Helsedirektoratet har ansvar for forskriftsendringer i vedlegg 2 til spesialistforskriften (lovdata.no), som inneholder alle læringsmålene i alle spesialitetene. Læringsmål og aktiviteter endres i hovedsak etter innspill fra fagmiljøene via de regionale utdanningssentre (RegUt), ALIS/SAMLIS-kontorene eller Legeforeningen. Disse vil vurdere innspillene, eventuelt utrede dem, før de sendes til Helsedirektoratet for videre behandling.
Legeforeningen, regionale utdanningssentre og ALIS/SAMLIS-kontor vil også selv kunne initiere revisjonsprosjekter der dette vurderes som hensiktsmessig, og fremme forslag til endringer for Helsedirektoratet.
Ansvaret som fagkontakter for de ulike sykehusspesialitetene, er fordelt mellom de fire regionale utdanningssentrene.
Innspill til endringer i læringsmål eller anbefalte aktiviteter i allmennmedisin og samfunnsmedisin kan sendes til ALIS/SamLIS-kontorene, som vil samordne forslagene før de eventuelt sendes til Helsedirektoratet.
Alternativt kan innspill til endringer i alle spesialiteter sendes til Legeforeningens sekretariat, som koordinerer innspillene før de eventuelt sendes til Helsedirektoratet.
Rutiner for innspill og endringer
Hovedregelen ved endringer er at det gjennomføres felles høringer i januar/februar. Forskriftsfesting skjer 1.september, før nye/endrede læringsmål trer i kraft 1.mars. Saker av presserende karakter/med høy viktighetsgrad kan behandles utenfor dette hovedløpet. Forslag om endringer kan sendes til Helsedirektoratet når som helst gjennom året.
Endringer i utdypende tekst til læringsmål og læringsaktiviteter krever ikke endring av forskriften, og vil kunne bli gjort av Helsedirektoratet fortløpende eller som del av prosesser for endring av læringsmålsteksten.
Råd om saksbehandling og innsending av saker
Endringsforslag må ha en klar faglig innstilling. Forslag må være godt forberedt og faglig begrunnet. Innsender må gjøre rede for hvilket behov endringen dekker. Saken må gjerne belyses fra ulike sider, pro et contra, men må ha en klar konklusjon. Videre bør teksten gjøre rede for prosessen som er gjennomført og hvordan man har kommet frem til konklusjonen. Det bør også gjøres tydelig rede for eventuelle prosesser som er planlagt i saken fremover. Forklar gjerne hvordan kompetansen som beskrives i det nye læringsmålet kan oppnås.
Endringsforslag må leveres i et oversiktlig format. Det må være lett for Helsedirektoratet å se hva som ønskes endret i læringsmål eller læringsaktiviteter og hva endringene består i. Bruk gjerne tabeller eller lignende som gjør det lett å sammenligne gammel og ny versjon av læringsmål.