Alle virksomheter som tilbyr assistert befruktning med donoregg eller donorsæd må ha godkjenning etter bioteknologiloven (lovdata.no) fra Helsedirektoratet.
Virksomhetene må ha også ha godkjenning etter forskrift om håndtering av humane celler og vev (lovdata.no). Fra 1. januar 2024 er det Direktoratet for medisinske produkter (DMP) som gir slike godkjenninger.
Barn født etter behandling med donorsæd eller donoregg ved en norsk virksomhet, har rett til å få informasjon om donorens identitet. Se informasjon på Helsenorge her: Informasjon til deg som er unnfanga ved hjelp av ein donor (helsenorge.no).
Eggdonasjon
Assistert befruktning med eggdonasjon kan blant annet være aktuelt for kvinner som har minimale eller ingen muligheter til å få barn med egne egg. Det er også aktuelt i tilfeller der kvinnen er bærer av en alvorlig arvelig sykdom. Eggdonasjon ble tillatt i Norge fra 1. januar 2021.
Virksomhetene som ønsker å tilby eggdonasjon, kan rekruttere eggdonorer selv, eller importere ubefruktede egg fra en virksomhet i et annet nordisk land. Det må søkes særskilt om tillatelse til import av ubefruktede egg. I en del tilfeller sendes sæd fra mottakerkvinnens partner til eggbanken i utlandet og befruktes der. De befruktede donoreggene importeres deretter til Norge. Dette krever også en særskilt godkjenning.
Ved import av donoregg er det et vilkår at de utenlandske donorene har donert sine egg under samme forutsetninger som norske donorer. Det er blant annet krav om at donor skal være mellom 25 og 35 år. Se mer informasjon om dette i rundskrivet om assistert befruktning med donoregg og donorsæd kapittel 4.
Eggdonor skal være ukjent for paret som behandles med eggdonasjon.
Det kan hentes ut egg fra eggdonor maksimalt tre ganger.
Se øvrige vilkår for eggdonasjon i bioteknologiloven (lovdata.no).
Eggdonor kan motta en kompensasjon per donasjon som er begrenset til utgifter og ulemper i forbindelse med donasjonen. I tillegg kan donor få dekket reiseutgifter. Se satser for økonomisk kompensasjon til eggdonor.
For utfyllende informasjon om eggdonasjon, se Helsedirektoratets rapport til Helse- og omsorgsdepartementet om Forslag til veiledning og retningslinjer knyttet til etablering av tilbud om eggdonasjon.
Partnerdonasjon av egg (ROPA)
Assistert befruktning til et likekjønnet par, hvor et egg som er hentet ut fra en av kvinnene settes inn i den andre kvinnens livmor etter befruktning (partnerdonasjon), krever ikke særskilt godkjenning for eggdonasjon. Vilkåret i bioteknologiloven § 2-4 om befruktning utenfor kroppen, gjelder ikke i slike tilfeller, se bioteknologiloven § 2-15 fjerde ledd.
Sæddonasjon
Assistert befruktning med sæddonasjon kan blant annet være aktuelt i tilfeller der mannen er infertil eller når mannen har eller er bærer av alvorlig arvelig sykdom, se bioteknologiloven § 2-3 (lovdata.no). Enslige kvinner og to kvinner som er gift eller samboere kan også få behandling med donorsæd.
En sæddonor kan gi opphav til barn i inntil seks familier i Norge.
Virksomhetene som ønsker å tilby sæddonasjon, kan rekruttere sæddonorer selv, eller importere sæd fra en sædbank i et annet nordisk land. Det må søkes særskilt om tillatelse til import av sæd. Det er et vilkår at de utenlandske donorene har donert sæd under samme forutsetninger som norske donorer. Det er blant annet krav om at donor skal være over 18 år. Se mer informasjon om dette i rundskrivet om assistert befruktning med donoregg og donorsæd kapittel 4.
Sæddonor kan motta en økonomisk kompensasjon per donasjon. I tillegg kan donor få dekket dokumenterte reiseutgifter. Se satser for økonomisk kompensasjon til sæddonor.
Rett til informasjon om donors identitet
Personer som er født etter assistert befruktning med donorsæd eller donoregg utført i Norge etter 2005 har rett til informasjon om donorens identitet fra det sentrale egg- og sæddonorregisteret (fhi.no), se bioteknologiloven (lovdata.no) § 2-7.
- personer født etter behandling med donorsæd utført mellom 1. januar 2005 og 31. desember 2020 kan få informasjonen når de har fylt 18 år.
- personer født etter assistert befruktning med donorsæd eller donoregg utført etter 1. januar 2021 kan få informasjonen når de har fylt 15 år.
Det er bare den donorunnfangede/barnet som har rett til informasjon om donors identitet. Andre har ikke rett til å få informasjon om donors identitet fra dette registeret.
Se mer informasjon om donorunnfangedes rettigheter her: Informasjon til deg som er unnfanga ved hjelp av ein donor (helsenorge.no).