Helsepersonell bør spørre den gravide/paret hvordan hun har det og være tilgjengelig for den gravide ved behov for spørsmål/samtale. Det er viktig å være verdinøytral og forsiktig med å hentyde prognose før det er gjort oppfølgende undersøkelser ved fostermedisinsk senter.
God dialog med spesialisthelsetjenesten/fostermedisinsk senter som har undersøkt kvinnen er viktig slik at informasjonen som gis er sammenfallende.
Den gravide/paret kan ha behov for gjentatt informasjon også ut over det som er gitt, enten i en separat samtale eller som en del av en ny undersøkelse, enten hos jordmor eller fastlege. Fastlegen kan ved behov henvise til spesialisthelsetjenesten. Det er også vanlig praksis at gravide som henvises av jordmødre vurderes til å få helsehjelp innen obstetrikk i spesialisthelsetjenesten.
Etter at diagnosen er avklart og formidlet, settes det i tillegg til vanlige svangerskapskontroller opp en plan for kontroller hos fastlege eller jordmor. Planen avhenger av om svangerskapet gjennomføres eller ikke, og av type patologiske funn. Samtale med helsepersonell som bistår i fødsel/barsel og på nyfødt intensiv avdeling og ev. omvisning på avdelingen kan være aktuelt på et senere tidspunkt for å skape trygghet og forutsigbarhet.
For noen gravide kan det være aktuelt å tilby ny samtale innen kort tid og eventuell henvise til konsultasjon hos psykolog eller psykiater/lokalt DPS.
De fostermedisinske sentrene ved universitetssykehusene har gjerne mulighet til å henvise til sosionom eller psykiatrisk vurdering/oppfølging. Alternativt kan det henvises til distriktpsykiatrisk senter (DPS). Dersom det vurderes slik at psykososial oppfølging vil skje lokalt og ikke ved det fostermedisinske senteret, er det ofte en god løsning at den gravide ivaretas av fastlege og jordmor.
I de tilfellene der den gravide gjennomfører abort, opplever at fosteret dør i løpet av svangerskapet eller etter fødsel, kan det være aktuelt å tilby samtaler i en sorgstøttegruppe dersom et slik tilbud finnes. Avklar behov med den gravide. Dersom sykehuset ikke har et slikt tilbud som er aktuelt for kvinnen ut fra hendelsesforløpet (type tap, svangerskapslengde og lignende), kan det være at fastlege eller jordmor har tilgang til andre tilbud organisert av kommunen eller frivillige.