Trygderefusjon og kompetansekrav til leger
Trygderefusjon
Som hovedregel må følgende krav være oppfylt for at en lege skal ha rett til trygderefusjon:
- Legen må ha fastlegeavtale (eventuelt avtale om vikariat for fastlege) med kommunen.
- Legen må ha gjennomført turnus eller ha oppnådd alle læringsmålene i spesialistutdanningens del 1 (LIS1).
- Kravene i kompetanseforskriften må være oppfylt.
Forskrift om kompetansekrav for leger i den kommunale helse- og omsorgstjenesten (Kompetanseforskriften) sier at lege som skal tiltre stilling med rett til trygderefusjon som hovedregel må oppfylle ett av de følgende kravene:
- Være spesialist i allmennmedisin
- Være godkjent allmennlege/allmennpraktiserende lege
- Være under spesialisering (LIS)
Kommunen har ansvar for at legen oppfyller vilkårene i kompetanseforskriften. Du kan lese mer om dokumentasjonskrav på HELFO sine nettsider.
Det er unntak fra overstående regler for vikariat som fastlege og legevaktslege
Kravet om å ha gjennomført norsk turnustjeneste eller ha oppnådd alle læringsmålene i spesialistutdanningens del 1 gjelder ikke:
- lege som tiltrer et fastlegevikariat av inntil ett års varighet. En lege kan arbeide i flere vikariater. Vikariatene kan imidlertid til sammen ikke overskride ett år. Etter ett års vikariat(er) må læringsmålene for LIS 1 være oppnådd for å ha rett på trygderefusjon.
- lege som tiltrer vikariat ved legevakt av inntil to måneders varighet. Legen kan ha ett eller flere vikariater men kun i to måneder per kalenderår. Dette gjelder:
- lege som har grunnutdanning og yrkeserfaring fra et EU/EØS-land. Yrkeserfaringen må gi tilsvarende erfaring fra sykehus og primærhelsetjeneste/kommune som norsk turnus eller LIS 1.
- lege som har grunnutdanning utenfor EU/EØS og som har fått autorisasjon i Norge på bakgrunn av minst tre års yrkeserfaring fra et annet EU/EØS-land jf. EØS-forskriftens §23. Yrkeserfaringen må gi tilsvarende erfaring fra sykehus og primærhelsetjeneste/kommune som norsk turnus eller LIS 1.
Du kan lese mer om dette unntaket i forskrift om rett til trygderefusjon for leger mv. § 1 punkt 1 og 3 (lovdata.no)
Som en følge av covid-19 situasjonen og ankomst av personer fordrevet fra Ukraina er det foretatt en endring i kompetanseforskriften § 4 bokstav a) (lovdata.no). Endringen innebærer at tilsetting i og forlengelse av vikariater til sammen kan vare i mer enn ett år, så lenge vikariatet ikke varer lenger enn til 31. desember 2024.
Det er gjort tilsvarende endring i forskrift om trygderefusjon for leger § 1 punkt 1 og 3 (lovdata.no)
Overgangsregler for leger utdannet i andre EU/EØS-land
Det stilles ikke krav til dokumentasjon av norsk turnus eller oppnådde læringsmål i spesialistutdanningens del 1 for autoriserte leger utdannet i et annet EU/EØS-land, dersom disse har påbegynt sin spesialisering før 1. mars 2019.
For å anses som å ha startet spesialisering må legen tidligere ha arbeidet i, fått tilbud om, inngått avtale om eller ha startet i stilling som er tellende til spesialisering etter de gamle reglene for spesialistutdanning.
Det vil si følgende stillinger:
- For allmennmedisin: fastlege, sykehjemslege, lege ved KAD/ØDH
- For sykehus: Lege i spesialisering (LIS)
Stillingen må i tillegg oppfylle følgende krav:
- Minst 50% stilling
- Varighet på minst 3 sammenhengende måneder
- Stillingen må være i Norge
Leger som faller innunder dette unntaket vil ha rett på trygderefusjon, også dersom de bytter stilling eller spesialitet på et senere tidspunkt.