Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Tilleggskompetanse fysioterapeut

Rett til å utløse takst A2k for fysioterapeut

Fra 1. januar 2025 overtar Helsedirektoratet ansvaret for å godkjenne rett til å utløse  kompetansetaksten A2k for fysioterapeuter. Vilkårene for å kunne få rett til å utløse takst A2k for fysioterapeuter er regulert i Forskrift om stønad til dekning av utgifter til fysioterapi m.m. 

Endret forvaltningsansvar for A2k-taksten har ikke betydning for spesialistordningen til Norsk Fysioterapeutforbund. 

Fra 1. januar 2025 kan fysioterapeuter søke Helsedirektoratet om rett til å utløse takst A2k. Søknader kan i en overgangsperiode sendes på e-post til godkjenning@helsedir.no. Vennligst skriv "Søknad om rett til takst A2k som fysioterapeut" i emnefeltet i e-posten din og gi oss opplysninger om ditt HPR-nummer. Det er ingen søknadsgebyr på denne søknadstypen.

Digitalt søknadsskjema er under utforming og vil komme på plass i løpet av 2025. 

Dersom vilkårene for å utløse A2k er oppfylt, vil tilleggskompetansen bli registrert i Helsepersonellregisteret (HPR). Taksten kan utløses fra den dato tilleggskompetansen er registrert i Helsepersonellregisteret. 

Overgangsordning for de som allerede har rett til å utløse takst A2k

Fysioterapeuter som per 31. desember2024 har godkjenning fra Norsk Fysioterapeutforbund for bruk av takst A2k vil beholde retten til bruk av takst A2k i en overgangsperiode til og med 31. desember 2026. For å beholde retten til takst A2k etter overgangsperioden må disse fysioterapeutene få registrert tilleggskompetansen i Helsepersonellregisteret innen 31. desember 2026. 

Fysioterapeuter som per 31. desember2024 utløser takst A2k i oppgjør med Helfo og er registrert med rett til å utløse A2k i Helfo sine systemer, trenger ikke å søke Helsedirektoratet om registrering av tilleggskompetansen i Helsepersonellregisteret. Helsedirektoratet vil registrere tilleggskompetansen i HPR på bakgrunn av registreringen i Helfos systemer.  

Fysioterapeuter som har godkjenning fra Norsk Fysioterapeutforbund per 31. desember 2024, men som ikke hadde oppgjørsavtale med Helfo og benyttet takst A2k på dette tidspunktet, må selv søke om å få retten til å utløse takst A2k registrert i Helsepersonellregisteret før 31. desember2026. Dersom man ikke søker før 31. desember2026, faller man utenfor overgangsperioden, og Helsedirektoratet må ved søknad vurdere om de nye vilkårene for rett til takst A2k er oppfylt. Dette gjelder selv om man har hatt rett til takst A2k tidligere. 

Vilkår for rett til å utløse takst A2k ved søknad 

Det er to alternativer som gir rett til å utløse takst A2k etter søknad: 

  1. Bestått eksamen i klinisk masterstudium i fysioterapi (120 studiepoeng) ved norsk universitet eller tilsvarende utdanning 
  2. Bestått eksamen i klinisk rettet masterstudium som er relevant for fysioterapeuter (120 studiepoeng) ved norsk universitet eller tilsvarende utdanning og har gjennomført ett års klinisk praksis i forbindelse med masterstudiet eller etter bestått masterstudium

Hva som anses som "tilsvarende utdanning" vurderes individuelt og konkret av Helsedirektoratet på vedtakstidspunktet. 

Du må legge fram dokumentasjon på:

  • Vitnemål for bestått eksamen i klinisk masterstudium i fysioterapi (120 studiepoeng) ved norsk universitet eller 
  • Vitnemål for bestått eksamen i klinisk rettet masterstudium som er relevant for fysioterapeuter (120 studiepoeng) ved norsk universitet og dokumentasjon for gjennomført ett års klinisk praksis i forbindelse med masterstudiet eller etter bestått masterstudium
  • Karakterutskrift/emneoversikt
  • Detaljert oversikt i form av fagplan som viser det konkrete faginnholdet (ikke bare fagenes navn) og lengden på utdanningen 

a) Teoretisk innhold må oppgis i læringsmål for de enkelte fag og omfanget skal oppgis ECTS eller antall timer for hvert fag. Det må også framgå antall praksisperioder/kliniske praksisstudier som viser hver enkelt periodes lengde, målsetting, arena (undervisningsform) og evalueringsresultater.

b) Praksis skal oppgis i antall uker/timer eller ECTS innen hvert praksisfelt/avdeling og områder/institusjoner du har hatt praksis ved må fremkomme. De må også fremkomme hvilken form praksisen ble gjennomført i (ferdighetstrening, observasjon, pasientrettet praksis eller pasientsimulering).

c) Fagplanen må være utstedt av utdanningssted og gjeldende for de årene utdanningen er tatt. Fagplanen skal også ha kontaktinformasjon til utdanningsstedet.

