoner om matpakke og kostråd, som kan brukes i undervisnings- og informasjonsarbeid til både elever, foreldre og andre som påvirker elevenes måltider i skolehverdagen.
- Matpakker – presentasjon for barn – med notater (.pdf)
- Matpakker – presentasjon for barn – uten notater (.pdf)
- Råd for et sunnere kosthold – med notater (.pdf)
- Råd for et sunnere kosthold – uten notater (.pdf)
Undervisningsmateriell om Nøkkelhullet
Undervisningsmateriellet om Nøkkelhullet er et godt redskap for lærere som vil gi barna kunnskap om sunn mat. Undervisningsopplegget er beregnet for bruk i grunnskolen og finnes på både bokmål og nynorsk. Opplegget er tilpasset 3.–4., 5.–7. og 8.–10. årstrinn.