Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Pasienter i psykisk helsevern

Her finner du informasjon om geografisk fordeling for pasienter som har vært i kontakt med psykisk helsevern. Pasientene er gruppert med hensyn til om behandlingen har medført innleggelse for døgnbehandling, behandling i poliklinikken eller behandling hos avtalespesialist. To aldersgrupper synliggjøres i visningene: barn og unge (aldergruppen 0-17 år) og voksne (18 år og eldre).

Resultat 18 år og eldre

Nasjonal utvikling 

I løpet av 2023 var i overkant av 213 000 voksne pasienter (18 år og eldre) i kontakt med psykisk helsevern. Nasjonalt utgjorde befolkningens bruk av denne spesialisthelsetjenesten 48 pasienter per 1000 innbyggere i 2023. Det var en økning i antall pasienter på tre prosent sammenlignet med 2021, mens siste år var det ingen vekst. Når man justerer for befolkningsveksten, utgjorde endringen siste år en nedgang på en prosent på landsbasis.  

Geografiske forskjeller 

Figur 1 viser regionale resultater for befolkningens bruk av psykisk helsevern for pasienter i aldersgruppen 18 år og eldre i de aktuelle områdene per år. Bruken av behandlingstjenestene er illustrert ved pasientrater innen døgnbehandling, kun poliklinisk tilbud i poliklinikken eller kun hos avtalespesialistene. 

Figur1_Befolkningens_bruk_PHV.png
Figur 1 Voksne pasienter i psykisk helsevern. Bostedsregion 2019-2023.

Det var vekst i antall pasienter i Sør-Øst og Nord, mens i Vest og Midt-Norge var det en nedgang i løpet av det siste året. Nedgangen i Vest og Midt-Norge ble ytterligere forsterket når pasienttallet ble justert for befolkningsutviklingen (figur 1). I Sør-Øst var det en nullvekst for pasientraten, mens Nord hadde en økning i pasientrate på tre prosent. Veksten i Nord var knyttet til pasienter i poliklinisk behandling og økt bruk av avtalespesialister. Videre hadde regionen flere døgnpasienter sammenlignet med de øvrige regionene gjennom hele perioden. Samlet sett var det små forskjeller mellom regionene med hensyn til andel av den voksne befolkningen som mottok tilbud fra psykisk helsevern. 

Resultat 0-17 år 

Nasjonal utvikling 

I 2023 var 66 016 barn og unge i kontakt med psykisk helsevern på nasjonalt nivå. Dette utgjorde 59,3 per 1 000 innbyggere i alderen 0-17 år. Både antall pasienter og pasientraten økte med nær 4 prosent fra 2022 til 2023, og videreførte utviklingen med vekst blant barn og unge etter 2020.  Veksten fant sted blant polikliniske pasienter, mens raten for døgnpasienter gikk ytterligere ned. Dette ga nedgang i innleggelser (9,6 prosent) og vekst i polikliniske kontakter (2,6 prosent) siste år. Digitale kontakter (telefon/video) fortsatte imidlertid å gå ned fra 2022 til 2023 (-4,1 prosent), mens ambulante kontakter (12,6 prosent) og konsultasjoner ved institusjonene økte (4,4 prosent). 

Det har de siste årene vært spesielt stor vekst i antall jenter i kontakt med psykisk helsevern. I siste femårsperiode økte pasientraten mer for jenter (35 prosent) enn gutter (18 prosent), og mest for jenter i alderen 13-15 år (41 prosent). Fra 2022 til 2023 var det imidlertid større vekst i pasientraten for gutter (6,4 prosent) enn for jenter (1,2 prosent). Blant jenter i ungdomsalder gikk pasientratene ned siste år, spesielt blant de eldste (16-17 år). 

Geografiske forskjeller 

I hele siste femårsperiode var det høyere pasientrater i region Nord enn i de øvrige regionene blant pasienter under 18 år. I 2023 varierte raten i regionene mellom 56 og 72,5 pasienter per 1000 innbygger for pasienter i alderen 0-17 år, lavest i region Sør-Øst og høyest i region Nord. Fra 2022 til 2023 økte pasientratene mest i nettopp disse regionene, mens det var lavest vekst i region Vest. 

Etter 2020 har det vært vekst i polikliniske pasienter i samtlige regioner. Ambulante kontakter og polikliniske kontakter ved institusjonene økte også i alle regioner i samme periode, mens digitale kontakter (telefon/video) gikk ned i perioden 2020 til 2023. 

Det var spesielt stor vekst i polikliniske kontakter ved institusjonene (20,1 prosent) i region Midt-Norge siste år. Fra å ha laveste kontaktrate blant regionene i hele femårsperioden, økte regionen til nasjonalt nivå i 2023. 

Etter 2021 har det vært en nedgang i ratene for døgnpasienter i alle regioner for pasienter under 18 år. Det har også vært en reduksjon i innleggelser i regionene i samme periode med unntak for region Nord, hvor raten var tilnærmet uendret i perioden sett under ett. 

Om SAMDATA Spesialisthelsetjenesten

Formålet med SAMDATA er å utarbeide sammenlignbar statistikk og analyser om utviklingen og forskjellene i spesialisthelsetjenesten. Resultatene utgjør et av grunnlagene for styring og utvikling av tjenestene. Kostnader, kapasitet, aktivitet og bruk av tjenester er sentrale tema i SAMDATA.

Datagrunnlag og definisjoner 

Datakilde 

Datakilde for denne statistikken er innrapporterte pasientdata til Norsk pasientregister (NPR) tilgjengeliggjort innen SAMDATA-konsesjonen. Datagrunnlaget omfatter aktivitet innen psykisk helsevern i perioden 2019-2023 ved helseforetak, private foretak med driftsavtale/avtaleplasser samt private foretak godkjent av HELFO for tilbud innen ordningen fritt behandlingsvalg (FBV) eller ved fristbrudd. 

