Du har rett til yrkesgodkjenning dersom du har yrkeskvalifikasjoner (grunnutdanning) fra Storbritannia innenfor samme yrke som du søker om godkjenning for i Norge.
Du må ha bestått språkprøve på B2-nivå for å ha rett til autorisasjon etter etter forskrift om godkjenning av helsepersonell med yrkeskvalifikasjoner fra Storbritannia. Kravet til språkprøve gjelder ikke hvis du kan dokumentere ferdigheter i norsk, svensk eller dansk som svarer til B2-nivå eller høyere.
Overgangsordning
Da Storbritannia gikk ut av EU, ble det vedtatt en overgangsordning som trådte i kraft 01.01.2021. Dette ble gjort for å ivareta søkere som hadde forventing om å få sine yrkeskvalifikasjoner godkjent etter EUs yrkeskvalifikasjonsdirektiv.
Overgangsordningen gjelder fortsatt, og den innebærer at personer som var under utdanning i Storbritannia per 31.12.2019, skal ut 2029 kunne søke om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner etter EØS-regelverket (yrkeskvalifikasjonsdirektivet). I tillegg er det fra 01.12.2023 vedtatt endringer i overgangsordningen slik at også søkere som har oppnådd yrkeskvalifikasjoner i Storbritannia før 01.01.2021 skal vurderes etter forskrift om helsepersonell fra EØS-land og Sveits.
Dersom du er omfattet av denne overgangsordningen, vil søknaden din bli vurdert etter EØS-regelverket. Det betyr blant annet at det ikke stilles språkkrav.
Du må legge ved disse dokumentene når du søker
- Diplom/vitnemål
- Karakterutskrift /emneoversikt
- Detaljert oversikt i form av fagplan som viser det konkrete faginnholdet (ikke bare fagenes navn) og lengden på utdanningen.
a) Teoretisk innhold må oppgis i læringsmål for de enkelte fag og omfanget skal oppgis ECTS eller antall timer for hvert fag. Det må også framgå antall praksisperioder/kliniske praksisstudier som viser hver enkelt periodes lengde, målsetting, arena (undervisningsform) og evalueringsresultater.
b) Praksis skal oppgis i antall uker/timer eller ECTS innen hvert praksisfelt/avdeling og områder/institusjoner du har hatt praksis ved må fremkomme. De må også fremkomme hvilken form praksisen ble gjennomført i (ferdighetstrening, observasjon, pasientrettet praksis eller pasientsimulering).
c) Fagplanen må være utstedt av utdanningssted og gjeldende for de årene utdanningen er tatt. Fagplanen skal også ha kontaktinformasjon til utdanningsstedet.
- Litteratur- og pensumliste
Oversikt over litteratur og pensum i utdanningen, og eventuelle digitale læringsressurser med kildehenvisning. Oversikten må være utstedt av lærestedet og være gjeldende for de årene utdanningen er tatt.
- Språkkrav
Du må bestå en godkjent norsk språkprøve på B2-nivå på Europarådets nivåskala for språk (CEFR) for å oppnå autorisasjon i Norge. Godkjente språkprøver som kan måle språkferdigheter på B2-nivå er «Test i norsk – høyere nivå», også kalt Bergenstesten (bestått både muntlig og skriftlig), og norskprøven til Kompetanse Norge (tidligere VOX) med B2 på alle delprøver.
Du kan alternativt dokumentere kunnskap og ferdighet i norsk, svensk eller dansk på tilsvarende nivå. Dokumentasjon på det følgende vil tilsvare norskprøve på B2-nivå:
- Eksamen i norsk eller norsk som andrespråk på VG3-nivå (393 timer) i norsk videregående skole med karakteren 4 eller bedre på både den muntlige og skriftlige delen.
- Eksamen fra trinn 3 i norsk for utenlandske studenter ved universitetene med karakteren C eller bedre på både den muntlige og skriftlige delen.
- Fullført og bestått studium i høyere utdanning på minst 60 studiepoeng i norsk språk og samfunnskunnskap for utenlandske studenter, med karakteren C eller bedre.
- Gjennomført alle årene i norskspråklig 9-årig eller 10-årig grunnskole.
- Gjennomført norsk A eller norsk B på minst lavere nivå (standard level) fra International Baccalaureate (IB) med karakteren 3 eller bedre.
Eventuell tilleggsdokumentasjon
- Bekreftelse på bestått statseksamen dersom dette er et krav i utdanningslandet ditt.
- Du bør legge ved autorisasjon (godkjenning som viser at du har rett til å utøve yrket) fra utdanningslandet og/eller et annet land.
- Det samme gjelder dokumentasjon i form av attest som viser til relevant arbeidserfaring etter avsluttet utdanning. Attesten må inneholde opplysninger om type stilling og arbeid. Videre må attesten:
- Være utstedt på dokument med arbeidsstedets brevhode og/eller stempel
- Være signert av leder ved arbeidsted, for eksempel avdelingsleder. Leders navn og stilling må være maskinskrevet i tillegg til signatur.
- Inneholde arbeidsstedets kontaktinformasjon
Slik må dokumentene dine være
- Alle dokumenter må være skannet kopi av originaldokumentet i PDF-format. Dersom originaldokumentene er i farge, må de skannede kopiene som vedlegges søknaden også være i farge. Bilder av dokumenter godkjennes ikke
- Hvis et originaldokument har flere sider, må alle skannede sider samles i ett dokument, i riktig rekkefølge
- Rotér alle sider riktig vei
- Alle originaldokumenter som ikke er på norsk, svensk, dansk eller engelsk må oversettes til ett av disse språkene av autorisert translatør. Oversettelsen skal legges i samme fil som originaldokumentet.
Forsøk på å oppnå godkjenning ved hjelp av falske dokumenter vil bli politianmeldt.
Du søker i Altinn
NB! Søkere uten norsk fødselsnummer eller D-nummer må bruke alternativ innlogging i Altinn.
Du må i søknaden legge ved en skannet kopi av pass eller europeisk ID-kort.
Fornavn og etternavn i søknadsskjemaet må samsvare med pass/ID-kort og skrives i samme rekkefølge.
Brukerveiledning Altinn – Søknad om autorisasjon og lisens (PDF)
Gebyr betaler du sammen med søknaden
Du må betale et saksbehandlingsgebyr på NOK 1.665,-.
Gebyret betaler du i Altinn når du registrerer søknad.
Saksbehandlingstid er 3 måneder
Saksbehandlingstiden blir forlenget hvis søknaden mangler nødvendig dokumentasjon.