Resultater
På landsbasis ble det i 2020 dokumentert og rapportert om individuell plan eller individuell plan under arbeid for 13,6 prosent av barna i barnehabiliteringstjenestene. Dette er en reduksjon på 5,6 prosentpoeng fra året før. Videre ble det i 2020 ikke rapportert om status for individuell plan til Norsk pasientregister for 83,5 prosent av barna i barnehabiliteringen. Det er økning på 12,4 prosentpoeng fra 2019.
Økningen i andel dokumenterte og rapporterte planer i 2019 bør ses i sammenheng med manglende registrering av status for individuell plan i Helse Midt-Norge i 2018. Andel barn med utarbeidet plan eller plan under arbeid i Helse Midt-Norge gikk ned fra 24,2 prosent i 2017 til 0,3 prosent i 2018, samtidig som status for individuell plan ikke var registret i 99,5 prosent av sakene. Andel barn med individuell plan kan derfor ha vært kunstig lav i 2018.
Forbehold
Som hovedregel er det kommunen som har ansvaret for å utarbeide individuell plan. Når det som her brukes data fra spesialisthelsetjenesten for å måle forekomsten av individuell plan, vil det være en økt fare for manglende registering. Det kan for eksempel være barn som har individuell plan uten at dette er registrert i spesialisthelsetjenesten. Det betyr at resultatene til indikatoren kan være lavere enn den reelle forekomsten av individuell plan. Tallene må derfor tolkes med forsiktighet.
For en høy andel av barna i barnehabiliteringstjenestene er det ikke registrert informasjon om individuell plan hos Norsk pasientregister. Disse barna inngår i beregningen (nevneren) av indikatoren, og vil vises i resultatet som om de ikke har en dokumentert og rapportert individuell plan. Hvor stor andel av barna dette gjelder fremkommer i måltallet "Andel barn hvor status for individuell plan ikke er rapportert til Norsk pasientregister".
Om indikatoren
Alle som har behov for langvarige og koordinerte helse- og omsorgstjenester, har rett til å få utarbeidet en individuell plan.
Individuell plan er et av virkemidlene for å sikre at pasienter som trenger det, tilbys koordinerte og forutsigbare tjenester, og er en rettighet til disse pasientene i pasient- og brukerrettighetsloven. Pasienten må samtykke til at det utarbeides en individuell plan, og har rett til å bli involvert i arbeidet med planen.
Kommunen har ansvaret for å utarbeide individuell plan når pasienten har behov for tjenester fra både kommunen og spesialisthelsetjenesten. Spesialisthelsetjenestens rolle er å informere pasient og pårørende om retten til individuell plan, varsle kommunen om behov og medvirke i planarbeidet sammen med kommunen.
Utvalget i indikatoren er avgrenset til barn som har hatt minst tre konsultasjoner i barnehabiliteringstjenestene.