Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Habilitering – bruk av fastlege og fysioterapi

Her finner du informasjon om bruk av fastlege og fysioterapi for personer som mottok habilitering i spesialisthelsetjenesten i perioden 2019-2023. Andel med tjenester, antall tjenester og gjennomsnittlig antall timer vises for alle habiliteringspasienter samt diagnosegruppene utviklingshemming, cerebral parese og autismespekterforstyrrelser. Det vises geografisk variasjon med utgangspunkt i pasientens bostedskommune og fordeling etter aldersgrupper.

Resultater

Barn og unge

Av barn og unge som mottok habilitering i spesialisthelsetjenesten i 2023 hadde 81 prosent kontakt med fastlegen minst en gang og 79 prosent hadde minst en konsultasjon i løpet av samme år. Andelen med minst én konsultasjon varierte fra 71 prosent i Helgeland og Lofoten, Vesterålen og Salten og til 82 prosent Vest-Viken. Alle helseregionene hadde en liten økning sammenliknet med 2019. Gjennomsnittlig antall konsultasjoner hos fastlegen for barn og unge i løpet av 2023 var 2,8 på landsbasis.

Rundt 11 prosent av barn og unge som mottok habilitering i spesialisthelsetjenesten i 2023 hadde minst én konsultasjon hos en privat fysioterapeut med driftsavtale samme år. Andelen var høyest i Helgeland med 24 prosent og lavest i Søndre Trøndelag med 2,2 prosent. Det har vært en liten nedgang både for andel med minst én konsultasjon og gjennomsnittlig antall konsultasjoner hos fysioterapeuter siden 2019 for alle helseregionene.

Voksne

Blant voksne som mottok habilitering i spesialisthelsetjenesten i 2023 hadde 92 prosent minst en kontakt med fastlegen samme år. Andelen med minst én konsultasjon var 87 prosent og varierte fra 84 prosent i Helgeland til 89 prosent i Vestfold og Sogn og Fjordane. Gjennomsnittlig antall konsultasjoner for voksne var 4,9 på landsbasis med tilnærmet det samme for alle helseregionene.

Andelen som hadde minst én konsultasjon hos en privat fysioterapeut med driftsavtale var 15 prosent for voksne i 2023, med lite variasjon siden 2019. Mellom helsefellesskapene varierte andelen fra 11 prosent i Søndre Trøndelag til 20 prosent i Agder, Vest-Viken og Vestfold. For voksne var det i perioden fra 2019 til 2023 en liten nedgang i gjennomsnittlig antall konsultasjoner hos fysioterapeuten.

Diagnosegrupper

Nittitre prosent av personer med utviklingshemming hadde minst én kontakt med fastlegen og 85 prosent hadde minst én konsultasjon i 2023. For konsultasjoner var andelen høyest i den yngste og den eldste aldersgruppen. Finnmark hadde høyest andel med 93 prosent og Helgeland lavest med 83 prosent. Andel med minst én kontakt økte med økende grad av utviklingshemming hvor samarbeidskontakter utgjorde en stor andel, spesielt i de eldste aldersgruppene. Personer med lett utviklingshemming hadde gjennomsnittlig flere konsultasjoner hos fastlegen enn de andre undergruppene, bortsett fra i de yngste aldersgruppene. For årskontroll hos fastlegen økte andelen med økende alder til 29 prosent hos de 50 år og eldre. Andelen var høyest for de med moderat utviklingshemming.

I 2023 hadde 82 prosent av personer med cerebral parese minst én konsultasjon hos fastlege. Andelen var høyest i Finnmark og lavest i Lofoten, Vesterålen og Salten. Gjennomsnittlig antall konsultasjoner økte fra 2-3 i de yngste aldersgruppene til 6 i den eldste. Andelen med fysioterapi var høyest for personer med cerebral parese sammenliknet med andre habiliteringspasienter og økte med økende alder til 42-43 prosent i de to eldste aldersgruppene. For gjennomsnittlig antall konsultasjoner var det også en betydelig økning med alder, fra 4 for de yngste og 13 i eldste aldersgruppene.

For personer med autismeforstyrrelser hadde 83 prosent minst én konsultasjon hos fastlegen i 2023. Andelen var høyest i Vest-Viken med 86 prosent og lavest i Helgeland med 74 prosent. Gjennomsnittlig antall konsultasjoner hos fastlegen i 2023 var 3,8.  Årskontroll hos fastlegen var mest vanlig blant personer med barneautisme og økte til over 30 prosent for de 50 år og eldre. Spesielt for barnautisme utgjør samarbeidskontakter en stor andel av kontaktene hos fastlege i 2023, sammenliknet med Aspergers syndrom og annen autisme.

