Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Lungekreft - fem års relativ overlevelse

Indikatoren viser estimert overlevelse etter lungekreft.

Resultater

I 2023 var fem års relativ overlevelse for pasienter med lungekreft 31,1 prosent på landsbasis. For kvinner var den relative overlevelsen 34,6 prosent (95 % konfidensintervall: 33,4-35,8), mens for menn var den 27,7 prosent (95 % konfidensintervall: 26,6-28,9). 

Målsettingen for denne indikatoren er at fem års relativ overlevelse skal ligge over 25 prosent. Denne målsettingen har vært oppnådd på landsbasis siden 2019, mens 2020 var første året hvor alle regionene lå over 25 prosent. 

Den estimerte overlevelsen for lungekreftpasienter har jevnt over for alle regionene vært økende hvert år siden 2015. 

Forbehold

Generelt er det flere faktorer som kan påvirke overlevelsestall og forklare resultatene, blant annet:

  • Faktorer knyttet til svulsten, som utbredelse ved diagnosetidspunkt, histologisk type og svulstens biologiske egenskaper
  • Faktorer knyttet til pasienten selv, som alder, komorbiditet (flere ulike sykdommer samtidig hos samme person), sosioøkonomisk status og etnisitet
  • Faktorer knyttet til helsetjenesten, som kvaliteten av behandlingen som er utført
  • Faktorer knyttet til datakvalitet, som forskjeller i kompletthet i registrering

Det er viktig å merke seg er effekten av tidlig diagnose på overlevelsestall. Tidlig diagnose gir lenger tid fra diagnose til død. Hvis kun diagnosetidspunkt endrer seg, og ikke dødstidspunkt, gir det utslag i et kunstig økt nivå for relativ overlevelse.

Regionalt helseforetak og helseforetak er definert ut fra pasientens bostedskommune eller bydel og de geografiske områdene som helseforetakene har ansvar for å betjene. Det betyr med andre ord at det er helsetjenesten til pasienter i et geografisk område som blir målt, ikke helsetjenesten som ytes ved et behandlingssted eller foretak, selv om dette ofte er sammenfallende. Ved å bruke denne definisjonen kan man også se bort ifra at noen helseforetak får henvist pasienter som har en mer utbredt kreftsykdom enn andre.

Metode

Periodetilnærmingen (Brenner H., 2004) er brukt for å beregne relativ overlevelse i en femårsperiode. For å følge utviklingen sammenlignes to ulike perioder. Periodetilnærmingen forutsetter ikke fem års oppfølgingstid for alle pasienter, og er derfor egnet til å forutsi overlevelsen for nylig diagnostiserte pasienter

Ved beregning av forventet overlevelse er dødelighetsrater for hele landet brukt, oppgitt per kalenderår, alder og kjønn. Tallene er beregnet med 95 prosent konfidensintervall (usikkerhetsmargin).

Om indikatoren

Indikatoren viser relativ overlevelse for pasienter med lungekreft delt på forventet overlevelse i normalbefolkningen med tilsvarende alders-, kjønns- og bostedssammensetning i samme periode.

Stadig flere overlever lungekreft og dette måles ved fem års relativ overlevelse. Utredningen av lungekreft er blitt mer omfattende med grundigere undersøkelser av både primærsvulst og utbredelse av sykdommen. I tillegg har pakkeforløpene medført større fokus på raskere utredning. Ved å plassere pasienter i undergrupper gjør en riktigere valg med tanke på hvem som skal ha kurativ kirurgi, strålebehandling og/eller medikamenter, og dermed bedrer overlevelsen ytterligere. Nye behandlingsformer øker andelen pasienter som kan motta kurativt rettet behandling. Fremskritt for både kurativ og livsforlengende behandling for pasientgruppen bidrar til økt overlevelse.

Fem års relativ overlevelse etter lungekreft skal være over 25 prosent for pasienter med lungekreft i Norge. Denne målsettingen gjelder uavhengig av sykdomsutbredelse og hvilken behandling pasienten har fått. Målsettingen på 25 prosent kom i 2018. Før 2018 var målsettingen på 20 prosent.

Først publisert: 29.11.2018 Siste faglige endring: 26.09.2024

Kontakt

kvalitetsindikatorer@helsedir.no