Forskrift om spesialistgodkjenning av sykepleiere ble iverksatt 1. februar 2020. Forskriften regulerer spesialistgodkjenning for sykepleiere og innebærer at sykepleiere med mastergrad i avansert klinisk allmennsykepleie kan få offentlig spesialistgodkjenning. Masterutdanningen skal bidra til å styrke kvaliteten på helse- og omsorgstjenester i kommunene, og gi breddekompetanse til å håndtere sykepleiefaglige problemstillinger på individ-, gruppe- og systemnivå.
Du må ha autorisasjon før du kan søke
Før du søker om spesialistgodkjenning må du ha norsk autorisasjon som sykepleier. Norsk autorisasjon er et vilkår for å kunne søke om norsk spesialistgodkjenning.
Har du ikke norsk autorisasjon, kan du søke om det på nettsiden for autorisasjonssøknader
Du kan ikke søke om norsk autorisasjon og spesialistgodkjenning samtidig.
Søkere med masterutdanning fra Norge
- Du kan søke om spesialistgodkjenning hvis du har gjennomført den nyetablerte mastergraden i avansert klinisk allmennsykepleie ved universitet eller høgskole fra høsten 2020. For informasjon om masterutdanningen se forskrift om nasjonal retningslinje i masterutdanning i avansert klinisk allmennsykepleie (lovdata.no)
- Hvis du har gjennomført en masterutdanning i avansert klinisk sykepleie etter 1. januar 2014, eller påbegynt en mastergrad i avansert klinisk sykepleie før 31. desember 2020, kan du søke om godkjenning etter overgangsreglene i forskrift om spesialistgodkjenning for sykepleiere § 3 (lovdata.no) Sykepleiere med utdanning i avansert geriatrisk sykepleie (AGS), som har tatt utdanningen i samme tidsrom, kan søke etter overgangsreglene.
Søkere med utdanning i avansert klinisk allmennsykepleie fra EØS-land eller Sveits
- Hvis du har en utdanning i avansert klinisk allmennsykepleie fra et EØS- land eller Sveits, er utdanningen din omfattet av yrkeskvalifikasjonsdirektivet og vil bli vurdert etter EØS-forskriftens kapittel 3 (lovdata.no)
Søkere med utdanning i avansert klinisk allmennsykepleie utenfor EØS-land eller Sveits
- Hvis du har en mastergradsutdanning i avansert klinisk allmennsykepleie på minimum 120 studiepoeng som er gjennomført helt eller delvis i land utenfor EØS-land eller Sveits, kan du søke om å få utdanningen godkjent etter norske spesialistregler.
Det vil bli foretatt en jevngodhetsvurdering av utdanningen. Det innebærer at masterutdanningen og eventuell senere erfaring i utlandet vil bli vurdert opp mot det norske regelverket. Det vil foretas en vurdering av det faktiske innholdet, omfanget og nivået på gjennomført utdanning opp mot de norske kravene.
Søknad om godkjenning
Søkere med norsk masterutdanning i avansert klinisk allmennsykepleie:
Har du gjennomført og bestått masterstudiet i avansert klinisk allmennsykepleie i Norge, kan du søke om spesialistutdanning via Tjenesteportalen for helseaktører. Merk at du ikke kan søke før vitnemålet ditt er registrert i Tjenesteportalen.
Søkere med norsk masterutdanning i avansert klinisk sykepleie:
Hvis du har norsk masterutdanning og søker etter overgangsreglene skal følgende dokumentasjon legges ved søknaden:
- Vitnemål med tilhørende diploma supplement/vitnemålstillegg. Dokumentet må være attestert av utdanningsvirksomheten
- Studie- og emneplan for årene du tok mastergraden
- Studieplan for eventuelle valgfrie emner
God dokumentasjon på utdanning vil være viktig når du skal søke om spesialistgodkjenning etter overgangsregler. Innhenting av dokumentasjon bør gjøres før du søker.
Alle vedlegg skal være i PDF-format.
Søkere med utenlandsk masterutdanning i avansert klinisk allmennsykepleie:
Hvis du søker på bakgrunn av utenlandsk utdanning skal følgende dokumentasjon legges ved søknaden:
- Vitnemål med tilhørende diploma supplement/vitnemålstillegg. Dokumentet må være attestert av utdanningsvirksomheten
- Detaljert curriculum for utdanningen hvor innhold og omfang av din utdanning fremkommer. Dokumentet må være attestert av utdanningsvirksomheten
- Kvalifikasjonsdokument/diplom fra landet du gjennomførte utdanningen i
Alle originaldokumenter som ikke er på norsk, svensk, dansk eller engelsk må oversettes til ett av disse språkene av statsautorisert translatør. Oversettelsen skal legges i samme fil som originaldokumentet.
God dokumentasjon på utdanning vil være viktig når du skal søke om spesialistgodkjenning med utenlandsk utdanning. Innhenting av dokumentasjon bør gjøres før du søker.
Alle vedlegg skal være i PDF-format.
Gebyr
Gebyr for å søke om spesialistgodkjenning i avansert klinisk allmennsykepleie er 2400 kroner.
Gebyrsatsen gjelder per søknadsbehandling. Dersom du søker på nytt etter å ha mottatt avslag på søknad om spesialistgodkjenning må du betale nytt gebyr.
Søknad om spesialistgodkjenning skal først sendes når hele utdanningen er gjennomført og søknaden er komplett.
Ikke komplette eller for tidlig innsendte søknader vil medføre avslag.
Saksbehandling
Helsedirektoratet behandler søknader om spesialistgodkjenning etter helsepersonellovens § 53 (lovdata.no). Etter denne bestemmelsen skal det foretas en samlet og helhetlig vurdering av utdanningens innhold i henhold til de krav og regler som gjelder for spesialiteten på søknadstidspunktet.
Helsedirektoratet foretar ingen forhåndsvurdering eller gir godkjenning av enkeltstående tjeneste, kurs e.l. før eller underveis i utdanningsløpet.
Se siden for saksbehandling og søknadsprosess for informasjon om saksbehandlingstid.
Regelverk
Forskrift om spesialistgodkjenning for sykepleiere (lovdata.no)
Forskrift om helsepersonell fra EØS-land og Sveits (lovdata.no)
Relevante lenker
Norsk sykepleieforbund (nsf.no)
Rapporter
- Videreutdanning for sykepleiere - Hvordan sikre at behovet for avansert breddekompetanse blir ivaretatt i fremtiden?
- Masterutdanning i avansert klinisk allmennsykepleie - Bakgrunnsdokument for Helsedirektoratets arbeid med masterutdanningen
Lønnstilskudd
Det kan søkes om lønnstilskudd for utdanning i avansert klinisk allmennsykepleie. Se nettsiden for tilskudd for mer informasjon.