Resultat
Nasjonal utvikling
I løpet av 2023 var i overkant av 34 400 voksne (18 år og eldre) i kontakt med tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Nasjonalt utgjorde befolkningens bruk av denne spesialisthelsetjenesten 7,8 pasienter per 1000 innbyggere i 2023. Det var tre prosent flere pasienter sammenlignet med 2022, men når man tok hensyn til befolkningsendringen utgjorde økningen en prosent på landsbasis. Pasientraten i 2023 lå en prosent lavere sammenlignet med 2019 og nedgangen var knyttet til pasienter uten døgnbehandling til tross for flere polikliniske pasienter de siste to årene. Når det gjaldt døgnbehandling var pasientraten høyere i 2023 sammenlignet med før pandemien til tross for en nedgang siste år.
Geografiske forskjeller
Figur 1 viser regionale resultater for befolkningens bruk av rusbehandling for pasienter i aldersgruppen 18 år og eldre i de aktuelle områdene per år. Bruken av behandlingstjenestene er illustrert ved pasientrater innen døgnbehandling, kun poliklinisk tilbud i poliklinikken eller kun bidrag fra psykisk helsevern. Bidraget fra psykisk helsevern er i denne sammenhengen henvisninger til rusbehandling som vurderes og behandles i psykisk helsevern. Omfanget av dette bidraget de ulike årene kan ha ulike forklaringer. Noen årsaker kan være kapasitet og kompetanse ved vurderingsenhetene, organiseringen av rusbehandlingstilbudet i regionen eller at henvisningen ikke er videresendt til enhet innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) ennå. Omfanget av dette bidraget er ulikt i regionene og inkluderes for å gi et komplett bilde av pasienter som har mottatt tilbud innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB).
Det var en økning i antall pasienter i alle regioner siste år med unntak av i Midt-Norge. I figur 1 er pasienttallet justert for befolkningsutviklingen. Veksten i pasientraten i Sør-Øst var på to prosent og knyttet til pasienter som kun mottok poliklinisk tilbud. I Vest var veksten på en prosent og knyttet til henvisninger som ble behandlet i psykisk helsevern. Midt-Norge hadde en nedgang i pasientraten på 3 prosent som var knyttet til pasienter med kun poliklinisk tilbud innen rusbehandling. Veksten i Nord var på fire prosent og knyttet til pasienter som kun mottok poliklinisk behandling.
Verken Sør-Øst, Vest eller Midt-Norge var tilbake på samme nivå som før pandemien med hensyn til omfanget av voksne pasienter med tilbud innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling justert for befolkningsutviklingen. I Nord hadde veksten det siste året medført til at bruken av rusbehandling var høyere enn før pandemien og det var økningen for pasienter med kun poliklinisk tilbud som bidro til dette.
Om SAMDATA Spesialisthelsetjenesten
Formålet med SAMDATA er å utarbeide sammenlignbar statistikk og analyser om utviklingen og forskjellene i spesialisthelsetjenesten. Resultatene utgjør et av grunnlagene for styring og utvikling av tjenestene. Kostnader, kapasitet, aktivitet og bruk av tjenester er sentrale tema i SAMDATA.
Datagrunnlag og definisjoner
Datakilde
Datakilde for denne statistikken er innrapporterte pasientdata til Norsk pasientregister (NPR) tilgjengeliggjort innen SAMDATA-konsesjonen. Datagrunnlaget omfatter aktivitet innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling i perioden 2019-2023 ved helseforetak, private foretak med driftsavtale/avtaleplasser samt private foretak godkjent av HELFO for aktivitet innen ordningen fritt behandlingsvalg (FBV) eller ved fristbrudd. Det er imidlertid utfordringer knyttet til identifisering av aktiviteten ved flere enheter i helseforetakene i de ulike år: Ruspoliklinikkene ved sykehuset Innlandet, akuttpost og poliklinisk virksomhet ved sykehuset Telemark, behandlingsleiligheter ved Gauselskogen i Helse Stavanger, rusposten ved Haugesund og ruspoliklinikkene ved Odda og Stord. Enhet for rus og psykiatri i psykisk helsevern ved Nordlandssykehuset kan ikke identifiseres i pasientdata og ligger i TSB i 2019-2023. Mangelfull rapportering er funnet ved Lukasstiftelsen Skjelfoss psykiatriske senter i 2019, ved Manifestsentrets aktivitet innen TSB i 2019 og 2020 og ved Mestringshusene AS i 2020. WeCare omsorg AS underrapporterte døgnaktivitet i perioden 2021-2022, KOA psykisk helse AS manglet rapportering i 2019, Vitalis helse Kragerø AS underrapporterte i 2022, Vangsseter AS underrapporterte i 2022, Care service AS manglet rapportering i 2018-2019 og underrapporterte i 2020. Omegastiftelsen manglet rapportering i 2021 og Allosstiftelsen underrapporterte i 2022 samt rapporterte polikliniske kontakter som døgnepisoder i 2022-2023.
