Under supervisjon kunne utføre resistensbestemmelse av gjærsoppisolater og selvstendig tolke resultatet i henhold til kliniske brytningspunkt.
Ha kunnskap om bestemmelse av minste hemmende konsentrasjon (MIC) og minste baktericide konsentrasjon (MBC) for bakterieisolat ved buljongfortynning.
Selvstendig kunne utføre resistensbestemmelse av bakterieisolater med agardiffusjon og agargradientdiffusjon, og tolke resultatet i henhold til kliniske brytningspunkt.
Ha god kunnskap om prinsippene for etablering av kliniske brytningspunkter.
Ha god kunnskap om fenotypisk og genotypisk resistensbestemmelse av bakterier og sopp.
Ha god kunnskap om kvalitetssikring av resistensbestemmelse og selvstendig kunne utføre feilsøking ved utilfredsstillende resultater av kvalitetskontroll.
Selvstendig kunne gjenkjenne bakterier og sopp med uvanlig resistensprofil.
Ha kunnskap om forekomsten av antibiotikaresistens nasjonalt og internasjonalt og kjenne til systemer for resistensovervåkning.
Ha kunnskap om klinisk viktige resistensmekanismer hos vanlig forekommende sopp og virus.
Ha kunnskap om klinisk relevante, naturlige og ervervede, resistensmekanismer hos vanlig forekommende bakterier. Ha kjennskap til deres angrepspunkter, påvisningsmetoder og konsekvens for valg av antibiotikabehandling.
Først publisert: 31.08.2020
Siste faglige endring: 31.08.2020