Resultater
I 2023 ble 358 pasienter operert for åreforkalkning i halspulsåren (kalt symptomatisk carotisstenose).
For denne indikatoren er høy måloppnåelse definert som ≥ 80 prosent, moderat måloppnåelse som ≥ 60 prosent, og lav måloppnåelse som < 60 prosent. Andelen pasienter med symptomatisk carotisstenose som ble operert innen 14 dager etter symptomdebut var 83,0 prosent på landsbasis i 2023. Det utgjør en marginal nedgang fra 2022, da andelen var 84,7 prosent.
Det er variasjon mellom helseregionene (RHF). Alle regioner unntatt Helse Vest RHF oppnår høy målsetting. Helse Vest RHF har hatt den laveste måloppnåelsen av helseregionene i hele perioden siden 2017, og i 2023 er andelen for regionen 72,9 prosent. Helse Nord RHF har den høyeste andelen med 100,0 prosent. Andelen for Helse Sør-Øst RHF og Helse Midt-Norge RHF ligger på henholdsvis 83,5 og 83,3 prosent.
Forbehold ved tolkning
En kan ikke forvente at 100 prosent av pasientene med åreforkalkning i halspulsåren får behandling innenfor anbefalt tid. Dette er fordi at ikke alle tar kontakt med lege ved forbigående symptomer, og hos noen pasienter som har fått et større slag, vil operasjonen medføre større risiko for hjerneblødning. I disse tilfellene velger man ofte å vente med operasjon i noen uker.
Tall fra behandlingssteder med dekningsgrad under 70 prosent, og/eller som har hatt færre enn 5 tilfeller, inngår i resultatene på nasjonalt nivå, men ikke på lavere nivå (RHF, HF, sykehus).
Karkirurgisk aktivitet ved Aker sykehus er flyttet til Ullevål sykehus fra og med 2021.
Om indikatoren
Innsnevring av halspulsåren (carotisstenose) oppstår først og fremst hos eldre mennesker. Tilstanden forekommer hyppigst hos personer som også har forkalkninger i blodkar andre steder i kroppen. En sjelden gang kan små biter fra forkalkningen løsne og følge med blodstrømmen til hjernen, og forårsake små drypp eller hjerneslag. Dette kalles symptomgivende carotisstenose, og operasjon anbefales for å forebygge flere slag. Internasjonale retningslinjer anbefaler operasjon så raskt som mulig og innen 14 dager. Jo tidligere en klarer å operere, dess flere hjerneslag kan man forebygge.
Det er mange faktorer som kan være med og påvirke hvor lang tid det går fra pasienten oppdager symptomer til behandling iverksettes. Dette kan for eksempel være at pasienten venter lenge med å ta kontakt med lege, forsinket behandling i primærhelsetjenesten, forsinket behandling i spesialisthelsetjenesten, og eventuelt medisinske årsaker som gjør at man vil vente med å utføre operasjonen.
Norsk karkirurgisk register (NORKAR) har definert høy måloppnåelse som ≥ 80 prosent, moderat måloppnåelse som ≥ 60 prosent, og lav måloppnåelse som < 60 prosent.