Ha god teoretisk kunnskap om nyrefysiologi og patofysiologi, herunder renal hemodynamikk, glomerulær filtrasjon og tubulære transportmekanismer.
Beherske utredning og behandling av elektrolyttforstyrrelser, herunder forstyrrelser i kalium-, natrium-, kalsium-, fosfat- og magnesiumhomeostasen.
Beherske utredning og behandling av syre-/baseforstyrrelser.
Beherske utredning av pasienter med glomerulære sykdomsbilder, herunder nefrittisk presentasjon, nefrotisk presentasjon og raskt progredierende glomerulonefritt.
Beherske behandling av glomerulære sykdommer og herunder kunne anvende kunnskap om patogenese, klassifikasjon, prognose og komplikasjoner.
Beherske utredning og behandling av pasienter med tubulointerstitielle sykdomsbilder. Kunne anvende kunnskap om utløsende årsaker, herunder systemsykdommer, infeksjoner, medikamenter, toksiner, medfødte og ervervede tubulopatier.
Gyldig til: 31. august 2021
Beherske utredning og behandling av arvelige og sekundære nyresykdommer, herunder nyreaffeksjon relatert til diabetes mellitus, gammopatier, mikroangiopati, amyloidose, vaskulitt og bindevevssykdom.
Ha god kunnskap om epidemiologi, klassifikasjon, utvikling av og prinsipper for forebygging av kronisk nyresykdom.
Ha god kunnskap om og beherske prinsipper for nyrebeskyttende og nyrebevarende behandling.
Beherske diagnostikk og behandling av metabolske forstyrrelser ved kronisk nyresykdom.
I dette læringsmålet inngår blant annet anemi, benmineralforstyrrelser (CKD-MBD), elektrolyttforstyrrelser, uremiske manifestasjoner og syre-base forstyrrelser.
Selvstendig kunne anvende kunnskap om hjerte-/karsykdom hos pasienter med kronisk nyresykdom, herunder hjertesvikt, koronarsykdom, endokarditt og arytmier. I samarbeid med kardiolog kunne utrede og behandle kardiorenale sykdomsbilder
Beherske kommunikasjon med pasient og pårørende om indikasjon og potensiell nytte og komplikasjoner av nyreerstattende behandling. Selvstendig kunne anvende dette til å beslutte behandlingsmodalitet ved behov for nyreerstattende behandling.
Beherske konservativ uremibehandling, herunder symptomlindrende og palliative tiltak.
Beherske planlegging av tidspunkt for dialysetilgang, utredning til transplantasjon og tid for oppstart av nyreerstattende behandling.
Ha god kunnskap om epidemiologi, klassifikasjon og patofysiologi av akutt nyreskade og beherske prinsipper for forebygging.
Beherske diagnostikk og behandling av komplikasjoner ved akutt nyreskade.
Beherske oppfølging og behandling av pasienter med multiorgansvikt og akutt nyreskade, herunder væskebehandling, medikamentjusteringer og samarbeid med anestesileger/andre spesialiteter.
Selvstendig kunne være ansvarlig for oppstart og gjennomføring av nyreerstattende behandling ved akutt nyreskade.
I dette læringsmålet inngår å kunne anvende kunnskap om indikasjon for nyreerstattende behandling og fordeler og ulemper ved de ulike dialysemodaliteter (intermitterende hemodialyse, kontinuerlig hemodialyse/hemofiltrasjon og peritonealdialyse).
Ha god kunnskap om dialyseprinsipper i behandling av forgiftninger og selvstendig kunne være ansvarlig for dialysebehandling i de tilfeller det er indisert.
Beherske ordinasjon og oppfølging av pasienter som behandles med peritonealdialyse (PD).
Ha kunnskap om typer av PD katetre og teknikker for innleggelse, dialysevæsker, tilkoplingssystem og maskiner brukt i PD behandling.
Selvstendig kunne anvende kunnskap om tester av membranegenskaper og dialysekvalitet og på grunnlag av dette evaluere PD regimet.
Beherske diagnostikk og behandling av PD relaterte komplikasjoner.
Beherske oppstart, ordinasjon og oppfølging av pasienter som behandles med hemodialyse.
Ha god kunnskap om fysiologiske prinsipper, fordeler og ulemper ved hemodialyse, hemofiltrasjon og hemodiafiltrasjon. Selvstendig kunne anvende dette i vurdering av egnet dialyseform i ulike kliniske situasjoner.
Ha kunnskap om dialyseapparatur og vannrenseanlegg.
Ha god kunnskap om teknikk for innleggelse og komplikasjoner ved intravaskulære dialysekatetre for hemodialyse. I samråd med andre spesialiteter beherske diagnostikk og behandling av infeksjoner, tromboser og andre kateterrelaterte komplikasjoner.
Ha kunnskap om teknikk for anleggelse av arteriovenøs fistel og graft (AV-fistel/-graft) for hemodialyse. Beherske klinisk vurdering av slik dialysetilgang og under supervisjon kunne utføre ultralydveiledet vurdering.
Beherske vurdering av dialysekvalitet hos pasienter som behandles med hemodialyse.
Ha god kunnskap om antikoagulasjon, natrium- og ultrafiltrasjonsprofilering, arterie- og venetrykk, dialysat-, blod- og aksess-flow og resirkulering. Selvstendig kunne anvende dette i ordinasjon og oppfølgning av hemodialysebehandling.
Ha god kunnskap om komplikasjoner under hemodialysebehandling.
Ha kunnskap om basal transplantasjonsimmunologi.
Beherske utredning av nyreresipient og henvisning til nyretransplantasjon.
