Denne indikatoren ble besluttet ikke videre oppdatert etter 2019. Resultatene for 2019 og videre tilbake i tid vil likevel forbli publisert og tilgjengelig. Dersom indikatoren blir gjenopprettet som nasjonal kvalitetsindikator vil resultater publiseres også bakover i tid. Ved spørsmål om sannsynlighet for reinnleggelse som kvalitetsindikator for helsetjenestene ta kontakt på Kvalitetsindikatorer@helsedir.no
Resultater
Fylker som har signifikant lavere reinnleggelse i 2017:
- Telemark (også i 2016)
- Troms (også i 2016)
- Oppland (også i 2016)
- Finnmark (også i 2016)
Fylker som har signifikant høyere reinnleggelse:
- Rogaland (også i 2016)
- Østfold (også i 2016)
Kommuner som har signifikant lavere reinnleggelse:
- Vågan
- Bø
- Målselv
- Alta
- Bamle
Kommuner som har signifikant høyere reinnleggelse:
- Flekkefjord
- Halden
- Moss
- Sarpsborg
- Fredrikstad
- Eigersund
- Sandnes
- Time
- Karmøy
- Stord
- Fitjar
- Odda
- Molde
- Ålesund
- Ulstein
- Lørenskog
- Nittedal
- Stange
- Trondheim
- Namsos
- Verdal
- Svelvik
Forbehold
Resultatene kan også være påvirket av hvilke behandlings- og pleietilbud pasienten får etter utskrivning.
At kommuner avviker fra gjennomsnittet, og følgelig har enten høyere eller lavere forekomst av reinnleggelser, er derfor ikke ensbetydende med at det er kvalitetsforskjeller mellom kommunene.
30 dagers reinnleggelse kan brukes som et verktøy til å følge forekomsten av reinnleggelser i egen kommune. En enkeltstående kvalitetsindikator er ikke egnet som mål på kvaliteten alene. For et mer helhetlig bilde av kvaliteten på et behandlingsted eller tjeneste bør ulike kvalitetsindikatorer ses i sammenheng, for eksempel kan utvikling over tid for gjennomsnittlig liggetid på sykehus og eksisterende kvalitetsindikatorer for reinnleggelse av eldre per sykehus være interessant å se opp mot kvalitetsindikator for reinnleggelse av eldre per kommune.
Om indikatoren
Reinnleggelse er definert som en akutt sykehusinnleggelse uansett årsak som finner sted mellom 8 timer og 30 dager etter en utskrivning fra et sykehus.
For å sikre et godt utgangspunkt for oppfølging av pasientene etter utskrivning fra sykehus, er det viktig at det er en god informasjonsutveksling mellom spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten. God samhandling mellom tjenestenivåene vil kunne være med på å hindre unødvendige reinnleggelser.