Fysioterapeuter med masterutdanning fra utlandet

Fysioterapeuter som har masterutdanning fra utlandet, vil etter søknad få vurdert om de har "tilsvarende utdanning" som alternativene for bestått eksamen ved norsk universitet. Søknaden vil bli individuelt og konkret vurdert i henhold til gjeldende forvaltningspraksis på vedtakstidspunktet. 

Det er en forutsetning at den utenlandske utdanningen er på samme nivå, har samme omfang og kan likestilles med en akkreditert norsk mastergrad. 

Ved utdanning fra utlandet må du legge fram:

  • Autorisasjon som fysioterapeut i Norge
  • Vitnemål for bestått eksamen i klinisk masterstudium i fysioterapi (120 studiepoeng) ved utenlandsk universitet 
  • Vitnemål for bestått eksamen i klinisk rettet masterstudium som er relevant for fysioterapeuter (120 studiepoeng) ved utenlandsk universitet og dokumentasjon for gjennomført ett års klinisk praksis i forbindelse med masterstudiet eller etter bestått masterstudium
  • Karakterutskrift/emneoversikt
  • Detaljert oversikt i form av fagplan som viser det konkrete faginnholdet (ikke bare fagenes navn) og lengden på utdanningen 

a. Teoretisk innhold må oppgis i læringsmål for de enkelte fag og omfanget skal oppgis ECTS eller antall timer for hvert fag. Det må også framgå antall praksisperioder/kliniske praksisstudier som viser hver enkelt periodes lengde, målsetting, arena (undervisningsform) og evalueringsresultater.
b. Praksis skal oppgis i antall uker/timer eller ECTS innen hvert praksisfelt/avdeling og områder/institusjoner du har hatt praksis ved må fremkomme. De må også fremkomme hvilken form praksisen ble gjennomført i (ferdighetstrening, observasjon, pasientrettet praksis eller pasientsimulering). 
c. Fagplanen må være utstedt av utdanningssted og gjeldende for de årene utdanningen er tatt. Fagplanen skal også ha kontaktinformasjon til utdanningsstedet.

  • Dersom du har bestått tilsvarende utdanning som eksamen i klinisk rettet masterstudium som er relevant for fysioterapeuter (120 studiepoeng), må du også dokumentere at du har gjennomført ett års klinisk praksis i forbindelse med masterstudiet eller etter bestått masterstudium.

Slik må dokumentene dine være

  • Alle dokumenter må være skannet kopi av originaldokumentet i PDF-format. Dersom originaldokumentene er i farge, må de skannede kopiene som vedlegges søknaden også være i farge. Bilder av dokumenter godkjennes ikke
  • Hvis et originaldokument har flere sider, må alle skannede sider samles i ett dokument, i riktig rekkefølge
  • Rotér alle sider riktig vei
  • Alle originaldokumenter som ikke er på norsk, svensk, dansk eller engelsk må oversettes til ett av disse språkene av autorisert translatør. Oversettelsen skal legges i samme fil som originaldokumentet.

Forsøk på å oppnå godkjenning ved hjelp av falske dokumenter vil bli politianmeldt.

Rett til å utløse takst for psykomotorisk fysioterapi (A9)

Søknader om rett til å utløse takst A9 sendes på e-post til  godkjenning@helsedir.no
(Lenke til vitnemålsportalen er ikke tilstrekkelig dokumentasjon på fullført utdanning. 
Vitnemålet må lastes opp som vedlegg til e-post)

Skriv «Takst for psykomotorisk fysioterapi» i emnefeltet og opplys om ditt HPR-nummer.

Dersom vilkårene for å utløse A9 er oppfylt, vil tilleggskompetansen «Rett til å utløse takst for psykomotorisk fysioterapi» bli registrert i Helsepersonellregisteret (HPR).

Klinisk mastergrad i psykomotorisk fysioterapi

Ved bestått eksamen i klinisk masterstudium i psykomotorisk fysioterapi (120 studiepoeng), og gjennomført 20 timer egenbehandling hos fysioterapeut med rett til å utløse takst A9, er vilkårene for å utløse takst A9 oppfylt.

Du må legge fram dokumentasjon på:

  • gjennomført og bestått eksamen i klinisk masterstudium i psykomotorisk fysioterapi 
    (120 studiepoeng) eller tilsvarende utdanning
  • gjennomført 20 timer egenbehandling hos fysioterapeut med rett til å utløse takst A9

Universitetet i Tromsø, OsloMet og Høgskolen på Vestlandet (HVL) tilbyr kliniske masterprogram i psykomotorisk fysioterapi. 