Beherske utredning og henvisning av levende giver til nyredonasjon.
Ha kunnskap om kirurgisk teknikk og deltatt ved nyretransplantasjon. Under supervisjon kunne følge opp og behandle nyretransplanterte i de første 8 uker etter nyretransplantasjon.
Beherske oppfølging av nyretransplanterte pasienter fra 8 uker etter nyretransplantasjon.
Beherske utredning og behandling av akutte og kroniske komplikasjoner etter nyretransplantasjon, herunder rejeksjoner, kreftsykdom, infeksjoner og kardiovaskulær sykdom, i samråd med andre spesialister.
Beherske oppfølging og kontroll av nyredonorer.
Beherske oppfølging og kontroll av pasienter med kombinert nyre- og pankreastransplantat.
Ha kunnskap om ordinasjon og gjennomføring av dialysebehandling hos barn.
Ha kunnskap om apparatur og fysiologiske prinsipper for gjennomføring av plasmaferese.
Ha god kunnskap om nyresykdommer der plamaferese kan være indisert og ha kjennskap til andre tilstander der plasmaferese kan være aktuell behandling.
Selvstendig kunne være ansvarlig for plasmaferesebehandling.
Ha god kunnskap om komplikasjoner til plasmaferese. Beherske behandling av disse.
Ha god kunnskap om epidemiologi, årsaker til og komplikasjoner av hypertensjon.
Beherske utredning av hypertensjon og ha god kunnskap om de ulike målemetodene for blodtrykk.
Beherske behandling av hypertensjon, herunder ta hensyn til komorbiditeter, total kardiovaskulær risiko og individuelle forhold for valg av type behandling og behandlingsintensitet.
Beherske prinsipper for å forebygge og behandle endeorganskader ved hypertensjon.
Beherske diagnostikk, utredning og behandling av hypertensive kriser.
Ha god kunnskap om utredning, behandling og komplikasjoner av hypertensjon og nyresykdom som oppdages under svangerskap eller i tilslutning til fødsel. I samråd med gynekolog/obstetriker kunne ivareta pasienten.
Ha god kunnskap om risiko ved svangerskap, fødsel og amming hos kvinner med hypertensjon, kronisk nyresykdom eller gjennomgått nyretransplantasjon. I samråd med gynekolog/obstetriker kunne ivareta pasienten.
Ha kunnskap om behandlingsprinsippene for sykdomstilstander hvor nyrekomplikasjoner er hyppig forekommende, herunder diabetes mellitus, kronisk hjerte-/karsykdom, revmatologiske-, hematologiske-, onkologiske- og urologiske tilstander. Beherske samarbeid med andre relevante spesialister for å sikre et helhetlig behandlingstilbud for disse pasientene.
Beherske valg av bildediagnostiske metoder og funksjonsmåling ved utredning av nyresykdom.
Beherske vurdering av biokjemiske urinundersøkelser og kunne sette funn i sammenheng med klinisk bilde.
Beherske urinmikroskopi med vurdering av sediment og kunne sette funn i sammenheng med klinisk bilde.
Under supervisjon kunne gjennomføre orienterende ultralyd av native nyrer og urinveier.
Under supervisjon kunne gjennomføre orienterende ultralyd av graftnyre for vurdering av størrelse, avløpsforhold og vaskularisering.
Beherske indikasjoner for, og kontraindikasjoner mot akutt og elektiv nyrebiopsi, være fortrolig med prosedyren og kunne informere om forholdsregler, risiko og komplikasjoner. Beherske vurdering av biopsimaterialet i lysmikroskop under prosedyren.
Ha god kunnskap om farmakokinetiske prinsipper for medikamenter som har renal eliminasjon og beherske dosering og medisinjustering av slike medikamenter.
Ha god kunnskap om farmakodynamiske prinsipper og hvordan disse kan endres ved nyresykdom.
Ha god kunnskap om nefrotoksiske medikamenter og selvstendig beherske indikasjoner for bruk, dosering og seponering ved nyresykdom.
Beherske medisinjustering hos pasienter med kroniske nyresykdommer eller etter nyretransplantasjon.
Beherske medisinjustering til pasienter som behandles med kontinuerlig eller intermitterende hemodialyse/hemofiltrasjon/peritoneal dialyse.
Ha god kunnskap om etiske forhold i vurdering av palliasjon og konservativ uremibehandling hos pasienter med nyresvikt i endestadiet og kort forventet levetid.
Ha god kunnskap om etiske dilemmaer i relasjon til organdonasjon ved bruk av avdød og levende donor.
Gyldig fra: 01. september 2021
Beherske utredning og behandling av arvelige og sekundære nyresykdommer, herunder nyreaffeksjon relatert til diabetes mellitus, gammopatier, onkologiske tilstander, mikroangiopati, amyloidose, vaskulitt og bindevevssykdom.
Gyldig fra: 01. september 2025
Ha kunnskap om kliniske studier, herunder formål, krav til godkjenninger, krav til datahåndtering, krav til informert samtykke og pasienters reservasjonsrett.
Under supervisjon kunne finne frem til relevant klinisk studie eller studier for pasienter.
Under supervisjon kunne informere pasienten om studien, hvordan og hvor de kan inkluderes, samt kommunisere til pasienten hva informert samtykke og reservasjonsrett betyr.
Med begrepet klinisk studie menes en utprøving av et medisinsk utstyr, en teknologi, et legemiddel, eller en behandlings- eller rehabiliteringsmetode på mennesker, jf. nasjonal handlingsplan for kliniske studier.
Først publisert: 31.08.2020
Siste faglige endring: 14.10.2024