Digital hjemmeoppfølging
Publiserte forskningsartikler
- Erfaringer med en telemedisinsk tjeneste for pasienter med kols: en casestudie (sykepleien.no)
- Spinal cord injury and development of pressure injury during acute rehabilitation in Norway: a national retrospective cross-sectional study (pubmed.gov)
- Videoconferencing in Pressure Injury: Randomized Controlled Telemedicine Trial in Patients With Spinal Cord Injury (pubmed.gov)
- Unlocking the limitations: Living with chronic obstructive pulmonary disease and receiving care through telemedicine - A phenomenological study (pubmed.gov)
Erfaringsbasert kunnskap
- Pasientens egenbehandlingsplan (EBP) - en rask innføring
- Veileder for kartlegging og tildeling av tjenester - digital hjemmeoppfølging
- Digital hjemmeoppfølging ved covid-19
- Digital hjemmeoppfølging - erfaringer med samhandling og informasjonsdeling (2022)
- Digital hjemmeoppfølging - sluttrapport fra nasjonal utprøving 2018-2021
- Evaluering av utprøving av digital hjemmeoppfølging, sluttrapport fra utprøving 2018-2021 UiO m fl. (jan. 2022)
- Evaluering av utprøving av digital hjemmeoppfølging (2021)
- Evaluering av utprøving av medisinsk avstandsoppfølging (2020)
Gevinster
Bruk av digital hjemmeoppfølging i hjemmetjenesten i Stad kommune (fhi.no)
Hjemmesykehus
Publiserte forskningsartikler
- Integrering av hjemmesykehus i primærhelsetjenester - kommuneperspektiv
- Comparison of Hospital-at-Home models: a systematic review of reviews (bmjopen.bmj.com)
- Family caregiver involvement and role in hospital at home for adults: the patients’ and family caregivers’ perspective - a Norwegian qualitative study (bmchealthservres.biomedcentral.com)
- Journal of Medical Internet Research - eHealth in Care Coordination for Older Adults Living at Home: Scoping Review (jmir.org)
- Reflections of nurses and primary healthcare managers on integratinghospital at home into public primary healthcare services: a Norwegianfocus group study (tandfonline.com)
Velferdsteknologi
Publiserte forskningsartikler
- Kunnskapsoppsummering om effekter av trygghets- og mestringsteknologi (ehealthresearch.no)
- Kunnskapsoppsummering: Internasjonal litteraturstudie om velferdsteknologi for barn og unge med funksjonsnedsettelser (2020)
Erfaringsbasert kunnskap
- Velferdsteknologi til barn og unge med funksjonsnedsettelser – erfaringsrapport fra 4 års utprøving
- Hele døgnet, hele uka, hele livsløpet (2020)
Nasjonalt velferdsteknologiprogram gir resultater
Det gis ut gevinstrapporter som beskriver oppnådde gevinster i de kommunene som har deltatt i programmet. Det presenteres også statistikk som viser implementeringsstatus.
Siste og tidligere gevinstrapporter: Gevinstrealiseringsrapporter – Nasjonalt velferdsteknologiprogram
Den siste gevinstrapporten viser at mange kommuner som deltar i programmet har oppnådd økt omsorgskapasitet som gjør dem bedre rustet til å møte fremtidsutfordringene. Mange brukere, både unge og eldre, opplever økt livskvalitet etter at de tok i bruk velferdsteknologi. Spesielt for barn og unge, som har hele livsløpet foran seg, er potensialet stort. I tillegg til dette kan mange kommuner vise til unngått ressursbruk og økonomiske gevinster på aggregert nivå. Selv om flere tusen tjenestemottakere allerede har tatt i bruk ulike former for velferdsteknologi, antas potensialet fremdeles å være høyt.
Rapporten beskriver status for implementering og gevinstrealisering i Nasjonalt velferdsteknologiprogram, herunder spredning av trygghets- og mestringsteknologi og utprøving av velferdsteknologi til barn og unge med funksjonsnedsettelser. Et eget kapittel i rapporten er også dedikert til tips for hvordan kommuner kan jobbe med gevinstrealisering.
I tillegg redegjør rapporten for en del kostnadskomponenter og barrierer som oppleves å forsinke implementeringstakten for tjenester med velferdsteknologi.
Noen barrierer krever et betydelig nasjonalt løft. Kommunenes pukkelkostnad ved implementering av velferdsteknologi er høy, og det meldes om begrenset handlingsrom i dagens driftsbudsjetter til å håndtere kostnadene ved å gjennomføre de vesentlige endringene som kreves for å integrere velferdsteknologi som en naturlig del av tjenesten.
Forhåpentligvis kan gevinstrapporten bidra til å vise verdien av velferdsteknologi, samtidig som den gir noen nyttig tips på veien.
Det vises ellers til statistikk fra KPR for å vise implementering og utbredelse av velferdsteknologiene som det er opprettet kodeverdier for (lokaliseringsteknologi, trygghetsalarm, elektronisk medisineringsstøtte og digitalt tilsyn): Statistikk om velferdsteknologi (ssb.no)
Det er utarbeidet en nasjonal kvalitetsindikator for bruk av lokaliseringsteknologi for brukere med demens: Lokaliseringsteknologi til hjemmeboende personer med demens
Veiledning for registrering av disse verdiene finnes i IPLOS-veilederen: Rapportering av velferdsteknologi