Definisjoner og beskrivelse av datagrunnlag

Datakilder

Utvalget er hentet fra Norsk pasientregister (NPR), mens data om bruk av fastlege og fysioterapi kommunale er fra Kommunalt pasient- og brukerregister- Kontroll og utbetaling av helserefusjoner (KPR- KUHR). Alle tjenester som ytes av fastlege og privat fysioterapeut med driftsavtale inngår i KPR-KUHR. 

Utvalget

En person vil inngå i utvalget som habiliteringspasient, dersom han eller hun har mottatt helsehjelp i spesialisthelsetjenesten hvor behandlingen møtte ett av kriteriene nedenfor i NPR:

  • Har episodefag-kode 233 («Habilitering barn og unge») eller 234 («Habilitering voksne»)
  • Er organisert under en avdeling, seksjon eller enhet for pasienter med habiliteringsbehov, inkludert spesialiserte autismeteam (se oversikt under)
  • Er kodet med utviklingshemming, cerebral parese eller autismespekterforstyrrelse som hoved- eller bidiagnose

Ulik organisering og koding gjør det krevende å identifisere habiliteringspasienter. Metodiske valg kan ha stor betydning for det omfanget av forskjeller en observerer.

Det er satt opp en tabell over enheter som tilbød habiliteringstjenester i 2023. All aktivitet ble inkludert hos de fleste, med noen unntak. RESH-id er hver enhet sin unike kode i Register for enheter i spesialisthelsetjenesten (RESH), og er søkbar hos Norsk helsenett.

Pasientgrupper

Utviklingshemming: Omfatter ICD-10-kodene for psykisk utviklingshemming (F70–F79), samt Downs syndrom (Q90), Angelmans syndrom (Q93.5), Retts syndrom (F84.2) og «Cri-du-chat»-syndrom (Q93.4).  

Autismespekterforstyrrelse: Omfatter autismetilstander i diagnosegruppen «gjennomgripende utviklingsforstyrrelser» F84. DSM-5 og ICD-11 har ikke den samme inndelingen i undertypediagnoser av autisme som ICD-10, og benytter i stedet fellesbetegnelsen «autismespekterforstyrrelse», forkortet ASF eller ASD. Visningen inkluderer i ASF-begrepet alle koder for gjennomgripende utviklingsforstyrrelse, med unntak av Retts syndrom (F84.2).

Cerebral parese: ICD-10-kode G80.

En pasient regnes til hver av disse pasientgruppene, i de årene han eller hun mottok behandling med tilstanden som hoved- eller bidiagnose.

Fastlege og fysioterapitjeneste

Alle kontakter mellom pasient og fastlege/fysioterapeut som utløser refusjonskrav rapporteres til KPR KUHR. Alle registreringer i KPR KUHR skal inneholde en takstkode som indikerer type kontakt. "Minst én kontakt" innebærer at pasienten har vært i kontakt med fastlege/fysioterapi i løpet av registreringsåret uavhengig av type kontakt. "Minst én konsultasjon" forutsetter en takstkode som innebærer direkte kontakt mellom fastlege/fysioterapeut og pasient, og som inneholder en medisinsk vurdering. Se oversikt over takstkoder for fastlege og fysioterapi. Takstkodene inneholder også informasjon om eventuelt hvor konsultasjonen skjedde (fysisk, hjemme, elektronisk).

Bostedsområde

Bostedsområdene er sammenfallende med helsefellesskapenes «sørge for-ansvar». Det tas utgangspunkt i pasientens bosted. Dersom samme pasient er registrert med flere bostedskommuner samme år, vil pasienten få det siste gyldige registrerte kommunenummer. Pasienter som ikke har gyldig kommunenummer eller mangler kommunenummer er ekskludert. Opphold for personer med kommunenummer 301 Oslo som har bydelskode Marka eller ikke gyldig bydelskode, er lagt til OUS alle år.

Oversikt over bostedsområdene

Anonymisering

I tabeller og figurer vil det forekomme manglende tall/illustrasjoner på grunn av lavt antall. Det er også årsaken til at man har slått sammen aldersgrupper i noen av visningene.

Om SAMDATA spesialisthelsetjenesten

Formålet med SAMDATA er å utarbeide sammenlignbar statistikk og analyser om utviklingen og forskjellene i spesialisthelsetjenesten. Resultatene utgjør et av grunnlagene for styring og utvikling av tjenestene. Kostnader, produktivitet, aktivitet og bruk av tjenester er sentrale tema i SAMDATA.

Rapporter fra SAMDATA Spesialisthelsetjenesten

Kontaktinformasjon

Har du spørsmål om denne visningen, send e-post til Mari Kristine Tyrdal: Mari.Kristine.Tyrdal@helsedir.no

Først publisert: 10.02.2025 Siste faglige endring: 26.02.2025