Lege – Utenfor EU/EØS
Før du søker
For deg utdannet utenfor EU/EØS stilles det tilleggskrav før autorisasjon kan innvilges. Det er viktig at du setter deg inn i hvilke krav som stilles og kostnader for dette, før du søker om autorisasjon.
Forlengelse av frist for å gjennomføre tilleggskrav
Har du mottatt en avgjørelse med informasjon om at du må gjennomføre tilleggskrav innen tre år før du kan innvilges norsk autorisasjon?
Verifisering av diplom og transcript gjennom ECFMG
Søkere med utdannelse fra et land utenfor EU/EØS (med unntak av søkere med utdanning gjennomført i Storbritannia) må verifisere vitnemål og emneoversikt (transcript) gjennom Educational Commission for Foreign Medical Graduates (ECFMG).
Helsedirektoratet samarbeider med ECFMG om verifisering av utdanningsdokumenter for søkere med utdannelse fra et land utenfor EU/EØS. Du må derfor sende inn vitnemål og emneoversikt for verifisering gjennom ECFMG elektronisk via deres portal Electronic Portfolio of International Credential (EPIC).
Viktig informasjon: Du kan finne informasjon om første trinn i bruk av EPIC her: Getting Started with EPIC (ecfmg.org) og du finner portalen her: https://epic.ecfmgepic.org/EpicRecipient.
For mer informasjon om EPIC og Norge, se https://www.ecfmg.org/psv/instructions-norway.html
Hvis du har spørsmål om verifiseringsprosessen, kan du lese ofte stilte spørsmål på hjemmesiden til ECFMG her: EPIC: Frequently Asked Questions for Physicians (ecfmg.org).
Har du utøvet yrket i et annet EØS-land med fulle yrkesrettigheter i tre sammenhengende år?
Da må du legge ved følgende dokumentasjon når du søker om autorisasjon:
- En bekreftelse som ikke er eldre enn tre måneder som dokumenterer at du ikke har fått forbud mot å utøve yrket i det andre EØS-landet, for eksempel Certificate of Good Standing eller Certificate of Current Professional Status
- Et dokument som bekrefter at du har jobbet sammenhengende i minst tre år i et EØS-land og oppfyller kravene i artikkel 3.3 i EU-direktiv 2005/36/EU
Begge bekreftelsene må være utstedt av kompetent godkjenningsmyndighet i det andre EØS-landet.
Dersom du kan vise til disse bekreftelsene, fritas du for verifiseringsprosessen via ECFMG samt gjennomføring av tilleggskrav.
Du må legge ved disse dokumentene når du søker
- Vitnemål (Diplom)
- Karakterutskrift/Emneoversikt
a) Dokumentet må være utstedt i ditt navn
b) Dokumentet må inneholde oversikt over samtlige emner som inngår i utdanningen. antall timer dedikert til hvert emne/fagområde må fremkomme av dokumentet. - Dokumentasjon på gjennomført praksis i studiene (internship) med beskrivelse av varighet og fagområde omfattet i praksisen
Eventuell tilleggsdokumentasjon:
- Du bør legge ved autorisasjon (godkjenning som viser at du har rett til full yrkesutøvelse) fra utdanningslandet og/eller et annet land.
- Det samme gjelder dokumentasjon i form av attest som viser til relevant arbeidserfaring etter endt utdanning. Attesten må inneholde opplysninger om type stilling og arbeid.
Videre må attesten:
- Være utstedt på dokument med arbeidsstedets brevhode og/eller stempel
- Være signert av leder ved arbeidsted, for eksempel avdelingsleder. Leders navn og stilling må være maskinskrevet i tillegg til signatur.
- Inneholde arbeidsstedets kontaktinformasjon - Detaljert oversikt i form av fagplan som viser det konkrete faginnholdet (ikke bare fagenes navn) og lengden på utdanningen.
a) Teoretisk innhold må oppgis i læringsmål for de enkelte fag og omfanget skal oppgis ECTS eller antall timer for hvert fag. Det må også framgå antall praksisperioder/kliniske praksisstudier som viser hver enkelt periodes lengde, målsetting, læringsarena (undervisningsform) og evalueringsresultater
b) Praksis skal oppgis i antall uker/timer eller ECTS innen hvert praksisfelt/avdeling og områder/institusjoner du har hatt praksis ved må fremkomme. De må også fremkomme hvilken form praksisen ble gjennomført i (ferdighetstrening, observasjon, pasientrettet praksis eller pasientsimulering).
c) Fagplanen må være utstedt av utdanningssted og gjeldende for de årene utdanningen er gjennomført. Fagplanen skal også inneholde kontaktinformasjon til utdanningsstedet.
Slik må dokumentene dine være
- Alle dokumenter må være skannet kopi av originaldokumentet i PDF-format. Dersom originaldokumentene er i farge, må de skannede kopiene som vedlegges søknaden også være i farge. Bilder av dokumenter godkjennes ikke
- Hvis et originaldokument har flere sider, må alle skannede sider samles i ett dokument, i riktig rekkefølge
- Rotér alle sider riktig vei
- Alle originaldokumenter som ikke er på norsk, svensk, dansk eller engelsk må oversettes til ett av disse språkene av autorisert translatør. Oversettelsen skal legges i samme fil som originaldokumentet.
Forsøk på å oppnå godkjenning ved hjelp av falske dokumenter vil bli politianmeldt.
Du søker i Altinn
NB! Søkere uten norsk fødselsnummer eller D-nummer må bruke alternativ innlogging i Altinn.
Du må i søknaden legge ved en skannet kopi av pass eller europeisk ID-kort.
Fornavn og etternavn i søknadsskjemaet må samsvare med pass/ID-kort og skrives i samme rekkefølge.
Brukerveiledning Altinn – Søknad om autorisasjon og lisens (PDF)
Gebyr betaler du sammen med søknaden
Du må betale et saksbehandlingsgebyr på NOK 1.665,-
Gebyret betaler du i Altinn når du registrerer søknad.
Saksbehandlingstid er 11 måneder
Saksbehandlingstiden vil bli forlenget hvis søknaden mangler nødvendig dokumentasjon.
Saksbehandlingstid settes ut fra hvilket land du har din hovedutdanning fra.
Dersom du har arbeidet i et annet EØS land med full yrkesrett sammenhengende i minst 3 år, ber vi om at du sender informasjon om dette til godkjenning@helsedir.no