Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Ensomhet

Hva er ensomhet og hva gjør det med helsen? Hvor utbredt er ensomhet og hvem er mest utsatt for å oppleve det?

Ensomhet har fått stadig større oppmerksomhet både i politikken og i media og omtales som en folkehelseutfordring, og kommuner ønsker å jobbe med å forebygge og redusere antallet personer som opplever ensomhet. Imidlertid tyder verken norske eller internasjonale studier på noen generell økning av ensomhet i samfunnet sammenliknet med tidligere år, men flere undersøkelser har vist en økning blant ungdom, og særlig blant unge jenter.

Hva er ensomhet?

Ensomhet er en subjektiv opplevelse. En kan være alene uten å være ensom, og en kan føle seg ensom selv med andre mennesker rundt seg.

Den ensomme personen har en opplevelse av at noe mangler i de sosiale relasjonene hen har. Det kan være et misforhold mellom hvor mye sosial kontakt en har behov for, og hvor mye en får, eller at typen sosial kontakt ikke dekker behovet. På denne bakgrunn er det vanlig å skille mellom sosial ensomhet, som oppstår ved faktisk sosial isolasjon, og emosjonell ensomhet, som oppstår på grunn av opplevd mangel på tilknytning og nærhet i eksisterende sosiale relasjoner.

Opplevelsen av ensomhet er noe plagsomt og uønsket, og må derfor skilles fra de positive sidene ved å være alene i kortere eller lengre tidsrom.

Store norske leksikon

 

Ensomhet og helse

Ensomhet innebærer psykisk smerte, og er en risikofaktor for alvorlige helseproblemer hvis den vedvarer. Det er derfor grunn til å ta økende ensomhet, eller særlig høy ensomhet i noen befolkningsgrupper, alvorlig.

Les artikkelen «Blir vi stadig mer ensomme?» hos SSB.

Ensomhet er forbundet med lavere tilfredshet med livet. Livskvalitetsundersøkelsen utført av SSB i 2023 på oppdrag fra Helsedirektoratet viser at personer som bor sammen med samboer eller ektefelle er blant gruppene som rapporterer at de er mer tilfredse med livet enn gjennomsnittet på mange av indikatorene som er med i statistikken. Samtidig er personer med lav utdanning, personer som står utenfor arbeidslivet, personer med helseplager og enslige blant gruppene som rapporterer at de er mindre fornøyde med livet og som oftere opplever lav livskvalitet. Dersom denne opplevde lave livskvaliteten skyldes delvis ensomhet bør forebygging og bekjempelse av ensomhet dermed skje i mange sektorer i kommunene.

Les mer om livskvalitetsundersøkelsen hos SSB.

Utbredelse av ensomhet

Hvordan man måler utbredelsen av ensomhet og hvor man setter grensen for hva ensomhet er gjør det også utfordrende å nøyaktig si hvor utbredt ensomhet er. Seniorforsker ved FHI, Thomas Hansen, oppgir at andelene som er «av og til» eller «ofte» ensomme kan sies å ligge på ca. 20–25 prosent, og høyere blant unge og eldre.

Ensomhet blant eldre

En HUNT-studie (sciencedirect.com) blant eldre voksne som er blitt gjennomført fra 1984 til 2019 i Norge, viste at det å være kvinne, eldre og å bo alene ble knyttet til det å oppleve ensomhet. Mellom 1984 og 2019 opplevde færre over 70 år ensomhet, men antallet ensomme eldre forventes likevel å øke nokså dramatisk mot 2050 på grunn av befolkningsaldringen.

Les mer om ensomhet blant eldre hos SSB.

Les også om Senteret for et aldersvennlig Norge og deres samarbeid med Sanitetskvinnene for mindre ensomhet blant seniorene.

Økning blant unge jenter

At ensomhet har økt spesielt blant unge jenter kan forklares med at de i økende grad rapporterer om stress og press for å prestere og å lykkes. En medvirkende faktor til dette kan være at sosiale medier skaper urealistiske forventninger, usikkerhet og utenforskap, og at mobilbruk stjeler tid fra viktig fysisk sosial kontakt.

Les mer om dette og andre myter om ensomhet hos Verdensdagen for psykisk helse: Myter og realiteter om ensomhet (verdensdagen.no).

Norge sammenlignet med andre land

Sammenligner vi Norge med en del andre europeiske land, er Norge blant landene med minst ensomhet. Bare rundt tre prosent av den voksne befolkningen oppga i undersøkelsen European Social Survey, som gjennomføres annethvert år, at de hadde følt seg ensomme mesteparten av eller hele tiden. Dette er omtrent det samme som Finland, Danmark, Nederland og Tyskland. I den motsatte enden av skalaen finner vi de øst-europeiske landene, der tre-fire ganger så mange sier at de har opplevd ensomhet en vesentlig del av tiden.

Les artikkelen «Et Øst-Vest skille for eldres livskvalitet i Europa? En sammenligning av ensomhet og depressive symptomer i 12 land» (oslomet.no).

Mer forskning på ensomhet

Råd for befolkningen

Befolkningsrettede råd for å komme ut av ensomhet på Helsenorge.

Først publisert: 01.10.2024 Siste faglige endring: 01.10.2024 Se tidligere versjoner