Indikatorene som viser bruken av spesialisthelsetjenestene innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB)
Pasienter i tverrfaglig spesialisert rusbehandling tilbys behandling i form av øyeblikkelig hjelp-innleggelse eller annen innleggelse ved et døgntilbud eller kontakt med en poliklinikk. I og med at de aller fleste døgnpasientene også har en poliklinisk kontakt i forbindelse med innleggelsen, skiller vi i figurene mellom pasienter som har vært innlagt for døgnbehandling og pasienter som kun mottar poliklinisk tilbud, dagtilbud og eventuelt henvisning vurdert i psykisk helsevern i løpet av samme år. I tillegg synliggjøres omfanget av pasienter som har hatt en henvisning som ble vurdert og eventuelt utredet i psykisk helsevern uten at pasienten har vært i kontakt med tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) i løpet av året. På nettsidene er følgende indikatorer presentert:
Pasienter i døgnbehandling: Pasienter som har vært innlagt ved døgnavdeling innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) i løpet av det aktuelle året.
Pasienter uten døgnbehandling: Pasienter som kun har vært i poliklinisk kontakt eller dagbasert kontakt med spesialisthelsetjenester innen sektoren tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) i løpet av det aktuelle året.
Pasienter kun i TSB: Pasienter som bare har vært i behandling i spesialisthelsetjenestene innen sektoren tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) og som ikke har hatt kontakt med psykisk helsevern for voksne i løpet av det aktuelle året.
Pasienter i TSB og psykisk helsevern samme år: Pasienter som har vært i behandling i spesialisthelsetjenestene både innen sektoren tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) og psykisk helsevern for voksne i løpet av det aktuelle året.
Pasienter i TSB: Pasienter som har vært i behandling i spesialisthelsetjenester innen sektoren tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) i løpet av det aktuelle året.
Pasienter TSB og bidrag PHV: I tillegg til pasienter som har vært i behandling i spesialisthelsetjenestene innen sektoren tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) inkluderes også pasienter henvist til TSB hvis henvisning er mottatt/behandlet i psykisk helsevern for voksne av i løpet av det aktuelle året. Dette bidrar til en totaloversikt over antall pasienter som har hatt kontakt med en av de to sektorene i forbindelse med en henvisning til TSB, uavhengig av organiseringen av tjenestetilbudet.
Innleggelser: Nye pasientopphold som ikke er en direkte videreføring av tidligere døgnbehandling ved samme eller annen behandlingsenhet.
Øyeblikkelig hjelp-innleggelser: Nytt pasientopphold hvor det er angitt hastegrad øyeblikkelig hjelp ved innleggelse til døgnbehandling eller ved poliklinisk kontakt samme dag.
Ambulant kontakt: Enhver kontakt som finner sted utenfor institusjonen unntatt telefonkontakter (Sted for aktivitet: Hos ekstern instans (2), Hjemme hos pasienten (4), Annet ambulant sted (5) og Annet sted (9) eller særkode/prosedyre B0015, B0016 og IEAD00).
Telefon-eller videokontakt: Enhver telefon/videokontakt med pasient, ledsager eller samarbeidspart (Indirekte aktivitet: Telefon/video (7,8,11,12,13,17,18) og Telefonmøte (om pasient) med førstelinjetjenesten (71), Sted for aktivitet: Telemedisinsk behandling (3 og 6), Kontakttype: Video ISF (6), telefon ISF (7) eller særkode/prosedyre B0010, B0011 og WPBA20).
Konsultasjon ved institusjonen: Behandling som finner sted ved institusjonen (Sted for aktivitet: På egen institusjon (1)).
Bostedsområder
Bostedsområdene er definert ved kommunene i opptaksområdet i 2023 for foretak med områdeansvar innen TSB og psykisk helsevern. Befolkningsgrunnlaget for bostedsområdene er basert på folketall etter kommuner og bydeler per 1.januar påfølgende år (SSB). Bruken av spesialisthelsetjenestene innen psykisk helsevern angis ved rater slik at volumet av pasienter som bruker helsetjenestene for en valgt gruppe relateres til befolkningsgrunnlaget i samme gruppe. Ratene er angitt per 1 000 innbyggere i den aktuelle befolkningsgruppen.
Kontaktinformasjon
Har du spørsmål om denne visningen, send epost til Solfrid Elisabeth Lilleeng: solfrid.elisabeth.lilleeng@helsedir.no
Relevante lenker