Fysioterapeut som har rett til refusjon som utdanningskandidat i forbindelse med masterstudium i psykomotorisk fysioterapi, kan benytte taksten i forbindelse med veiledet praksis som er nødvendig for å få godkjent utdanningen.

Masterutdanning basert på videreutdanning i psykomotorisk fysioterapi ved OsloMet

Fysioterapeuter som har tatt videreutdanning i psykomotorisk fysioterapi ved OsloMet (60 studiepoeng) kan oppnå rett til å utløse takst A9 ved å inkludere videreutdanningen i en mastergrad som er relevant for fagfeltet psykomotorisk fysioterapi. Gjennomført masterstudium som er relevant for fagfeltet, i tillegg til videreutdanningen i psykomotorisk fysioterapi, kan også godkjennes. For eksempel en helsefaglig master eller tverrfaglig master i psykisk helse (120 studiepoeng). I tillegg må vilkåret om 20 timer egenbehandling hos fysioterapeut med rett til å utløse takst A9 være oppfylt.

Flere høgskoler/universiteter tilbyr tverrfaglige mastergrader i psykisk helse. Ved enkelte utdanningssteder kan du på individuelt grunnlag søke opptak ved en tverrfaglig mastergrad i psykisk helse og få inkludert videreutdanningen i psykomotorisk fysioterapi (60 studiepoeng) som del av den tverrfaglige mastergraden.

Du må legge fram dokumentasjon på:

  • gjennomført og bestått videreutdanning i psykomotorisk fysioterapi (60 studiepoeng) ved OsloMet

  • gjennomført og bestått eksamen i masterstudium som er relevant for fagfeltet psykomotorisk fysioterapi (120 studiepoeng), samt detaljert studieplan

  • gjennomført 20 timer egenbehandling hos fysioterapeut med rett til å utløse takst A9

Fysioterapeuter med videreutdanning i psykomotorisk fysioterapi fra utlandet

Det er en forutsetning at den utenlandske utdanningen er på samme nivå, har samme omfang og kan likestilles med en akkreditert norsk mastergrad. Det er et grunnvilkår at du har norsk autorisasjon som fysioterapeut.

Helsedirektoratet er ikke kjent med at det i utlandet finnes tilsvarende utdanning som den norske videreutdanningen i psykomotorisk fysioterapi.

Ved videreutdanning fra utlandet må du legge fram:

  • Detaljert studieplan og dokumentasjon for gjennomført utdanning og praksis som i omfang og innhold tilsvarer studieplan og praksis for klinisk masterstudium i psykomotorisk fysioterapi i Norge

  • Dokumentasjon på gjennomført 20 timer egenbehandling hos fysioterapeut med rett til å utløse takst A9

Overgangsordning for de som allerede har rett til å utløse takst A9

Fra 1. januar 2016 overtok Helsedirektoratet godkjenning av rett til å utløse takst for psykomotorisk fysioterapi. 

Fysioterapeuter som hadde godkjenning fra Norsk Fysioterapeutforbund per 31. desember 2015, beholdt retten til å utløse takst A9a og A9b, og det ble ikke stilt krav om registrering i Helsepersonellregisteret for disse. 

Fra 1. januar 2025 innføres det en overgangsordning på to år for å få registrert godkjenninger fra NFF i Helsepersonellregisteret.  

Fysioterapeuter som før 1. januar 2025 har fått registrert godkjenningen fra Norsk Fysioterapeutforbund hos Helfo, trenger ikke søke Helsedirektoratet om registrering av tilleggskompetansen i Helsepersonellregisteret. Det vil skje automatisk.  

Ifølge Helfo, vil utbetalingene for taksten vil gå som normalt både før og etter 1. januar 2025.

Fysioterapeuter som har en godkjenning fra Norsk Fysioterapeutforbund per 31.12.2024 og som ikke hadde oppgjørsavtale med Helfo og benyttet takst A9 på dette tidspunktet, må selv søke om å få retten til å utløse takst A9 registrert i Helsepersonellregisteret før 31. januar 2026. Dersom man ikke søker før 31. desember 2026, faller man utenfor overgangsperioden, og Helsedirektoratet må ved søknad vurdere om vilkårene for rett til takst A9 er oppfylt. Dette gjelder selv om man har hatt rett til takst 9 tidligere. 

Fysioterapeuter som hadde godkjenning fra Norsk Fysioterapeutforbund per 31. desember 2015 og som etter 1. januar 2025 skal søke refusjon for takst A9a og A9b for første gang, må søke Helsedirektoratet om å få registrert tilleggskompetansen i Helsepersonellregisteret.

Først publisert: 01.11.2015 Siste faglige endring: 13.12.2024 Se tidligere versjoner