Merknader vedrørende innrapporteringen til NPR for sektoren psykisk helsevern for perioden 2019-2023: Enhet for rus og psykiatri ved Nordlandssykehuset kan ikke identifiseres i pasientdata og ligger i TSB i 2019-2023. NKS Østbytunet behandlingssenter mangler rapportering for 2018-2020. Crux Bergfløtt mangler døgnaktivitet i 2019-2020, Manifestsentrets aktivitet innen psykisk helsevern kan ikke identifiseres tilfredsstillende i 2019 og i 2020 er aktiviteten i TSB inkludert i leveransen for psykisk helsevern. Recoveryakademiet AS underrapporterte døgnaktivitet i perioden 2019-2022. WeCare Omsorg AS har mangelfull innrapportering i 2022 og skillet mellom psykisk helsevern og TSB er uklart i innrapporterte data. Speare AS har mangelfull rapportering i 2023. Lovisenberg Diakonale Sykehus, Nick Waals institutt, Akutt ambulant seksjon har i 2022 registrert aktiviteten som døgnaktivitet fram til september, om lag 800 oppholdsdøgn. Aktiviteten er registrert som polikliniske opphold resten av året. 

Indikatorene som viser bruken av spesialisthelsetjenestene innen psykisk helsevern 

Pasienter i psykiske helsevern tilbys behandling i form av øyeblikkelig hjelp-innleggelse, annen innleggelse eller kontakt med poliklinikk eller avtalespesialist. I og med at de aller fleste døgnpasientene også har en poliklinisk kontakt i forbindelse med innleggelsen, skiller vi mellom pasienter som har vært innlagt for døgnbehandling og pasienter som kun mottar poliklinisk tilbud, dagtilbud eller behandling hos avtalespesialist i løpet av samme år. Antall pasienter, innleggelser og kontakter er relatert til områdenes befolkningsgrunnlag. Følgende indikatorer belyser bruken av psykisk helsevern: 

Pasienter i døgnbehandling: Pasienter som har vært innlagt ved døgnavdeling innen psykisk helsevern i løpet av det aktuelle året. 

Pasienter kun i poliklinikk HF/foretak: Pasienter som kun har vært i poliklinisk kontakt eller dagbasert kontakt med HF-ene eller de private foretakene i psykisk helsevern i løpet av det aktuelle året. 

Pasienter i poliklinikk HF/private foretak: Pasienter som har vært i poliklinisk kontakt eller dagbasert kontakt med HF-ene eller de private foretakene i psykisk helsevern i løpet av det aktuelle året. 

Pasienter hos avtalespesialist: Pasienter som har vært i behandling hos avtalespesialister innen psykisk helsevern (privatpraktiserende psykiatere eller psykologspesialister) i løpet av det aktuelle året. 

Pasienter totalt i psykisk helsevern: Pasienter som har vært i kontakt med psykisk helsevern; HF, private foretak eller privatpraktiserende avtalespesialist, i løpet av det aktuelle året. 

Innleggelser: Nye pasientopphold som ikke er en direkte videreføring av tidligere døgnbehandling ved samme eller annen behandlingsenhet. 

Øyeblikkelig hjelp-innleggelser: Nytt pasientopphold hvor det er angitt hastegrad øyeblikkelig hjelp ved innleggelse til døgnbehandling eller ved poliklinisk kontakt samme dag. 

Elektive innleggelser: Nytt pasientopphold uten hastegrad øyeblikkelig hjelp ved innleggelse til døgnbehandling. 

Ambulant kontakt i poliklinikk HF/private foretak: Enhver kontakt som finner sted utenfor institusjonen unntatt telefonkontakter (Sted for aktivitet: Hos ekstern instans (2), Hjemme hos pasienten (4), Annet ambulant sted (5) og Annet sted (9) eller særkode/prosedyre B0015, B0016 og IEAD00). 

Telefon-eller videokontakt i poliklinikk HF/private foretak: Enhver telefon/videokontakt med pasient, ledsager eller samarbeidspart (Indirekte aktivitet: Telefon/video (7,8,11,12,13,17,18) og Telefonmøte (om pasient) med førstelinjetjenesten (71), Sted for aktivitet: Telemedisinsk behandling (3 og 6), Kontakttype: Video ISF (6), telefon ISF (7) eller særkode/prosedyre B0010, B0011 og WPBA20). 

Konsultasjon ved poliklinikk HF/private foretak: Behandling som finner sted ved institusjonen (Sted for aktivitet: På egen institusjon (1)). 

Kontakt hos avtalespesialist: Behandling som finner sted hos psykologspesialist eller psykiater innen avtalespesialistordningen i psykisk helsevern. 

Bostedsområder 

Bostedsområdene er definert ved kommunene i opptaksområdet for foretak med områdeansvar innen psykisk helsevern. Befolkningsgrunnlaget for bostedsområdene er basert på folketall etter kommuner og bydeler per 1.januar påfølgende år (SSB). Bruken av spesialisthelsetjenestene innen psykisk helsevern angis ved rater slik at volumet av pasienter som bruker helsetjenestene for en valgt gruppe relateres til befolkningsgrunnlaget i samme gruppe. Ratene er angitt per 1 000 innbyggere i den aktuelle befolkningsgruppen. 

Kontaktinformasjon 

Har du spørsmål om denne visningen, send epost til Solfrid Elisabeth Lilleeng: solfrid.elisabeth.lilleeng@helsedir.no 

Relevante lenker 

Først publisert: 18.09.2024 Siste faglige endring: 18.09.2024