Resultater
Denne indikatoren er satt på vent i påvente av at endringer i måling av pasientforløp tas i bruk. Ytterligere informasjon om videreutvikling av pasientforløpene finner du her. Fram til de nye reviderte nasjonale kvalitetsindikatorer foreligger finner du data for pasientforløp her, på nettsiden til Folkehelseinstituttet.
Forbehold
Nasjonale pasientforløp (opprinnelig pakkeforløp) for psykisk helse og rus ble innført gradvis gjennom 2019.
Tilbakemeldingene fra tjenesten har vært at det tar tid å etablere nye rutiner for registrering, utredning og behandling i henhold til beskrivelsene i pasientforløpene. Registrering og uttrekk av pasientforløpsdata har vært påvirket av tekniske problemer, dette gjelder spesielt i Helse Vest RHF og Helse Nord RHF [1]. I den første SINTEF-rapporten pekes det på lite velfungerende datasystemer som påvirket implementeringen av pasientforløp negativt. Det blir også stilt spørsmål ved kvalitet og sammenliknbarhet i data på grunn av ulik kodepraksis i og mellom helseforetakene[2]. Koronapandemien har også påvirket tjenestene og bidro blant annet til en stor økning i henvisninger, noe som la press på tjenestene.
Helsedirektoratet mottok i 2022 et oppdrag om å endre navn fra pakkeforløp til pasientforløp, samt å videreutvikle og forenkle pasientforløpene. Endringene omfatter forenklinger både i tekst og monitorering. Det er innhentet innspill til arbeidet både fra tjenestene og fag- og brukerorganisasjoner. Tjenestene har varslet at de venter på endringene. Dette kan ha gitt mindre fokus på å følge opp registrering av pasientforløpene.
Ved overgangen til DIPS Arena har det vært en en teknisk feil i innrapportering av data fra Vestre Viken for 1. tertial 2024. Sykehuset Innlandet har ikke har rapportert inn data siden februar 2023, og mangler i datagrunnlaget etter den perioden.
Om indikatoren
Nasjonale pasientforløp (tidligere pakkeforløp) for psykisk helse og rus ble innført i norsk helsetjeneste fra 1. januar 2019. Formålet med pasientforløpene er at pasienter og/eller pårørende skal oppleve et godt koordinert og forutsigbart forløp uten faglig ubegrunnet ventetid i utredning, behandling og oppfølging.
Pasienter og/eller pårørende skal være trygge på at behandlingen i psykisk helsevern er effektiv og individuelt tilpasset. Pasientforløpet innebærer derfor regelmessig evaluering av behandlingen. Evalueringen skal gjennomføres sammen med pasienten og/eller pårørende, behandler, og andre relevante samarbeidspartnere. Hvis evalueringen fører til større endringer i behandlingsplanen, skal tilbakemelding sendes til henviser og fastlege.
Indikatoren viser hvor stor andel pasienter i nasjonale pasientforløp psykisk helsevern for barn og unge som har fått gjennomført første evaluering av behandlingen i poliklinikk innen anbefalt forløpstid. Forløpstiden på 42 kalenderdager måles fra klinisk beslutning (etter utredning) til første evaluering. Forløpstiden er fastsatt for å sikre at evalueringen skal skje regelmessig og uten ubegrunnet ventetid, og for at tilbudet skal bli mest mulig likt nasjonalt.
Kilder: