Resultater
Antall polikliniske kontakter økte i 2023 og var høyere enn tidligere i femårsperioden. For landet samlet økte antall polikliniske kontakter med 11,5 prosent fra 2019 til 2023.
Økt antall polikliniske kontakter
I 2023 ble det gjennomført 6 981 855 polikliniske kontakter i somatiske sykehus. Dette er en økning på 4 prosent sammenlignet med 2022, og 11,5 prosent høyere enn i 2019. Bortsett fra en nedgang i pandemiåret 2020 har det vært en årlig økning i polikliniske kontakter gjennom perioden.
Antall polikliniske kontakter økte det siste året i alle regionene. Det var sterkest prosentvis økning i Helse Vest (5,8 prosent), etterfulgt av Helse Midt-Norge (4,4 prosent). I både Helse Sør-Øst og Helse Nord økte antall kontakter med 3,4 prosent sammenlignet med 2022. Det var også en økning i alle regionene fra 2019 til 2023. For alle regionene var økningen større enn 10 prosent, og det var sterkest vekst i Helse Vest (14,3 prosent).
Det var en økning i antall polikliniske kontakter for alle aldersgruppene i perioden fra 2019 til 2023. Økningen i prosent var størst for de eldste. Antall kontakter for pasienter i alderen 80 år og eldre var 21,4 prosent høyere i 2023 enn i 2019. For aldersgruppen 67-79 år var økningen på 16,2 prosent. For yngste aldersgruppe (0-15 år) økte antall polikliniske kontakter med 6,5 prosent fra 2019-2023.
Antall DRG-poeng for polikliniske kontakter økte årlig gjennom perioden, bortsett fra i 2020. Fra 2019 var det en vekst på 11 prosent for landet samlet, med sterkest vekst i Helse Vest og svakest i Helse Midt-Norge. I 2023 var 22 prosent av DRG-poengene tildelt poliklinikk, tilnærmet 2 prosentpoeng høyere enn i 2019.
Definisjoner og beskrivelse av datagrunnlag
Datakilde
Det benyttes data fra Norsk pasientregister (NPR). Offentlig finansierte opphold og konsultasjoner ved private sykehus inngår i NPR, mens privatfinansiert aktivitet er ekskludert.
Behandlingsted
Data for helseforetak omfatter de offentlige helseforetakene, samt Lovisenberg Diakonale sykehus, Diakonhjemmet sykehus, Martina Hansens hospital, Betanien hospital, Revmatismesykehuset, Haraldsplass Diakonale sykehus, Haugesund Sanitetsforenings Revmatismesykehus og Betanien Bergen. Aktivitet ved Bergen legevakt og Rusakutten ved Bergen legevakt er inkludert i Helse Bergen HF. Data er eksklusive Oslo Legevakt.
DRG-poeng og indeks for pasientsammensetning
DRG-poeng er et uttrykk for hva et opphold i en DRG (diagnoserelatert gruppe) koster i gjennomsnitt, relativt til andre DRG-er. DRG-poengene kan benyttes som et grovt mål på case-mix, og gjør det mulig å sammenligne ressursbruk ved behandling av ulike pasientgrupper. Alle opphold og konsultasjoner kan klassifiseres i DRG-systemet. DRG-poengene er korrigert for systemendringer i ISF tilbake til 2017.
Indeks for pasientsammensetning er gjennomsnittlig antall DRG-poeng (korrigert for systemendringer) per behandlingsepisode, og gir et bilde på hvor ressurskrevende gjennomsnittsoppholdet/-konsultasjonen er. Indeksen er basert på sum DRG-poeng dividert med sum opphold eller konsultasjoner.
Definisjon av polikliniske kontakter
I polikliniske kontakter inngår aktivitet som ikke er gruppert i kirurgisk DRG. Dialysebehandling, kjemoterapi og stråleterapi med 0 oppholdsdøgn inngår som poliklinisk kontakt (DRG 371x, DRG 856x og DRG 862x). Dagrehabilitering med 0 med oppholdsdøgn inngår også som poliklinisk kontakt (DRG 862x). Alle episodene er inkludert uavhengig av hvilket helsepersonell som har utført aktiviteten.
Aggregeringsreglene for polikliniske kontakter ble endret i 2021. Tidligere ble kontakter for samme pasient samme dag hvor lege eller tannlege var utførende helsepersonell, ikke aggregert til én kontakt. Den nye aggregeringsregelen medfører at disse nå blir aggregert sammen dersom de er registrert med hovedtilstand i samme HDG. Det gjøres unntak for særskilte DRG-er, men det tillates ikke lenger mer enn ett opphold i samme DRG samme dag. Endringen medfører færre registrerte kontakter og ISF-poeng sammenlignet med tidligere, og estimert konsekvens er en reduksjon på omtrent 51 700 kontakter og 2 000 poeng.
Om SAMDATA spesialisthelsetjenesten
Formålet med SAMDATA er å utarbeide sammenlignbar statistikk og analyser om utviklingen og forskjellene i spesialisthelsetjenesten. Resultatene utgjør et av grunnlagene for styring og utvikling av tjenestene. Kostnader, produktivitet, aktivitet og bruk av tjenester er sentrale tema i SAMDATA.
Rapporter fra SAMDATA Spesialisthelsetjenesten
Rapporter og analysenotater innen SAMDATA Spesialisthelsetjenesten
Kontaktinformasjon
Har du spørsmål om denne visningen, send epost til Tone Rian Myrli: tone.rian.myrli@helsedir.no og/eller Silje Mortensen: silje.mortensen@helsedir.no