Skal styrke kommunenes evne og mulighet til å utvikle bærekraftige og gode helse- og omsorgstjenester, og gi en tydelig prioritet til noen av de viktigste framtidsutfordringene kommunene står overfor på helse- og omsorgsfeltet.
Skal bidra til økt kompetanse i psykisk helse, og retter seg mot institutter og foreninger som driver etter-, videre- og spesialistutdanning i psykisk helse.
Instituttene og foreningene tilbyr i stor grad videreutdanning som et ledd i spesialistutdanningen, særlig for leger og psykologer.
Praksisnær videreutdanning rettet mot kommunalt ansatte med helse- og sosialfaglig eller pedagogisk utdanning med relevante arbeidsoppgaver inn mot fagområdet.
Formålet er økt kunnskaps- og kompetanseheving i kommunenes tverrfaglige psykososiale arbeid overfor barn og unge i alderen 0-23 år og deres familie.
Skal stimulere kommuner til utvikling av lavterskel behandlingstilbudet Rask psykisk helsehjelp, som en del av det kommunale tjenestetilbudet innen psykisk helse.
Stimuleringstiltak for psykologer
Universitet
Etablert for å bedre tilgangen på kvalifiserte søkere til stillinger med krav om klinisk og forskningsmessig kompetanse ved universiteter, høyskoler og i helse- og omsorgstjenesten.
Avsluttet
Brukermedvirkning, tjenesteutvikling og tverrfaglig samarbeid
Aktivt oppsøkende behandlingsteam (FACT- og ACT-team) til mennesker med alvorlig psykisk lidelse.
Kommunal sektor som forskningsaktører, fagutviklings- og opplæringsarena
Tiltak
Hvem kan søke / mottaker
Formål/beskrivelse
Driftstilskudd til ulike kunnskaps- og kompetansesentre utenfor spesialisthelsetjenesten
Kunnskaps- og kompetansesentre
De fire regionale allmennmedisinske forskningssentre (AFE), Nasjonalt senter for legevaktsmedisin (NKLM), Nasjonalt senter for distriktsmedisin (NSDM)
De syv regionale kompetansesentre på rus (KoRus), de tre regionale kunnskapssentre for barn og unge (RKBU), Regionsenter for barn og unges psykiske helse (RBUPSør-øst)
De fem regionale ressurssentre om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS), Nasjonalt kunnskapssenter om vold ogtraumatisk stress (NKVTS), Nasjonalt senter for selvmordsforskning (NSSF), Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA) og Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse.
Helsedirektoratet (2021). Psykisk helse, rus og vold [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (lest 21. desember 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/tema/kompetanseloft-2025/psykisk-helse-rus-og-vold