Ha kunnskap om histopatologiske undersøkelser ved hematologiske sykdommer, herunder undersøkelse av benmargsbiopsier, lymfeknuter og andre vevsbiopsier med immunhistokjemiske metoder.
Ha god kunnskap om og beherske vurdering av jernfarget benmargsutstryk.
Ha kunnskap om undersøkelse av blod- og benmargsutstryk for parasitter.
Ha god kunnskap om og beherske vurdering av blod- og benmargsutstryk.
Viser til anbefalte prosedyrer: Vurdering av minimum 100 blodutstryk, 100 benmargsutstryk og 30 rullepreparater.
Ha kunnskap om metoder for farging av blod- og benmargsutstryk.
Ha kunnskap om teknikken for å utføre lymfeknute finnålsaspirasjon og lymfeknutebiopsi og verdien av informasjonen man får fra disse undersøkelsene.
Ha god kunnskap om og beherske spinalpunksjon og taking av prøver til diagnostikk.
Viser til anbefalte prosedyrer: Utføre minst 10 spinalpunksjoner med prøvetaking til diagnostikk.
Ha god kunnskap om og beherske aspirasjon og biopsi av benmarg, fremstilling av benmargsutstryk og rullepreparat.
Viser til anbefalte prosedyrer: Taking av minimum 100 benmargsaspirater med framstilling av utstryk under veiledning av spesialist i blodsykdommer. Taking av minimum 30 benmargsbiopsier fra crista iliaca posterior med fremstilling av rullepreparat.
Ha god kunnskap om og beherske tolkning av automatisert celletelling, herunder betydningen av "flagging".
Viser til anbefalte prosedyrer: Tolkning av totalt minst 20 hematologiske scatterplot.
Ha kunnskap om variasjon i laboratorieprøver relatert til kjønn, alder og etnisitet.
Ha god kunnskap om og beherske vurdering av resultater fra ulike laboratorieundersøkelser, kunne relatere disse til det kliniske bildet og stille en diagnose.
Ha kunnskap om bruk av cytogenetiske og molekylærgenetiske avvik for diagnostikk, evaluering av minimal restsykdom og vurdering av prognose.
Ha kjennskap til andre teknikker for å påvise sykdomsrelevante genetiske avvik, herunder proteomikk, FISH, Northern blot, Southern blot, comparative genomic hybridization (CGH), high throughput sekvensering, mikroRNA-analyser og metyleringsstudier.
Ha kunnskap om PCR for å påvise genmutasjoner, enkel nukleotid polymorfisme, kvantifisering av en spesifikk nukleotidsekvens, genekspresjon.
PCR er verktøy til korrekt subtyping av hematologiske sykdommer, påvisning av minimal restsykdom, og vurdering av prognose.
Ha kunnskap om karyotyping i form av konvensjonell cytogenetikk og FISH.
Ha kunnskap om vurdering av minimal restsykdom med FCM.
Ha kunnskap om bruk av viktige cellulære FCM markører i diagnostikk av hematologiske sykdommer, herunder linjespesifikke markører, progenitormarkører, differensieringsmarkører og klonalitetsmarkører.
Ha kjennskap til analytisk fase av FCM av blod, benmarg og kroppsvæsker, herunder håndtering av prøven, overflatefarging versus intracytoplasmatisk farging og gatingstrategier.
Ha god kunnskap om og beherske taking av blod, benmarg og spinalvæske til væskestrømcytometriske undersøkelser (FCM).
Viser til anbefalte prosedyrer: Taking av celler fra blod og benmarg til supplerende histokjemiske og genetiske undersøkelser, immunfenotyping og vevstyping totalt minimum 20 undersøkelser.
Ha kjennskap til prinsippene for å påvise immunglobulin patologi, herunder protein elektroforese/immunfixasjon, kryogloblin deteksjon og lettkjedeassays.
Ha kjennskap til laboratoriediagnostikk av jernmetabolismen og vitaminmangel.
Ha kjennskap til andre cellulære erytrocyttanalyser, herunder ved mistanke om mangel på pyruvat kinase og glukose-6- fosfat dehydrogenase.
Ha kjennskap til teknikk for utføring av hemoglobinanalyser, herunder hemoglobin elektroforese.
Først publisert: 31.08.2020
Siste faglige endring: 31.08.2020