Det kan være vanskelig for den gravide å orientere seg for å få den hjelpen hun har behov for. Både når svangerskapet går videre fram mot fødsel og ved svangerskapsavbrudd kan det bli behov for støttesamtaler og informasjon om rettigheter og praktiske råd.
Den gravide kan trenge tid til refleksjon og modning av beslutninger. Forut for en beslutning gis det tilbud og formidles kontakt til samtaler med aktuelle ulike instanser. Etter kartlegging vurderes det om eventuell bistand gis fra spesialisthelsetjenesten eller den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Kontinuerlig informasjon under oppfølgingen på et forståelig nivå gir mulighet for økt forståelse, delaktighet og økt mestringsfølelse i en presset situasjon. Dette er avgjørende for refleksjon og modning av beslutninger. Det kan være nyttig å etablere kontakt med jordmor/gynekolog ved lokalsykehus eller kontaktperson ved fostermedisinsk avdeling.
Det kan være aktuelt å bistå med oversikt over støttetiltak og rettigheter, gi råd og formidle kontakt med aktuelle hjelpeinstanser. Det kan også være behov for hjelp til å fylle ut søknadsskjemaer, og å informere andre på hjemstedet (lokal jordmor, egen familie). Ved svangerskapsavbrudd vil det være behov for hjelp til å ordne med praktiske ting, sykemelding, gravferdsstøtte og eventuelt forsikring. .
Den gravide har rett til å få dekket utgifter til reise og overnatting knyttet til konsultasjoner/oppfølging når reisen overstiger en viss avstand (2). Ledsager får også dekket utgifter når det bekreftes at ledsager er nødvendig. Overnatting og kost kan refunderes etter fastsatt sats fra Pasientreiser.