Alle barn og unge skal ha enkel tilgang til psykisk helsehjelp i sin hjemkommune. Kommunen har ansvar for å tilby tidlig hjelp og behandling til innbyggere som opplever psykiske utfordringer, begynnende rusproblemer og reaksjoner på belastende livshendelser.
Tjenesten skal ha et familieperspektiv og tilby gratis hjelp uten behov for henvisning eller ventetid. Tilbudet skal supplere helsestasjon, skolehelsetjeneste og fastlegeordningen. Den skal være tverrfaglig sammensatt, ha nødvendig faglig kompetanse til å kartlegge og vurdere alvorlighetsgrad av vansker, og tilby behandling og oppfølging ved behov.
Samarbeid mellom kommune og spesialisthelsetjenesten
Noen barn og unge vil ha rett på helsehjelp i spesialisthelsetjenesten.
De kommunale helse- og omsorgstjenestene har ansvar for å sikre en helhetlig og koordinert kartlegging før et barn eller en ungdom henvises til spesialisthelsetjenesten. Fastlege, psykolog i kommunen og barnevernsleder har henvisningsrett til psykisk helsevern for barn og unge. Henvisning bør utformes i tråd med Nasjonalt pasientforløp psykiske lidelser barn og unge – Kartlegging i forbindelse med henvisning.
Organisering
Tjenesten for barn, unge og familier bør organiseres ut fra lokale forutsetninger og behov. Den må tilpasses kommunens størrelse, befolkningstetthet og geografi, og kan organiseres som en egen enhet, som et team eller på annen måte som passer for kommunen.
Webinarer med eksempler fra kommuner
Flere kommuner har kommet langt i sitt arbeid med etablering av en psykisk helsetjeneste til barn og unge. Helsedirektoratet ønsker å bidra til erfaringsdeling på tvers av kommuner i landet, og publiserer derfor en webinarrekke med eksempler fra ulike kommuners arbeid.
Webinarene tar for seg temaene forankring og etablering, organisering av tjenesten, og utvikling av selve tjenestetilbudet.
Webinar 1: Forankring og etablering av kommunalt psykisk helsetilbud til barn og unge
Målgruppen for webinaret er ledere på politisk og administrativt nivå i kommuner og sykehus, samt aktuelle fagpersoner. Innholdet er aktuelt for kommuner som er i oppstartsfasen av et psykisk helsetilbud for barn og unge, men også for kommuner som vil jobbe med forankringen av eksisterende tilbud.
Gjennom webinaret får du kjennskap til:
- Hvorfor kommunen skal ha en psykisk helsetjeneste for barn og unge
- Hovedlinjene i veilederens føringer om etablering av en psykisk helsetjeneste for barn og unge i kommunen
- Det rettslige grunnlaget for kommunens ansvar for psykisk helsetjeneste
- Eksempler på hvordan en psykisk helsetjeneste kan forankres politisk og administrativt i kommunen
Se info og opptak fra webinaret.
Webinar 2 og 3:
Webinar 2 og 3 vil lanseres i løpet av januar.
Andre aktuelle veiledere og føringer
Kommunens psykiske helsetjeneste for barn og unge er sentral for å oppfylle kommunens ansvar beskrevet i flere aktuelle veileder og føringer.
- Pasientforløp psykiske lidelser – barn og unge
- Nasjonal veileder Samarbeid om tjenester til barn, unge og deres familier
- Nasjonalt forløp for barnevern
Om journalføring i lavterskel psykisk helse- og rustilbu
Nyttig informasjon om helse- og omsorgstjenestelovgivningens anvendelse i lavterskeltilbud finnes i rundskriv I-4/2017 (regjeringen.no)